חיפוש

המרכז החדש של המחר: מה עומד מאחורי המהפך בדימונה

בעשור האחרון נבנו עוגנים חזקים בדימונה, החל בתחום החינוך, דרך בריאות ותעסוקה וכלה בתרבות והפנאי. אבל זהו רק שלב בדרך ליעד: בירת הנגב המזרחי

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
בתוכנית: הוספת 22,000 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות
בתוכנית: הוספת 22,000 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות
בתוכנית: הוספת 22,000 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות
בתוכנית: הוספת 22,000 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות
גלי לויטה ליבוביץ', בשיתוף הקרן לפיתוח דימונה
תוכן שיווקי

בדימונה לא מפסיקים להשקיע באחד העוגנים האיתנים של העיר: מערכת החינוך. ההשקעה נושאת פרי. העיר קטפה שלוש פעמים את פרס החינוך הארצי, כשזהו רק שלב בדרך אל היעד שהוצב בתחום.

יישום חזון העיר אינו מתחיל ומסתיים רק בהשקעה במערכת החינוך, וכולל גם מתן פתרונות דיור, תמיכה בהתחדשות עירונית לצד תנופת בנייה והקמת שכונות חדשות, הגדלת מקומות התעסוקה (היי-טק ולואו-טק) וצמצום האבטלה, הרחבת פעילויות התרבות והפנאי ודאגה לבריאות התושבים ולרווחתם.

"אם פעם דימונה היתה עיירת פיתוח שנמצאת בדרך לאילת, כיום מדובר בעיר חזקה ומבוססת המונה 41,000 תושבים", אומר ראש העיר, בני ביטון, שנכנס לתפקידו לפני כתשע שנים.

תנופת הבנייה היא שמובילה לגידול משמעותי במספר התושבים. בשנת 2018 חתמה העיר על הסכם הגג כשהיעד היה זינוק מ-10,000 בתי אב ל-30,000. מאז נבנו 8,600 יחידות דיור, כשהכוונה היא להוסיף במהלך חמש השנים הקרובות 22,000 יחידות נוספות. רק בשכונת שחר החדשה צפויים להתגורר בתוך שנה וחצי כ-20,000 תושבים. בעירייה מצביעים על אוכלוסייה חזקה ומשכילה בשכונה החדשה: 75% בוגרי תואר ראשון ו-25% בעלי תואר שני ומעלה. בנוסף, על פי נתוני העירייה, 50% מתושבי העיר הם בגילאי 30 ומטה.

סיירת המטכ"ל של החינוך

ההגירה החיובית מושפעת ממחירי הדיור שזינקו במרכז, לעומת היציבות והאטרקטיביות בדימונה, אך גם ממגוון תעסוקתי ומהשקעה מסיבית בתחום החינוך — 400 מיליון שקל בשש השנים האחרונות. לדברי ביטון, 50% מתקציב הרשות מושקע בחינוך, כשבכל תלמיד מושקעים 31,000 שקל.

במסגרת ההשקעה הוקמו בתי ספר חדשניים והוטמעו שיטות לימוד מתקדמות. דוגמה לכך הוא בית הספר היסודי החדש על שם ראש העיר המנוח יעקוב ז'אק אמיר ותיכון שייפתח בשנה הבאה באותה המתכונת, המציעים מרחבי למידה מרווחים ופתוחים, קירות שקופים וכיתות לימוד קטנות. ההגירה החיובית של משפחות צעירות רבות הובילה בשנים האחרונות להקמת תשעה מעונות יום ו-32 גני ילדים חדשים, שכוללים לימודי אנגלית ורובוטיקה.

בנוסף, הוסבו חצרות בתי הספר לפארקים של משחקים, בוצע קירוי בחזיתות ובמגרשים והוקמו אולמות ספורט מתקדמים. מלבד השינויים החזותיים, הוטמע פרויקט משותף של העירייה עם המשרד החינוך בעלות של כ-10 מיליון שקל, המאפשר לכל תלמיד להתנסות בנגינה בשישה סוגים שונים של כלים.

פרויקט נוסף שהוכנס לבתי הספר, שנערך בשיתוף משרד הביטחון וייחנך בחודש ספטמבר הקרוב, הוא מרכז הניסויים הרובוטי של ישראל, ובו יתקיימו גם פעילויות של צה"ל וגורמים רלוונטיים בתחום. כל זאת לצד לימודי גרעין וכימיה בבית הספר התיכון ליימן, לימוד מקצועות התעופה במסגרת הפרויקט המשותף עם חיל אוויר, תמיכה בתפעול שלוחות של אוניברסיטת תל אביב שמציעות לימודי תואר לתלמידי י-י"ב בעיר ומכללת סייבר שצפויה להיבנות בקרוב כשלוחה של אוניברסיטת בן גוריון.

