אמנות עכשווית
מתוך ההבנה שלאמנות היכולת לאחד, להפעיל ולהעצים, הקים סעיד אבו שקרה באום אל פחם בשנת 1996, את "הגלריה לאמנות עכשווית" שהיתה למעשה הראשונה שנוסדה בעיר ערבית בישראל.
מאז הקמתה כמרכז רב-תרבותי, מקדמת הגלריה השכלה גבוהה בחינוך לאמנות ודיאלוג שוויוני, זאת באמצעות פרויקטים של מצוינות, המשלבים צעירים מבתי ספר יהודיים וערבים, כמו גם את האוכלוסייה המקומית, בפעילות קהילתית הכוללת תערוכות בבתי התושבים, ימי עיון ושיח גלריה, לצד פעילויות לקידום מעמד הנשים והוצאתן ממעגל האבטלה תוך שילובן בסדנאות יצירה, והקניית ידע מקצועי אומנותי.
בימים אלו מציגה הגלריה אשכול של עשר תערוכות יחיד שיוצג עד לחודש ספטמבר. בתערוכות מציגות אמניות ערביות ויהודיות כאחד שתערוכותיהן מנהלות דיאלוג זו עם זו, מתוכן גם חממת אמניות ערביות צעירות ומסקרנות.
האמניות המציגות: מאירה גרוסינגר, תמר לב-און, סופי אבו-שקרה, נירוואנה אסדי-דבאח, לאה דיין, אירם אגבאריה; בלודאן מרעי; לואה ג'בארה; סוהיילה אבו הדבה מונייר ורוזאן בטחיש.
הגלריה לאמנות אום אל-פחם. 04-6315257
שיעור בארמית
בג`ש (גוש חלב), יישוב גלילי שהחל את ימיו ככפר יהודי, גרים היום בעיקר נוצרים מארונים, יוונים קתולים ומוסלמים.
על פי ההגדרה הרשמית, המארונים הם בני הלאום הארמי המשתייכים לכנסייה האנטיוכית ארמית מראונית. מדובר באחת הקבוצות הלאומיות והדתיות העיקריות בלבנון. בישראל מתחלקים דוברי הארמית לשלוש עדות נוצריות: כעשרת אלפים ארמים מארונים (2,000 מתוכם אנשי צד"ל לשעבר), כ־1,500 ארמים אורתודוקסים (הרשומים היום במשרד הפנים כבני הלאום האשורי), וכ־500 איש המשתייכים לכנסייה הקתולית.
בכפר, שלוש כנסיות. אחת מהן היא כנסיית "מאר בוטרוס" המשמשת את הקהילה היוונית קתולית. זאת נישאת מעל לבתי הכפר וצופה אל העמק שמעליו מתנשא הר מירון. הכנסייה אומנם סגורה, אך ניתן להיכנס לחצרה.
בסמוך לכנסיה ולמרגלותיה, חורבותיו של בית כנסת קדום ומפואר, כנראה מתקופת בית שני. ממערב למבנה תוכלו לראות עמודי אבן גדולים שחלקם מעוצב בצורת לב, והיו חלק ממבנה בית הכנסת.
מאחורי כנסיית בוטרוס, תמצאו את "העין הכחולה" - מאגר מים שנח בין גבעות נמוכות של אבן גיר וסכר קטן שבנו תושבי הכפר. זהו "עין חלב", מעיין הנובע בקרקעית האגם המשמש כבריכת אגירה עונתית. כמיל מנסור, תושב הכפר ובעל חברת תיירות מקיים סיורים בחלקים השונים של היישוב וסוחף את הקבוצות אותן הוא מוביל לסיפורים ההיסטורים של בני הלאום הארמי וליישוב המסקרן שבחצרות בתיו מתברר, מצויים כמה קברי יהודים. אחד מהם קבר הוריו של הרשב"י, כמו גם קבריהם של שמעיה ואבטליון, גרי צדק, מצאצאיו של סנחריב מלך אשור וגם הקברים של רבי מאיר בן יצחק, אחד מחכמי צרפת והנביא יואל בן פתואל.
משך כל סיור כשעה וחצי לערך, כאשר נקודות ההתחלה והסיום תלויות הן בצורך והן ברצון חבריי הקבוצה. גולת הכותרת שמציע כמיל היא הסדנאות השונות שאותן ניתן לשלב כחלק מהסיור, החל בסדנת מוזיקה, דרך סדנה להכנת מעמולים.
