בשנת 2007, ניסתה חברת 'PIXAR', בין היתר, לחזות את העתיד. היא הציגה לנו רובוט ידידותי וחביב למדי שמתמודד עם ההשלכות של עולם בו הכל זמין ומידי, החיים הם בקצב מהיר, הצריכה מוגברת וה-AI (Artificial Intelligence) חודרת לעולמנו.
אם הייתי מספרת לכם שהמאמר שאתם קוראים ברגע זה, נכתב ע"י לא אחר מרובוט, הייתם מאמינים? כמובן שלא. אך לא יכולתי להתאפק מלשאול את הרובוט, איך יראה פני עולם משאבי האנוש, והגיוס והשימור בפרט, בשנת 2023? לאחר שחישב הרובוט באלפית השנייה את התמורות שחווה העולם בשנים האחרונות: קורונה, עבודה מהבית, שינויי הריבית, כן הייטק, "לואו" הייטק, איזון בית-עבודה ולאחר שסיים לחזות את האתגרים עמם אנו צפויים להתמודד, הוא הפיק לי מאמר בן 400 מילים שלמען האמת – קצת הטריד אותי בתור מנהלת משאבי אנוש – שעיקר עיסוקה הוא ללמוד, לסכם, להבין, להכיל, לקבל, לטפל ולסייע להון האנושי בחברה.
כניסתם של רובוט הצ'אט ChatGPT ומחשבי AI שעומדים על המשמר לסינון קורות חיים לא מתאימים וכן מערכות שעיקר עיסוקן הוא לנתח קורות חיים, את אחוז התאמת המועמדים לתפקיד, בניית מסלולי קריירה מותאמים מראש על בסיס הבחירות שלנו כיום וכמובן מודלים שמנהלים את ראיון העבודה בפועל, שואלים שאלות ומנתחים את בחירות המילים, מהירות התגובה ומדדים כאלו ואחרים, מעלים מספר תהיות אודות הגישה הנכונה, הבריאה והמתאימה ביותר לשוק התעסוקה המתפתח והמשתנה.
אז מה יעלה בגורלו של עולם גיוס העובדים, שימור העובדים ומשאבי האנוש בכלל?
עם הזמן השאלה הופכת מורכבת ומסובכת יותר ויותר. כיצד מגייסים עובדים איכותיים? כיצד לשמר אותם ולתת להם את תחושת השייכות והמחויבות לחברה בה הם מועסקים?
קושי בגיוס היכן שנדרשת נוכחות פיזית
ברשותכם, אתחיל בקורונה. אמנם מרגיש לנו שעברה, אך לא בטל קורבנה. אנו חשים ואף נמשיך לחוש את השלכות הקורונה הבאות לידי ביטוי בעיקר במעבר לעבודה היברידית; ארגונים רבים הוכיחו יעילות וגמישות רבה בכך שמהירות התגובה שלהם אפשרה מעבר מהיר לעבודה מהבית ושמירה על מבנה עבודה רצוף. לא בכדי ניכר היה כי רמת הפרודוקטיביות נשמרה, אם לא עלתה, למרות שמודל העבודה הפך למבוזר. והיום? ניתן לראות בבירור כי אחת ההטבות שמקנות החברות כדי למשוך עובדים חדשים, הינה האפשרות של עבודה מהבית וככל שיותר, יותר טוב.
לפתע, בעיית המרחק, תחבורה, כמות אוטובוסים, תחנות וזמני נסיעה אינם פקטור בבחינת מקום עבודה חדש – ניתן ואף רצוי לעבוד מהבית.
עם זאת, ישנם מקומות עבודה הנדרשים לשמור על נוכחותם הפיזית של העובדים. העבודה והשירות אותם מציעים ללקוחות הינה ההון האנושי, שם ניכר כי הקושי לגייס עובדים נוספים למערכת זו הופכת מאתגרת יותר ויותר, בעיקר בעולם החדש והרווי בהצעות עבודה מפתות.
לחלקנו, הקורונה עשתה רק טוב – נפתחו הצ'אקרות, הייתה תחושת חופש, שחרור, עלייה במוטיבציה, אנשים יצאו לנשום, לעשות ספורט, החליפו משרות, התחתנו, התגרשו, קיבלו החלטות שחששו לקבל לפני כן – העולם עמד מלכת. לאחרים, הקורונה הציבה אתגרים משמעותיים ודרשה בחינה עצמית רבה, שאילת שאלות קשות ובחירת כיוון חיים חדש – בין היתר בתחום התעסוקה.
בין האתגרים שהציפה הקורונה, ניצב הפער בכישורים. חברות מבקשות לגייס אנשים איכותיים, מקצועיים, בעלי לא רק התאמה גבוהה לתפקיד, אלא בעלי כישורי לימוד והסתגלות מהירים, בעלי מאפיינים של דור ה-X אשר מרגישים מחויבות אישית למקום העבודה ורואים ערך בוותק. עם פרוץ הקורונה והפיכתה ממשבר להזדמנות הפך שוק התעסוקה משוק של עובדים לשוק של מעסיקים. נוצרה אבחנה ברורה בין מי חיוני ומי אינו חיוני. אילו תפקידים מאופיינים ברמת ביקוש וביטחון גבוהים ואילו תפקידים הינם זניחים, מיותרים, שניתן להסתדר, גם אם לפרק זמן קצר, בלעדיהם.
