אורן רז, הבעלים של חברת רז מערכות, מוביל כבר עשור את תחום מערכות ההתרעה מפני רעידות אדמה בישראל. בקרוב, כך הוא מספר, המטרה היא לכבוש גם את העולם. בינתיים המערכת הייחודית שאותה פיתח רז, נמצאת במאות אתרים ובהם גם בתי ספר בישראל במטרה להציל חיים בזמן אמת.
"המערכת שלנו, 2000- RAZ, מנטרת סף תאוצות קרקע באופן מדויק ומזהה את גלי ההרס של רעידות האדמה עוד בשלביה המוקדמים - בדומה לתחושה שרק בעלי חיים יכולים לחוש", מסביר רז. "כך היא מאפשרת עוד עשרות שניות של זמן התרעה מוקדם ואפשרות להתגונן בהתאם ולהציל חיים. זו מערכת התראה שמרעידה את המדינה".
הוא מוסיף כי סוגי הקרקע משתנים ממקום אחד לאחר ולכן התרעה מקומית שכזו, שאינה תלויה בגורמים חיצוניים, נחשבת למדויקת ביותר והיא גם הבחירה הטובה ביותר בהתגוננות מפני רעידות אדמה. "תלמידים רבים בבתי הספר לא יודעים לזהות האם צלצול החרום במערכות הישנות מתריע מפני חפץ חשוד, התקפת טילים או רעידת אדמה", ממשיך רז. "אנחנו פיתחנו מערכת שמותאמת למשרד החינוך וכוללת את כל הצרכים מצד המשרד הכוללים מפתחות הפעלה ותרגול, נוריות חיווי ובקרה, נצנץ לכבדי שמיעה, רמקול עבודה שמשמיע צלצול חרום והתרעה שמחוברת לכריזה הבית ספרית ובאמצעות סיסמא בת שלוש שפות היא מתריעה 'רעידת אדמה, רעידת אדמה. יש לפעול על פי הנהלים'".
אמינות ובלי אזעקות שווא
בשנים האחרונות השתנו הנהלים מצד פיקוד העורף, כשאם בעבר הנוהל היה לתפוס מחסה מתחת לשולחנות - היום יש לצאת לשטח פתוח. לדברי אורן רז, נציגי משרד החינוך התרשמו כל כך מהמערכת בשלב בחינת ההצעות למכרז האספקה לבתי הספר, שהם ביקשו מנציגי חברות מתחרות לעדכן את המדדים כך שיהיו דומים לרז מערכות.


"הצגנו את המערכת לראשונה בכנס הלאומי הראשון להתמודדות עם מצבי חרום פה בישראל לפני 8 שנים", נזכר רז. "באותו כנס השתתפו אורחים רבים בהם ראשי מועצות, ראשי רשויות מקומיות והשר לביטחון פנים דאז מתן וילנאי".
רז מספר גם שהגיע בעבר לד"ר אבי שפירא, יו"ר ההיגוי של המכון הגאופיזי בישראל והאחרון הביע התלהבות רבה מהמערכת. באותה הפגישה הבין רז שהחברה שלו מחזיקה במוצר טוב וחיוני, שהפך במהרה מאב טיפוס למערכת מבצעית המותקנת היום בבתי ספר רבים בישראל ופועלת תחת אישור מכון התקנים הישראלי והאירופאי.
"רשויות ומועצות מקומיות רבות בחרו ברז מערכות כחברה המובילה, בזכות אמינות המערכת ויכולת ההתרעה המדויקת ללא אזעקות שווא. וגם בזכות הערך המוסף של מוקד ניטור התרעות באמצעות אייפד בחדרי הבקרה, ואף החליפו מערכות ישנות שהיו ברשותן למערכת של רז מערכות".
איך מתבצעת ההתקנה בפועל?
"המערכת מותקנת על קיר בטון או קיר לבנים שיש לו יסודות לאדמה, לא בסמוך לחלון או לדלת. המערכת מחוברת למערכת הכריזה של המקום ובנוסף לרשת המקומית כך שהמוקד שלנו יודע לנטר את כל האירועים ולדווח על תקלות. המערכת גם מוגנת מפני ניסיון של אנשים לא מורשים לגשת אליה. אם אדם פותח אותה בלי הסמכות לכך הדבר יאותת לנו ונדווח על כך".
"אנו במגעים מתקדמים להוציא את המערכות לחו"ל ובקרוב נהיה שם", מספר רז. "בינתיים התקנו את המערכת שלנו בהרבה אתרים בישראל כמו עיריות, בתי ספר ומוסדות גדולים. על פי התחזיות כל 100 שנה בממוצע תתרחש בישראל רעידת אדמה חזקה שתגרום לנזק ברכוש ובחיי אדם, ואנחנו נמצאים בראש התחום הזה של התרעות מפני רעידות אדמה בישראל עם מערכת שנותנת לאנשים עוד עשרות שניות לתפוס מחסה ולהציל את חייהם. זאת לעומת מצב שהמערכת לא תהיה זמינה להם".
רז מערכות
טלפונים: 04-8493777, 052-3166166
לאתר החברה>>





