"החדשנות והחזון נמצאים בכל מקום ובכל שיחה שמתקיימת במחלבות גד, ובזה הבחנתי ברגע שכף רגלי דרכה במחלבה" מתארת עדית בכר, משנה למנכ"ל ומנהלת מחלקת השיווק והמכירות של מחלבות גד. "יש כאן הבנה קולינרית מעמיקה, ואין לי ספק שהמחלבה תמשיך להוביל את פריצות הדרך בשוק החלב גם בשנים קדימה. זה מקום שחי ונושם חדשנות; וזו חברה שמגלמת בעיניי את חלומו של כל איש שיווק".
בכר הצטרפה לחברה לפני כ-4 שנים ואת הדרך שהובילה אותה למחלבות גד היא מתארת כפיתול בשדות מרתקים שתרמו לה רבות, וחידדו עבורה את התפיסה שמנהל שיווק חייב להיות בעל תשוקה והבנה מעמיקה לתחום שבו הוא עוסק.
"התחלתי בחברת פרטנר באגף לפיתוח מוצרים בתקופה של טרום עידן המכשירים החכמים. התפקידים לכאורה היו מרתקים אבל לא הייתה בי תשוקה אמיתית לתחום. כשחשבתי לאן אני צריכה להמשיך משם ובאיזה עולם עסקי ארגיש "בבית" היה ברור לי שבראש הרשימה שלי נמצא תחום המזון. במעבר חד הגעתי לתנובה, שם צמחתי לאורך כמעט עשור. הייתי מנהלת מותג, מנהלת תחום ומנהלת יחידה עסקית ואחרי הרבה שנים סופר מעניינות ומפתחות, הגעתי למחלבות גד".
מהו התמהיל ההכרחי לכול מנהל שיווק?
"איש שיווק צריך להיות לפני הכל יזם. התפקיד שלו בארגון הוא ליזום ולהניע מהלכים- בין אם עסקיים, מוצריים, תקשורתיים. מדובר בתהליך שבכל אחד מהשלבים שלו הוא מעניין באופן אחר ודורש סט כישורים ויכולות שונים".
מתוך הרב גוניות שנדרשת לכל אחד משלבי השיווק, מרכיבה בכר את "מתכון הזהב" לאנשי השיווק: "מצד אחד צריך להבין לעומק במספרים, ולהיות בעל יכולת לקחת כמויות גדולות של מידע (ניתוחי שוק, מגמות, תפיסות צרכנים) ולהפוך אותו לידע רלוונטי שיכוון לפעולה המדויקת ביותר. לצד המספרים צריכה להיות יכולת לייצר תובנות רגשיות ואיכותניות עמוקות. וכמובן חייבים להיות פרואקטיביים, כי אחרי הכול נדרש לרתום ארגון שלם למשימה".
למקום של התשוקה מייחסת עדית חשיבות רבה, דווקא מתוך ניסיונה. "אני לא מפחיתה מערכם של המחקרים, הנתונים והאנליזות; אבל בסוף צריך גם לסמוך על האינטואיציות ולהרגיש את הדברים בבטן, דרך זה שאנחנו חיים ונושמים את השוק שבו אנחנו פועלים".
מכירות ושיווק בשולחן עגול
באופן ייחודי מחזיקה החברה בתפיסה ארגונית שמלהקת תחת כובע ניהול אחד את מחלקת השיווק והמכירות. המחלקה כוללת 35 אנשי צוות, שחציים פועלים בשוק המוסדי וחציים בשוק הקמעונאי.
"לשמחתי הרבה, נחסך ממני המתח המוכר שקיים בארגונים בין שתי המחלקות, כי זה בדרך כלל מקור לעימותים – טווח ארוך מול טווח קצר, אסטרטגיה מול טקטיקה, תוצאות מיידיות לעומת הישגים ארוכי טווח. המתיחות אצלנו קיימת אבל בעיני באופן בריא ומקדם הרבה יותר: צוות המנהלים של המכירות שותף לדילמות השיווקיות כמעט מתחילת הדרך, ונותן את הזוית שלו, כשהשרשרת כולה- צרכן, קונה, לקוח- נכנסת לתוך מסגרת החשיבה מהרגע הראשון. כמובן שבתוך זה יש לכל אחד את החלקים שבניהולו: פיתוח, שיווק, פרסום, מחקר, סחר, טרייד מרקטינג, מכירות".