לתיאום סיור: 052-6060526 (כמיל)
מסגד שהוא בכלל כנסיה
ביקור ב"מסגד הגדול" השוכן בלב העיר רמלה (מסגד אל-עומרי) הוא דרך נהדרת להתוודע לצד המוסלמי של העיר.
מסגדים רבים אינם מארחים מי שאינו מוסלמי, אך המסגד המדובר פותח שעריו למבקרים ומאפשר להתרשם מהמבנה שהוקם באמצע המאה ה-12 כבזיליקה נוצרית על שם יוחנן הקדוש, ונחשב לאחד המבנים הצלבניים היחידים בארץ ששרדו כמעט בשלמותם.
לאחר הכיבוש הממלוכי בשנת 1266, הוסבה הכנסייה למסגד והוכנסו בה כמה שינויים: נבנתה גומחת תפילה - מח'ראב (שבעבר היתה אפסיס) המראה את כיוון התפילה - כלפי העיר מכּה, דלת הכניסה הועברה לקיר הצפוני, הוקמה מִטָּהֳרָה - פינת שבה מטהרים את הגוף לפני התפילה והוסף מינרט - צריח למואזין.
הקשתות במסגד מכונות "קשתות עבאסיות" (ע"ש השליט המוסלמי עבאס מהמאה ה-8), ואת עמודי המסגד מעטרות כותרות קורינתיות שבהן השתמשו הצלבנים בבנייתם.
לתיאום סיור: 050-9384455 (הישאם).
אבסטרקט ועוד
תערוכות מתחלפות של אמנים ערבים ויהודים, וקורסים שמצמיחים את התיירנים החדשים בגליל, הם רק חלק מהפעילויות שנעשות במרכז איי-קאט בעכו.
איי-קאט (מלכ"ר) הוא מרכז לחיים משותפים המציע מגוון הכשרות מקצועיות מסובסדות למבוגרים, חוגי העשרה (בחינם) לבני נוער ומגוון פעילויות קהילתיות.
המקום היפהפה והמושקע הושק ב-2016 ומאז פועל במרץ. כל הפעילות במרכז מתאפשרת הודות לתרומות, ובני כל הדתות חשים בנוח ופוקדים השקות של תערוכות ומשתתפים בפעילויות המתקיימות במקום לאורך שעות היום (8:00 עד 20:00).
בחלל התצוגה של המרכז הציגה בעבר כפאיה עיאיטי, אקטיביסטית חברתית מוסלמית, שעל סיפור חייה נעשו סרטים והוצגו תערוכות בעולם, בתערוכה שהתמקדה בנשים נפגעות אלימות, על רקע סיפורה האישי. גם הפסל והצייר ווליד קשאש הציג פה.
בימים אלו מוצגת במקום תערוכתו של האמן רימון בדין, "אבסטרקט ועוד", הכוללת יצירות על נושאים מגוונים ועל שורשי משפחתו הנטועים בכפר ברעם שבגליל. הכניסה ללא עלות.
מרכז איי-קאט, העמל 4 עכו,
צור קשר: 04-6803333
איי איי, קפטן!
"קפטן הוק", מסעדת דגים ופירות ים באוריינטציה ערבית, הושקה לפני 3 שנים בליבו של שוק הפשפשים על ידי בלאל אבו ריא. לייעוץ הקולינרי התווסף השף-סופרסטאר עומר עילואן, בוגר משחקי השף, המפעיל מספר מסעדות ברמאללה ומוכר היטב גם מפעילותו כשף בארץ, לרבות חג` כחיל ביפו, דיאנא ואל באבור – כמו גם כבעלים של מספר מסעדות (עלה גפן עליה השלום, סן מרצאנו בסכנין, איל פורנו בכפר מנדא). למרות שמה "קפטן הוק פיש אנד צ`יפס", היא הרבה מעבר לדוכן רחוב או מזללת פיש אנד צ`יפס מסורתית, זוהי מסעדה שכל כולה קודש לדגים וטוגנים בנגיעה ערבית, המציעה שלל מנות המתובלות בתבלינים ערביים ומוגשות בסגנון שערב לחך המקומי, והחיבור הזה טעים ומעניין מאד.
בתפריט תמצאו מלבד מנות הפיש אנד צ`יפס המוגשות בכמה גרסאות, גם מנות דגל קלאסיות שמקורן במטבח הערבי שהוסבו לדגים: אנשובי קריספי (28 ₪), שרימפס/ קלאמרי מטוגן (68 ₪), קבב דגים (78 ₪), מח'מאר דג (84 ₪), אוקטופוס צרוב על הגריל (73 ₪), מיקס פירות ים על הגריל עם צזיקי (76 ₪), סיגר דגים (56 ₪), עראיס דג (73 ₪). לצד האוכל, מומלץ כמובן ליהנות ממגוון קוקטליים שרוקח בלאל במקום על בסיס ג'ין מרווה.
