מהפכת האנרגיה המתחדשת בישראל, המאפשרת ייצור חשמל נקי וירוק יותר באמצעות מתקנים סולארים משולבים אגירה, הינה מהפכה חשובה ביותר אשר תייצר אפשרויות רבות ומגוונות למשק הישראלי. בה בעת אין לזנוח את הגז הטבעי כמקור ייצור החשמל המשמעותי ביותר הקיים כיום במדינה, המאפשר ייצור חשמל זול לכל אורך השנה. להמשך השימוש בגז טבעי לייצור חשמל מבוזר, במקביל לטכנולוגיות נוספות, יתרונות רבים:
שימוש לכל אורך שעות היום ואי תלות במזג אוויר, שעות שמש מוגבלות ועוצמת הרוח; הגז הטבעי בישראל, גם לאחר עליית המחירים בשנה האחרונה, הינו זול מאוד יחסית לרוב מדינות העולם. עלויות ההשקעה, התפעול והפחת בייצור חשמל בגז הטבעי זולות יותר מיצור חשמל ממתקנים סולאריים ומתקני אגירה, או לפחות שווה להן; ייצור חשמל מבוזר באמצעות גז טבעי מאפשר גם שימוש בתוצרי חום המנוע לשימושים נוספים דוגמת מים חמים, מים קרים, קיטור, חימום שמן ועוד. עובדה המגבירה את הנצילות האנרגטית מהמנועים; מנועי גז טבעי הינם אמינים בצורה יוצאת דופן, דורשים תחזוקה מינימאלית וכן מאפשרים עבודה רציפה וזמינות גבוהה; שימוש בגז הטבעי הינו בעל ערך כפול עבור המדינה, שכן המעגלים אשר נהנים משימוש בגז נרחבים ביותר החל ממאגרי הגז, דרך חברת נתג"ז, וכלה בחברות החלוקה, התחזוקה והביצוע וגם התושבים דרך תשלומי המס וקרן העושר.
חברת ARC, מלווה כבר יותר מ-20 שנה את משק הגז הטבעי בישראל, ובשנים האחרונות גם את כל תחום האנרגיות המתחדשות בארץ ובחו"ל. משרדינו מלווה מאות פרויקטים ללקוחות מוניציפליים, ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים. ב-10 השנים האחרונות אנו מלווים כ-60 פרויקטים של מתקני קוגנרציה בגדלים שונים.
החלטת רשות החשמל להענקת פרמיה אורבנית בלמעלה מ-70 ערים בישראל, תביא להרחבת הקמת תחנות קטנות במרחבים עירוניים. פרמיה זו תייצר כדאיות גבוהה במיוחד בשימוש בחשמל, גם בשעות השפל, ותייצר ודאות ליזמים שונים בהקמת מתקנים המבוססים על מודל השוק, אשר עתיד להיות מוחל כבר בינואר 2024.
יתרה מכך, לאור המחסור הצפוי באמצעי ייצור החשמל במדינה, נכון לתמוך בהקמת מספר רב של תחנות כוח קטנות, אשר יוכלו בכל רגע נתון לייצר חשמל עבור רשת החשמל ולאפשר בכך עוד חשמל זמין. תחנת ייצור קטנה, בהספק של 5 מגה אשר תעבוד לאורך כל שעות השנה, תוכל לספק למעלה מ-40 מיליון קוט"ש, צריכה גבוהה מצריכות שנתיות של בית חולים ממוצע בישראל. הקמת 100 תחנות תוכל "לזרוק" לרשת בכל שעה נתונה כ-500 מגה המהווים כ-3.5% מסך החשמל הנצרך.
ייצור החשמל המבוזר יאפשר להפחית משמעותית מהעומס על רשת הולכת החשמל הקורסת.
עלות חשמל גז טבעי - עלות החשמל המבוססת על גז טבעי בתחנות כח קטנות משתנה מאזור לאזור כתוצאה ממחירי הבסיס של הגז הטבעי. ייצור חשמל בגז טבעי כלכלי יותר ככל שגודל המתקן גדול יותר והופך לכלכלי יותר אם ניתן למכור תוצרים תרמיים נוספים לצרכנים הסמוכים לתחנה עצמה. עלות הייצור הממוצעת לקוט"ש נעה בין 17 ל-26 אגורות.
חיסכון בחשמל - מתקני ייצור חשמל המייצרים גם קור או קיטור משיאים ערך עבור בעליהם לאור העובדה כי חלק מהייצור המסורתי של קור באמצעות צ'ילרים או קיטור (חום), המיוצר באמצעות דלקים פוסיליים אחרים, הינו תוצר לוואי של מתקן הייצור. על ידי כליאת החום השיורי ניתן להפחית שימוש בצ'ילרים קיימים ובכך לחסוך בחשמל ולהפחית שימוש באמצעי ייצור מסורתיים.
שילוב עם אגירה - הקמת מתקן גנרציה עם מתקן אגירה הצמוד לו מגדילה את יעילות המתקן והשימוש בכל גודל המנוע לכל אורך שעות היממה, שכן בזמנים בהם המפעל אינו צורך את כל השימוש בחשמל מהמנוע, החשמל העודף נאגר במתקן האגירה, ובשעות העומס נמכר לרשת, למספק או למפעל שכן.
התחרות מול יצרני החשמל הפרטי - מתקני ייצור מהווים מוצר משלים לאנרגיות מתחדשות ומאפשרים מתן הנחות משמעותיות לצרכני הקצה, לעיתים כפולות ואף משולשות בהשוואה להנחות החשמל של היח"פים.
הכותב הינו מנכ"ל חברת ARC-העוסקת באנרגיה, כלכלה ומכרזים.
לפרטים: Arnon.rund@arc-il.com
לאתר >>> חברת ARC
בשיתוף חברת ARC







