חיפוש

קניין רוחני

ריינהולד כהן: למה חברות חייבות לאתגר רעיונות

עו"ד יונתן מאיר, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק בקבוצת ריינהולד כהן, מסביר על ההבדלים בין רעיון מעניין למוצר עם פוטנציאל

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
בשיתוף ריינהולד כהן
תוכן שיווקי

כיצד מבדילים בין רעיון מעניין למוצר עם פוטנציאל אמיתי?

זאת אולי אחת התובנות הכי לא נוחות בעולם הסטארט-אפים, אבל כן. העובדה שטכנולוגיה מסוימת מעניינת או אפילו פורצת דרך לא בהכרח אומרת שהיא צריכה להפוך לחברה. לפעמים לא נוצר בידול אמיתי מול פתרונות שקיימים בשוק, ולפעמים הטכנולוגיה מבוססת על ידע שקשה מאוד להגן עליו. במקרים אחרים, חסמי רגולציה, עלויות פיתוח או שוק קטן מדי הופכים רעיון טוב לעסק בעייתי.

123671
123671
עו"ד יונתן מאיר צילום: ניקי ווסטפהל
עו"ד יונתן מאירצילום: ניקי ווסטפהל

במקביל יש גם ממד שפחות מדברים עליו: עלות ההזדמנות. חברה שרודפת במשך שנים אחרי כיוון לא נכון לא משלמת רק בכסף אלא גם בזמן ניהולי, במיקוד של הצוות וביכולת לזהות הזדמנויות אחרות. לעתים דווקא ההחלטה לעצור, לשנות כיוון או לוותר על רעיון בזמן מאפשרת למצוא את הרעיון שבאמת יכול לעבוד.

איפה קניין רוחני נכנס לתמונה ומה השתנה?

קניין רוחני כבר לא עומד רק בסוף התהליך. בעבר חברות היו מגיעות עם המצאה ושואלות האם המוצר "פטנטבילי". היום השאלה רחבה יותר באופן משמעותי: "האם בכלל נכון לבנות על הכיוון הזה?"

כאן בדיוק נכנסת החשיבות של הסתכלות רחבה יותר על חדשנות, שאמורה לשרת את המפה הטכנולוגית ואת המודל העסקי של החברה. באמצעות ניתוח סביבת הפטנטים, מיפוי מתחרים, מגמות טכנולוגיות, פעילות השקעות, שווקים ומרחבי פעולה, אפשר להבין לא רק כיצד להגן על רעיון אלא גם אם יש לו סיכוי אמיתי לשרוד את המציאות בשטח. במובן הזה קניין רוחני טוב הוא לא רק לדעת מה להגיש לרשות הפטנטים. הוא גם לדעת על מה לא נכון לבנות עסק מלכתחילה.

האם זה נכון בעולמות ה-AI וה-Deep Tech?

בעולמות האלה קל יחסית לבנות דמו טכנולוגי שמייצר התלהבות, והרבה יותר קשה לייצר יתרון אמיתי ובר-קיימא. חברות רבות מגלות מאוחר מדי שהטכנולוגיה שלהן ניתנת לשכפול, שאין בידול שאפשר להגן עליו או ששחקן גדול יכול להטמיע פתרון דומה בתוך מוצר קיים כמעט בן לילה. דווקא בגלל זה יותר חברות מבינות שהשלב הקריטי אינו רק הפיתוח, אלא היכולת לבצע "Stress Test" לרעיון מוקדם ככל האפשר: טכנולוגית, עסקית, תחרותית ומשפטית.

רישום פטנט לטכנולוגיות תוכנה, ודאי כשמדובר בטכנולוגיות עמוקות, מאפשר לחברות לנקוט גישה דפנסיבית ולהיות ערוכות לכל תרחיש עסקי שהן עשויות להיתקל בו במורד הדרך, כולל מתחרה המעתיק את הטכנולוגיה של החברה ובכך מסכן עסקת רכישה פוטנציאלית.

בסופו של דבר, חדשנות אמיתית אינה רק היכולת להמציא רעיונות חדשים. היא גם היכולת לבחון אותם בצורה מפוכחת לפני שהשוק עושה זאת עבורך.

הכותב הוא עורך דין וסמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק, קבוצת ריינהולד כהן.

ריינהולד כהן
טלפון: 03-7109333

למעבר לאתר >>

למעבר לעמוד הפייסבוק >>

למעבר לעמוד הלינדקאין >>

בשיתוף ריינהולד כהן

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    צחי אבו (בגדול); למטה מימין: אלון חסן, אלעזר ויגדורוביץ', ישראל ענדען ויעקב איזק

    המחיר: 8 מיליון שקל. התמורה: העברת קרקעות מהמדינה במאות מיליונים

    גור מגידו
    מייקל אייזנברג

    "מייקל הוא איש חכם, אבל הסוד שלו טמון בביטחון העצמי המופרז שלו"

    אופיר דור
    יוסי בן סימון

    "בחיים אני לא אתן לילדים שלי לקנות דירה שהם לא רואים בעיניים"

    שלומית צור
    מאיה רון, מורה לפילאטיס

    כולם עושים את זה. אז למה על "כל שלושה מכונים שקמים שניים נסגרים"?

    שלומית לן
    חזי שבקס (מימין) וישראל מורגנשטרן, שהקימו וניהלו את זק"א ישראל (כיום נקראת יחידה 360). מחברי דו"חות הפיקוח ממליצים לפרק את הגופים שבשליטתם

    חתונה, רכב משפחתי ומיליונים לעמותות: האם זה הסוף של המתחרה של זק"א?

    סימי ספולטר
    רחפן עם סיב אופטי

    "יש פתרון, אני יודע ב-100%": האירוע שבו עשויה להימצא תשובה לרחפני הנפץ