קפטן הוק - עמיעד 13, יפו.
צור קשר: 03-6445440
סיפורי טעמים
המוזיאון לאמנות האסלאם השוכן בליבה של ירושלים, בסמוך לבית הנשיא, הוקם בשנת 1974 על ידי אישה יוצאת דופן, ורה ברייס סלומונס.
סלומונס, נצר למשפחת אצולה יהודית מאנגליה שכל ימיה פעלה למען ישראל האמינה בטיפוח וחיזוק היחסים בין יהודים לערבים. בהתאם לכך היא הגתה וגם מימשה את רעיון הקמת מוזיאון שבו יוכלו המבקרים להכיר ולבחון מקרוב את מיטב אמנות הציוויליזציה המוסלמית.
אוסף האמנות האסלאמית במוזיאון, נחשב לאחד מהאוספים הייחודים והנדירים בעולם, וככזה הוא חושף את סיפורו של עולם האסלאם החל מהמאה ה-7 ועד למאה ה-19. האוסף מייצג את מסורות אמנות האסלאם במרחב הגיאוגרפי של מצרים, סוריה, עיראק, טורקיה, הודו, אפגניסטן, ספרד ואיראן.
אחד המוצגים הנדירים במוזיאון אם לא הנדיר ביותר הוא "מטמון הררי". מדובר באוסף נדיר ויקר ערך הכולל 20 כלי כסף מהמאה ה-12, שהתגלו בכד גדול במערה בצפון איראן. הסברה היא שהכלים הללו הוסתרו ע"י סוחר עתיקות שנאלץ להיפטר מהם.
בימים אלו (ועד לחודש מאי) מוצגת במוזיאון התערוכה "סיפורי טעמים" (אוצרות: ד"ר לימור יונגמן ועדי נמיה-כהן) המציגה את תהליך לידתו, התפתחותו והתגבשותו של המטבח הערבי על ציר זמן של אלף שנים. התערוכה נעה בציר זמן שתחילתו במטבח הדל שאפיין את חיי השבטים בחצי האי ערב, חולפת דרך תרבות האוכל העשירה שהתפתחה בימי הביניים, סביב הערים בגדאד וקהיר וכוללת בין היתר יצירה של מתכונים, בנייה של ארמונות סוכר, כתיבה של ספרי בישול, משחקי השף ותחרויות אוכל ספרותיות, והיא מקנחת (תרתי) במטבח העות'מאני של הסולטאנים.
המוזיאון לאמנות האסלאם - הפלמ"ח 2, ירושלים.
צור קשר: 02-5661291
האור של בסמה
במרכז הכפר הדרוזי ג'וליס שוכנת מסעדת "נור" של בסמה הנו.
בתחילת המילניום, בסמה, בשעתו כלה צעירה מג`וליס, התגוררה בבית משפחת בעלה מרסל סלימאן בכפר יאסיף. כשהיתה בהיריון, נדרש מרסל לשמ"פ ובמהלכו הוא נפצע באורח אנוש. ארבעה חודשים לאחר פציעתו בקרב, נולד בנם המשותף לו קראה בסמה - נור (אור בתרגום חופשי) כי לידתו "הביאה אור ותקווה בתוך ימים קשים".


מרסל לא זכה להכיר את בנו, משום שאושפז בביה"ח כצמח למשך 13 שנים, עד שנפטר. כאלמנת צה"ל, וכאישה דרוזית, נאבקה בסמה שנים על עצמאותה הכלכלית והגשמת חלומה לפתיחת בית קפה.
הרעיון הזה מתברר פחות קסם למשפחתו של בעלה המנוח, שלא השלימה עם בחירתה לצאת לעצמאות כלכלית, ולכן היא נאלצה בסמה לעזוב את הכפר ולשוב לבית אמה בג`וליס. או אז פנתה ללימודי קונדיטוריה בחיפה, ובהמשך אף עשתה סטאז` בקונדיטוריית שני והחלה לעסוק באפייה ביתית ובמכירת עוגות ועוגיות לאנשים מהסביבה.
כשחשה מספיק בטוחה, השיקה את הקונדיטוריה שלה בכפר, לה באופן מתבקש קראה "נור" על שם בנה. בהמשך, ועם הצלחת הקונדיטוריה, החליטה לצרף לתפריט גם מנות אוכל דרוזי מסורתיות.