אל נקודת המבט הייחודית על ממד השיווק והמכירות, מוסיפה בכר גם תעוזה שמושרשת עמוק בתפיסה של החברה. בגאווה היא מציינת את מייסד המחלבה, עזרא כהן, שבשנות ה־90 התחיל בייצור של המוצרלה. "אנשים בארץ לא ידעו אז מה זה בכלל מוצרלה. זה חזון אמיתי"; ומכאן ממשיכה בכר לאתגר ארוך הטווח של המחלבה. "במשך שנים נהנתה המחלבה מבלעדיות כמעט מוחלטת כמותג פרימיום קולינרי בעולמות החלב. החלוקה בין חברות חלב עם מוצרי בייסיק לבין מחלבות גד הייתה מאוד חדה וברורה. אבל השנים חלפו, הצרכן הפך לשוחר קולינריה, ואז בהדרגה עוד ועוד מחלבות השיקו מוצרים בתחום. המשימה שלנו היא להמשיך ולהוביל את השוק הזה ואין לי ספק שנמשיך לעשות זאת בגדול. זה תענוג גדול לעבוד בחברה שההסתכלות שלה היא ארוכת טווח, לעוד חמש ועשר שנים. הגישה הזו פועמת בעורקיי החברה מהיום הראשון שעזרא הביא את גבינת המוצרלה לארץ".
חולבים את היתרונות מתוך הטלטלה
"השנה האחרונה הייתה אתגר גדול לכולנו ובכל הרבדים, ובמחלבות גד זו הייתה ממש רעידת אדמה. בשלב הראשון- 50% ממחזור המכירות של המחלבה ,שנשען על השוק המוסדי, עצר ביום אחד מלכת. במקביל, השהייה הממושכת בבית העצימה בן לילה את המגמות הקולינריות במטבח הביתי. גם טרום הקורונה כבר הייתה מגמת התעצמות, אבל הקורונה הובילה לקפיצת מדרגה מטורפת. אנשים נכנסו למטבח ובישלו, ובעיקר אתגרו את עצמם בדברים שמעולם לא עשו לפני כן וגילו גבולות גזרה חדשים ליכולות שלהם ועולם קולינרי שלם. בשלב הבא, כשהתחילה ההבנה שהקורונה לא נעלמת, לקוחות שלנו מהשוק המוסדי, בעלי מסעדות ובתי קפה, ביצעו התאמות מתוך מטרה להישאר רלוונטיים לתקופה- חלקם החלו לחפש פתרונות שיקלו על עבודה עם כוח אדם מצומצם, שיתאימו למשלוחים ולטייק אוואי. אחרים, בעיקר בתי קפה, שינו בזריזות את היעוד שלהם למעדניות. האתגר שלנו היה להתמודד עם העובדה שתוכנית העבודה שלנו השתנתה לגמרי ושגם אנחנו, כמו הלקוחות שלנו, נדרשים להתאים את עצמנו למציאות החדשה ולדאוג להם לפתרונות. זה דרש מאיתנו לפעול בזריזות, בחדות ובהבנה עמוקה; ועמדנו בזה בהצלחה".
אני מאחלת לעצמי: "להסתכל קדימה, לחלום ולהגשים; ובו־בזמן לחיות בהוקרה גדולה על מה שכאן ועכשיו".
המשימה העסקית של גד: "להביא את עולם החלב במטבח הישראלי הביתי למקומות שהם לא פחות מהמטבח העולמי, ואם לא יותר".
איפה אני רואה את עצמי עשור מהיום? "מנכ"לית של חברת מזון".


עדית אביבי- בכר, משנה למנכ"ל ומנהלת מחלקת שיווק ומכירות במחלבות גד.
גיל: 45.
השכלה: תואר ראשון בפסיכולוגיה ותקשורת, ותואר שני בפסיכולוגיה תעשייתית.
מצב משפחתי: נשואה לרועי ואם לארבעה.







