חיפוש

נפגעי פעולות איבה

עו"ד עומר יעבץ: כיצד לקבל הכרה כנפגע באירוע טרור?

עו"ד עומר יעבץ, יו"ר ועדת נכים, תגמולים ושיקום בלשכת עורכי הדין, מספר על ההתמודדות של נפגעי פעולות טרור מול המערכת ומסביר כיצד לצלוח את האתגרים

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
461564
461564
עומר יעבץ צילום: בר נחום
עומר יעבץ צילום: בר נחוםתוכן שיווקי
בשיתוף עו"ד עומר יעבץ
תוכן שיווקי

מי זכאי להכרה כנפגעי פעולות איבה?
לאחר שאדם נפגע באירוע טרור הוא נדרש בעל כורחו לצאת למאבק מול המערכת. חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה נועד להגן על מי שחייהם השתנו ברגע אחד של אלימות, אך הדרך לשם לא תמיד פשוטה. כל אזרח או תושב ישראלי שנפגע בפעולת טרור זכאי להכרה כנפגע איבה, בין שהפגיעה התרחשה בשטח ישראל או בשטחים שהוגדרו במסגרת החוק. בהקשר הזה חשוב להבין שגם מי שלא נפגעו פיזית, אבל סובלים מאתגרים נפשיים כמו פוסט טראומה, זכאים להכרה ולפיצוי.

אילו הטבות ופיצויים ניתנים לנפגעים?
המדינה יצרה מערכת שמטרתה לעטוף את נפגעי הטרור ולסייע בשיקומם. למי שנקבעה נכות של 20% ומעלה מגיע תגמול חודשי קבוע שיאפשר קיום בכבוד. מערך הטיפול הרפואי נועד להיות מקיף – מאשפוז ועד תרופות, ציוד רפואי וטיפולים שיקומיים שיחזירו, ככל האפשר, את היכולת לנהל חיים תקינים.

התפיסה העומדת בבסיס החוק היא שיש להתאים את הסיוע לכל אדם באופן ייחודי ולא לצפות מהאדם להתאים את עצמו למערכת. לדוגמה, בשביל מי שהטראומה גורמת לו לחרדה בחללים סגורים, יש אפשרות לסיוע בהתאמת דיור מרווח יותר. בשביל אדם כבד משקל שנפגע ברגליו, יש אפשרות להתאמת רכב שיאפשר לו ניידות. החוק מכיר בכך שכל נפגע מתמודד עם אתגרים משלו ולכן הפתרונות מוכרחים להיות מותאמים אישית.

איך המערכת עלולה להחמיץ את מידת הפגיעה?
למרבה הצער, דווקא ברגעים הקשים ביותר בחייהם, נפגעים רבים נאלצים להתמודד עם מערכת שלעתים מקשה עליהם. הטעות הגורלית ביותר מתרחשת כשהנפגע או בני משפחתו פונים למסלול הלא נכון – כמו לדוגמה תביעת נכות כללית במקום תביעה כנפגע איבה. במקרים מסוימים המערכת נוטה לקבוע נכות נמוכה מ-20% – הרף המינימלי לקבלת תגמול חודשי. יש מקרים רבים שבהם אנשים עם פגיעות משמעותיות קיבלו 19% נכות, 1% בלבד מתחת לרף הקריטי. כשמדובר בפגיעות נפשיות, עולה השאלה איך מוכיחים כאב שאינו נראה לעין. במצב כזה, הדחף הטבעי של רבים הוא "להיות חזקים" ולהמעיט בתיאור הפגיעה, אבל זה כמובן עלול לפעול לרעתם. זהו לא המקום להפגין חוסן, אלא להציג את המציאות היומיומית המורכבת.

איך לנהל את תהליך התביעה בצורה מושכלת?
כדי לשפר את הסיכויים לקבלת ההכרה, כדאי לנהל יומן מפורט של כל התסמינים והקשיים, גם אלה שנראים שוליים. תעדו כאבים, לילות ללא שינה, פלאשבקים, קשיים בעבודה או אפילו אתגרים בתפקוד המשפחתי. חשוב גם לשמור על כל מסמך – מהאשפוז הראשוני ועד סיכומי ביקורים אצל גורמים מטפלים. אל תהססו לבקש מהרופאים לתעד בכתב את כל התלונות והממצאים. כאשר אדם רועד בפגישה או בוכה פתאום, זה צריך להופיע בתיעוד. גם אם התביעה נדחתה, תזכרו שזאת לא המילה האחרונה. לא פעם ההחלטה הראשונית אינה מבוססת על התמונה המלאה ובערעור ניתן להציג עמדה מורכבת ומפורטת יותר. מעל לכל, חשוב שלא לוותר עד שתקבלו את המענה הראוי – אם בהתאמת דירה, רכב מיוחד או סיוע בחזרה למעגל העבודה. אל מול זוועות הטרור, זאת תפקידה של המדינה לסייע בבניית החיים מחדש, באופן שמכבד את המציאות החדשה שנכפתה עליכם.

הכותב הוא עורך דין, יו"ר ועדת נכים, תגמולים ושיקום ארצי בלשכת עורכי הדין ומתמחה בייצוג נכי צה"ל ונפגעי איבה. כנכה צה"ל בעצמו, שנפצע בפעילות מבצעית במלחמת לבנון השנייה, הוא מביא ניסיון אישי ומקצועי עשיר בטיפול בתיקים מורכבים.

עו"ד עומר יעבץ
טלפון: 03-5758482
לפנייה במייל >>

בשיתוף עו"ד עומר יעבץ

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    צילומי רחפן מפרץ חיפה

    דירות ב-2 מיליון שקל, צמוד לחוף הים: במקום הכי נמוך המחירים קפצו פי 4

    שלומית צור
    בישראל 2026 כל אחד קורא לזה אחרת: עזיבה, הגירה, ירידה, התמחות, רילוקיישן, התאווררות

    "יש לך בית גדול, תעשי עוד ילד": המחיר מאחורי החלום הזוהר של הרילוקיישן

    קים לגזיאל
    מייסדי סקפיון: גל גורן (מימין), ירון קרפ, פיני יונגמן, צפריר יואלי ועדו בר־און. יצטרכו להוכיח שהטכנולוגיה שלה עובדת גם בשטח

    ליירט מאות כטב"מים במקביל: סקפיון נחשפת עם גיוס של 36 מיליון דולר

    שגיא כהן
    מניית אונדס ירדה בכ-7% ביום שני, ובסך הכל איבדה כמחצית משווייה בחצי השנה האחרונה

    המשקיע המסתורי החליט לא להיות בעל עניין. מניית אונדס נכנסה לסערה

    חגי עמית
    נוירולוגיה (אילוסטרציה). ישנם בישראל כ-400 נוירולוגים פעילים, 30% מהם מעל גיל הפרישה

    6 מכל 10 ישראלים יזדקקו לרופא הזה. למה המתמחים לא קופצים על המקצוע?

    שיר אנגל
    חבילות חשודות שנתפסו במסגרת החקירה. על פי החשד, המוצרים שווקו בישראל באמצעות טלגרם ונמכרו למועדוני כושר ולעוסקים בפיתוח גוף

    מר ישראל לשעבר ובעלי יצרנית גלידה: החשודים בהפעלת רשת להברחת סטרואידים