אז מה אוכלים פה? מגוון מטבלים דרוזיים כגון: לבנה טבעונית, חומוס ביתי, באבא ג'אנוג', מיקס זיתים גלילי, טחינה, זעתר, מיקס מטוגנים, מנאקיש זעתר, מנאקיש פלפל וביצה וקפה דרוזי מבושל (80 ₪ לסועד. 145 ₪ - לזוג); מנסף עוף (90 ₪). שישברק - כיסוני בצק רבוך ממולאים בשר ברוטב יוגורט (טבעוני) חמצמץ חם (88 ₪); קובה נייה (88 ₪); מוגרבייה (88 ₪); מלפוף (48 ₪).
מסעדת נור, ג`וליס.
צור קשר: 04-6293460
ראי - ערק ייחודי ומטבח בולגרי
בראמה, כפר הממוקם על מרגלותיו הדרומיים של הר האריה, במדרון שמטפס מהגליל התחתון לגליל העליון, חיים זה לצד זה דרוזים, נוצרים ומוסלמים. שמו של הכפר המוקף כרמי זיתים מהעתיקים בארץ, נגזר מהמילה הערבית מקווה מים, על שום מיקומו הגיאוגרפי המתאפיין בריבוי מעיינות שחלקם פעילים עד היום.
בלב הכפר שוכן מתחם "ראי" (Rai), שהקים אדיב דוחא, תושב הכפר. אדיב הכיר את מילכה - אישתו הבולגרייה, בזמן שלמד פיזיותרפיה בבולגריה, שם הוא התאהב גם באוכל המקומי הכפרי והמסורתי, ולהפתעתו גילה עד כמה הוא מזכיר לו את המטבח הערבי שעליו גדל, ואיך הטכניקות וחומרי הגלם של המטבח הבולגרי, אינם שונים מאוד זה מזה.
כשחזר יחד עם אישתו, לאחר שהות בת 7 שנים מבולגריה אל הכפר, הוא הקים יחד איתה ועם אחיו את "ראי", על שם בנו הבכור. משמעות המילה "ראי" בבולגרית היא גן עדן ואילו בערבית ידיעה.
המתחם שוכן על אדמת המשפחה בבית אבן מרשים בן שתי קומות. בקומה הראשונה, ממש בתוך ההר, שוכנים היקב והמזקקה המשפחתית; בקומה השנייה נמצאת מסעדה רחבת ידיים ברוח הבלקן; ובאדמה שמסביב שתולים להם כרמי ענבים.
מנות האוכל במסעדה שאבו כאמור השראתן ממנות בולגריות מסורתיות שקיבלו טאץ` גלילי, הודות לנגיעת ידו של השף מוראד שיבאן, אחיינו הצעיר.
אז מה אוכלים פה? פלניני צ'ושקי - פלפל אדום ממולא בבשר, אורז על מצע רוטב יוגורט עדין (65 ₪); חציל פאתה (מהמטבח השאמי) עם יוגורט, טחינה גולמית, גרגרי חומוס, שום קונפי וקרעי קריספי פיתה לבנונית תוצרת בית (35 ₪); קטאייף ממולא בבשר מפורק על מצע טחינה גולמית, שמנת חמוצה, סלסת עגבניות, פיסטוקים ושמן זית (65 ₪); אוסובוקו מפורק על מצע קובה נייה צמחונית העשוייה מבורגול ותפו"א (78 ₪); בוב בגרנה - נתח עגל בבישול ארוך מבושל עם שעועית לבנה ואדומה (80 ₪); מנת גירוס יווני, מעגל וכבש על גחלים המוגשת על מצע פיתה תוצרת בית עם בצל, סומאק, סלסלת עגבניות וחמוצים (80 ₪) וקובה לבנייה מטוגנת הממולאת בבשר וצנוברים על מצע יוגורט (68 ₪).
ראי – כביש ראשי ראמה.
צור קשר: 054-7453734
תפדלו: פסטיבל קולנוע ברהט
ברהט, היישוב הבדואי הגדול בישראל, נעשים בשנים האחרונות מאמצים רבים למשוך מבקרים ולפתח תיירות. האוכל נהדר, מסורת האירוח הבדואית לבבית, ונדמה כי קברינטי היישוב רואים בתיירות מנוף חברתי.