מהר מאוד היה ברור שקיימות שתי אוכלוסיות עיקריות – עובדים בתפקידי ליבה, ברמת מקצועיות גבוהה, אנשי הניקיון, השמירה והאבטחה וכדומה ואוכלוסייה נוספת שמצאה את עצמה בחל"ת בבית.
ובכל זאת, לא מעט מעסיקים שואלים עצמם, לאן נעלמו כל העובדים? האם אינם צריכים פרנסה? הרי אנו נתקלים בתורים ארוכים בסופר כי אין מספיק קופאים וקופאיות, חלקנו אף לא מוכנים בכלל לצאת מהבית לטובת תאריך תפוגה ארוך יותר של החלב - בלחיצת כפתור מזמינים הביתה - זמין, פשוט, מהיר ונגיש.
בדיקת רקע על המועמדים עוד טרם ראיון העבודה
נתמקד באוכלוסייה המחפשת עבודה - כמות המידע אליה אנו חשופים טרם ראיון העבודה, בין אם כמועמדים ובין אם כמעסיקים מספקת לנו מידע מקדים נרחב באמצעותו אנו רותמים את חוכמת ההמונים לקידום מעמדנו. בין היתר ניתן למנות בדיקת רקע על מועמדים ברשתות החברתיות, אתרים המציעים השוואות שכר ע"פ תפקיד וותק, חוות דעת של עובדים על מעסיקים וכיו"ב. מכאן התופעה החדשה בה המועמד נוקט עמדה ומגיע עם סל של דרישות: ציפיות שכר ברורות, שעות עבודה מוגדרות מראש, היעדר גמישות, הערכה עצמית גבוהה יותר ותחושת ביטחון ברורה. מה שנותר למעסיק זה לספר מעט על החברה ולשאול את המועמד האם התקבל.
אז האם גם בשוק התעסוקה עובדים מחפשים נגיש, מהיר, זמין ויאללה הביתה? התשובה היא כן!
עובדים מעוניינים להגיע לעבודה לצורכי פרנסה בלבד, העבודה אינה מטרה אלא אמצעי. ברוכים הבאים לדור ה-Z, אשר טבע מונח חדש, בעקבותיו אני מוצאת עצמי פונה לאקדמיה ללשון על מנת להבין לעומק מהו –
"Silent Quitting" או בעברית "ההתפטרות השקטה".
מישהו התפטר בפועל, או שעיניי מטעות אותי? נראה כי רמת המוטיבציה ירדה למינימום הנדרש, לא מחפשים את השעות הנוספות ואין זמינות מעבר לשעות הפורמאליות. מחפשים לעשות את מה שצריך ותו לא.
עובדים כיום לא מוכנים להשקיע את מירב מאמציהם בעבודה, הם נותנים את מה שצריך, את מה שהתבקשו, והעט אפילו לא נופלת, היא מונחת במסודר. ההתפטרות השקטה הינה מאפיין חדש הבא ללמד אותנו על מנהגיו של הדור החדש והתייחסותו למקומות העבודה, הרגילים להעסיק עובדים לתקופות של 30 ו-40 שנה.
אנשים כיום לומדים מהר יותר ומגיבים מהר יותר וכך משכילים להבין את הערך של חיי חברה, משפחה, זמן איכות עם הילדים, תחושת העצמה אישית והפרדה ברורה בין העבודה לחיים הפרטיים.
לא רוצים להרגיש רובוטים
ובכל זאת? מה ניתן לעשות? היום מעסיקים מנסים לפצח את הנוסחה לשימור עובדים בכסף, מענקים, טיולים, חדרי כושר, ימי גיבוש, לימודים, מתנות, חוויות לאוסף ועוד. מצוין! אך האם זה מה שמספק את המועמדים ואף אותנו כעובדים? בסופו של יום, אנחנו רוצים להרגיש שייכים, לא שקופים, משפיעים ובחברת אנשים טובים. בקיצור, לא רוצים להרגיש רובוטים.
החיבור והפעילויות המשותפות עם כלל העובדים בחברה הראו לי לא פעם שבלב העבודה מדובר בסופו של דבר באנשים בשר ודם, עם תחושות, רגשות, ציפיות ואכזבות. כשאני נדרשת לתכנן את הגיבוש הבא וההתרגשות עולה בקרב העובדים וכך גם הציפייה או כאשר עובד מגיע לפרוק קושי שעמו הוא מתמודד, אני יודעת שכל עוד אני, כבת אנוש, עומדת לרשות העובדים, אעשה כל שביכולתי לא להידמות לרובוט, שכן הרובוט מנסה להידמות לי.
ובחזרה לעתיד – חלקנו כבר אימצנו את הטכנולוגיה והטמענו את המודלים וחלקנו מעדיפים את הטיפול האנושי, המתבסס על ניסיון חיים, רגש, אמפתיה וכימיה בין אנשים. גם אני נמנית בין אלו ומוצאת עצמי נאחזת בקרנות המזבח - נותנת עוד קצת זמן לטכנולוגיה להתפתח.
אולי, יום אחד – איש הפח עוד יזכה לקבל לב.
הכותבת היא מנהלת גיוס ומשאבי אנוש, ג'י וואן פתרונות אבטחה