גם בעלי צרכים מיוחדים מקבלים מענה קרוב לבית, במסגרת המרכז לגיל הרך — מעון שיקומי לבני 0‏-3. זאת כדי שהורים וילדיהם לא ייאלצו לנסוע מחוץ לדימונה מדי יום ויוכלו לקבל מענה קרוב לבית. תפיסה זו הנחתה את העירייה כשהוחלט להקים ולהפעיל בית ספר לבעלי מוגבלויות, וכן התוכניות לספק מסגרות נוספות לאוכלוסייה זו.

מבריאות ועד תרבות

תשתיות נוספות שזוכות לתשומת לב מרבית מצד העירייה הן מערכת הבריאות, הפנאי, התרבות, החינוך הבלתי פורמלי ואפשרויות התעסוקה. על פי נתונים שמציגה העירייה בעשור האחרון האבטלה צומצמה ממספר דו–ספרתי ל-6%, בזכות הקמת 25 מפעלים שסיפקו 2,500 מקומות תעסוקה.

גם בתחום הבריאות נמצא פתרון. דימונה ממוקמת בפריפריה, הרחק ממרכזים ושירותים רפואיים המתקדמים, אולם כיום התושבים יכולים לקבל מענים רפואיים בתוך העיר בזכות מרכז רפואת חירום מיראז' — חדר מיון שהוקם ומתוקצב על ידי העירייה, כשהמטרה היא להקים בבוא היום גם בית חולים.

יחד עם הבריאות והתעסוקה, תחומי התרבות, הפנאי והספורט זוכים לפיתוח משמעותי באמצעות הקמת רשת ספורט עירונית עם מתנ"סים חדשים, קאנטרי מטופח הכולל חדר כושר משוכלל ופעילות של קבוצות בתחומי ספורט שונים, חלקן משחקות בליגות–העל. כמו כן תושבי העיר נהנים מאגם מלאכותי המתפרש על פני 40 דונם, אמפי תיאטרון להופעות ושדרוג הפארקים ברחבי העיר.

כל אלה התאפשרו באמצעות גיוסי כספים ותמיכות ששינו את המאזן הכספי בקופת העיר. בעירייה מציינים כי הכספים סייעו בתמיכה בתוכניות ארוכות הטווח, כבין התורמים לעיר, ניתן למצוא את הקריה למחקר גרעיני, מועצה אזורית תמר, בסיס נבטים, מפעלים מהאזור ופילנתרופים מהקהילה האמריקאית. וכדי להקל על התושבים שלא יישאו על גבם את מימון התוכניות, שונה תמהיל גביית המסים ל-65% תעשייה ומסחר ו-35% מגורים.

בדימונה לא מתכוונים להסתפק בשינוי המהותי שנעשה עד כה בעיר. חלק מהפיתוח העתידי נעוץ בהקמת מרכז תחבורתי, שצפוי לכלול רכבת שתקצר את הדרך למרכז, מגדל משרדים ובית מלון. בדימונה קוראים לכל ראשי הרשויות להמשיך ולנסות להקים בעיר שדה תעופה בינלאומי שיספק כ-30,000 מקומות תעסוקה. בעיר ממתינים גם לבשורה משר התיירות בנושא קידום ההצעה המונחת על שולחנם של שרי התיירות הקודמים — הקמת פארק דיסנילנד בעיר, בנוסך לפארק מוזיקה שיוקם בעיר בקרוב.

בשיתוף הקרן לפיתוח דימונה

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    צביקה הדר

    התפשר: צביקה הדר מכר את ביתו בתל אביב ב-14 מיליון שקל

    הדר חורש
    למעלה מימין: בני מאירוב, יאיר לפידות, קובי אלכסנדר; למטה מימין: אבנר סטפק, דייב לובצקי וניר ברקת

    קובי אלכסנדר שווה כבר מיליארד שקל: כך זינק שוויים של בכירי בתי ההשקעות

    מיכאל רוכוורגר
    בר וינקלר (מימין) ורועי ללזר. "זה עלינו, ליצור את החברה הכי גדולה שיצאה מישראל"

    בדרך לשבור את השיא של וויז: המרוץ של שני יזמים בני 24 ו-35בדרך לשבור את השיא של וויז: המרוץ המשוגע של שני יזמים בני 24 ו-35

    שגיא כהן
    פיטנס

    אריזות קטנות, עוד חלבון והמון כושר. השינוי העסקי שגרמו זריקות ההרזיה

    עמרי זרחוביץ'
    טל ישראלי דה מרקר

    "אני מרוויח יותר מ–80% מהאוכלוסייה - ועדיין לא יכול לקנות בית"

    עמית קמינסקי
    קיבוץ בית קמה

    "הקיבוץ מרוויח מהשכרת הבתים. למה שאנחנו, היורשים, לא נהנה מזה?"