בתוך כך, בין התאריכים 10-17 לפברואר יתקיים בהיכל התרבות החדש של רהט, שמולו אגב מוקם מבנה מרשים אליו מתעתד לעבור "המוזיאון למורשת הבדואית מרכז ג'ו אלון", "פסטיבל הקולנוע רהט 2024" – שבוע של קולנוע איכותי בסימן חיים משותפים.
בפסטיבל, שזו שנתו השנייה, יוקרנו מגוון יצירות מרתקות, סרטים מישראל ומהעולם, סרטים דוקומנטריים, מסע וסרטי לילדים, והכל בעלות של 10 ₪ לכרטיס.
הפסטיבל יציע גם דיונים עם יוצרים, ופאנלים מעמיקים עם טובי הבמאים בארץ, ויאפשר למבקרים הזדמנות להתעמק בעולם הקולנוע המרתק תוך מפגש עם היוצרים מאחורי היצירות המפתיעות.
לאתר החברה >>
כמא טוב
בדצמבר 2022 נבחר כפר כמא, יישוב צ'רקסי צנוע בגליל התחתון, לרשימה היוקרתית והנחשקת של ארגון התיירות של האו"ם (UNWTO) כ"כפר תיירותי" מסקרן. ככזה, הוא מככב לצד 32 כפרים נוספים שנבחרו מרחבי תבל.
למעשה, זאת הפעם הראשונה שנכלל ברשימה המכובדת הזאת יישוב ישראלי.
כפר כמא, סמוך לכפר תבור והוא אחד משני היישובים הצ'רקסים בארץ (השני הוא ריחאניה). 3,500 תושביו הם מוסלמים שמוצאם מהרי הקווקז. ב-1864 רצחו חיילי צבא רוסיה הצארית כמיליון וחצי צ'רקסים. מקימי כפר כמא נמלטו משם לכאן, לאחר שהטורקים אפשרו להם להקים ישובים באימפריה העות'מאנית.
האטרקציות התיירותיות בכפר כוללות סיורים בליווי מדריך צ'רקסי בן המקום המשוטט בסמטאות הציוריות והעתיקות של היישוב אל המבנים המרכזיים, החל במסגד המרכזי הבנוי מלבנים שחורות ולבנות, שצריחו מתומן; דרך בית שוגן, שבו אמור לקום מרכז מבקרים ועד לבית חתוקאי בן המאה, העשוי מבזלת שחורה, ששיפוצו בוצע בידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.
בנוסף, כולל הסיור ביקור במרכז למורשת הצ'רקסית של המועצה המקומית. זהו למעשה המוזיאון הגדול ביותר בארץ לתרבות הצ'רקסית השוכן בבית שאמי מן המאה ה-19 וכולל תצוגה של פריטי מורשת, מופעי ריקוד מסורתיים והסברים על התרבות המקומית.
לתיאום סיור: 04-6888082
אמריקה בנחף
בכפר נחף מול נוף הררי גלילי רב קסם שוכנת לה Hamber Burger Comber. זוהי מסעדת המבורגרים קטלנית שבראשה עומד השף היתם מצרי, שלאורך השנים התמחה בעולמות הבשר בכלל ובמטבח השאמי בפרט. מעבר לעיצוב המשגע הכולל ספות דיינר אדומות, תמונות סבנטיז, גיטרות ושלל אינסטרומנטים (קקטוס, סמבררו) שמעטרים את קירות המקום, הרי שהמבר סוחפת את מבקריה למסע קולינרי מרגש המתחיל בהמבורגריות האמריקאיות של המערב התיכון דרך תחנות שונות באזור אגן הים התיכון: החל בטריפולי, דרך מרקש ועד לאיזמיר.
בימים אלו מציע מצרי דיל משתלם ששווה לכם להרחיק בשבילו עד לנחף - ארוחת "שחיתות לארבעה" – הכוללת ארבעה המבורגרים 200 גרם מבשר טחון על המקום, בשילוב תוספות מפתיעות לבחירה כגון: שווארמת כבש וצנוברים , צ'וריסוס צרוב על הגריל, אסדו עגל מעושן או גבינת צ'דר מובחרת ואננס טרי צרוב על הפלנצ'ה. בנוסף, ניתן לבחור גם בין פלטת מטוגנים עם תוספות כגון פוטטוס, שניצלונים ואצבעות מוצרלה לבין מנת French Fries, צ'יפס עם גבינת צ'דר וגבינה צהובה מומסת בתיבול מג'יק ספייס, ואם תהיתם, כל הטוב זה מוצע במחיר של 199 ₪ בלבד.
המבר בורגר קומבר - כפר נחף, צור קשר : 04-9122295




