על דלת המשרד של קאסם אבו אלהיג'א, מנכ"ל ובעלים של חברת פרי וירק טמרה ושות', מתנוסס השלט: "סדר ויושר סוד ההצלחה". "זו אינה סיסמא בְּעָלְמָא, ובחירתה אינה מקרית כלל ועיקר" מספר לי קאסם ומבאר: "המשפט הזה מלווה אותי מתחילת הדרך, כבר 48 שנה, והוא האורים ותומים של העסק".
ערכי הסדר והיושר הם ערכי הליבה של חברת "פרי וירק טמרה", ומנחים אותה בכל פעילויותיה. ב"פרי וירק טמרה" מאמינים בעבודה מול אנשים, לא מול מספרים, ושומרים על קשר מתמיד וארוך טווח מול הספקים והלקוחות.
דוכן פירות על המדרכה
מי שיגיע היום למחסנים של חברת שיווק הירקות והפירות "פרי וירק טמרה", לא יאמין שהעסק המרשים הזה החל בצד הכביש, כאשר קאסם מכר ירקות ופירות בתקופת החופש הגדול עוד כשהיה בתיכון. לאחר מכן, כשהוציא רישיון נהיגה, המשיך למכור גם מהרכב, כשהוא מתפקד גם כשליח שמוביל את הסחורה עד לבית הלקוח. "ראיתי שאני מרוויח טוב מזה, אז עבדתי שבוע והייתי בבית-הספר שבוע. ככה עשיתי שבוע שבוע", הוא מחייך.
בשנת 1981 החליט להקים חברת סיטונאות מסודרת, והחל לשווק ירקות ופירות לעסקים, לירקנים, למסעדות ולבתי מלון. "עבדתי לבד עד 1986, כשהמתחרה הגדולה שלי בשוק היתה תנובה. ואז, כשאני רק בן 29, פנו אלי מתנובה והציעו לי שותפות. הקמנו חברה בשם "פרי וירק" והיינו שותפים בה חצי חצי, עד לשנת 2002 שתנובה נרכשה על ידי הגוש הסיני, ורכשתי את חלוקה של תנובה בשותפות. מאז אני הבעלים היחיד, ומנהל את החברה והמחסן הראשי מהעיר טמרה".
אם מישהו חשב לרגע שפירוק השותפות עם תנובה יוביל למשבר בחברה, הרי שקרה דווקא ההפך. בתום ישיבה של שעתיים הוחלט שקאסם רוכש כאמור את החלק של תנובה, והפך לבעלים היחיד, ומאז ועד היום נקראת החברה פרי וירק טמרה ושות'. החברה (הכשרה כמובן) המשיכה לגדול ולהתרחב, וכיום היא אחת מסיטונאיות הירקות והפירות הגדולות ביותר בארץ.
שנות הניסיון הרבות מספקות לקאסם היכרות מעמיקה עם תחום שיווק הפירות והירקות בישראל, לרבות היכרות אישית עם מרבית ממובילי הענף. המוניטין רב-השנים שלו מספק ביטחון ושקט נפשי לספקים וללקוחות, ותומך בפעילות הנרחבת של השותפות. החברה מעסיקה עשרות עובדים ומשאיות לחלוקה, ואלו משווקות ומחלקות את הסחורה המתקבלת מכל רחבי הארץ לאזורי חלוקה המשתרעים ממטולה ועד לקיבוץ אילות.
,]
כיום, בהנהלת החברה נמצאים גם שני בניו של קאסם, נידאל ונאהד. נידאל סיים לימודי משפטים באנגליה כאשר היה בן 22, ונאהד אחיו למד כלכלה ומנהל עסקים בהרצליה וקיבל את התואר בגיל 21. איש הכספים וחשב החברה הוא קובי סגל, אותו מכנה קאסם "יד ימיני". "אני מוכרח להודות לאישתי סאמיה שעמדה לצידי במהלך השנים ולבתי מנאר, כמו כן לעובדיי, שגם להם יש חלק בהצלחת העסק. לכל עובד שיש אחריות – אני נותן סמכות. אני מאמין בעובדים ומתייעץ איתם כל הזמן. מהמנקה ועד החשב. רוב העובדים בחברה הם ותיקים, ומועסקים בחברה כבר עשרות שנים, ואני מודה להם כל יום".


הפעילות העיקרית
את פעילות "פרי וירק טמרה" אפשר לחלק לשלושה תחומים מרכזיים:
ייבוא פירות וירקות מחו"ל: "אחת הסיבות שבגינה התחלנו לייבא, היא שלחקלאים קטנים קשה להתפרנס והם נאלצים לסגור את המשקים, כך שמבחינתנו אי אפשר למצוא את כל סוגי הגידולים. על מנת להרחיב את סל המוצרים של חברת "פרי וירק טמרה", אנו מייבאים מכל העולם עבור לקוחותינו גם תוצרת חקלאית – מגוון פירות וירקות איכותיים מחו"ל, ואנו מהיבואנים הגדולים במדינה של כל הפירות והירקות שמקבלים אישורים ממשרדי הבריאות והחקלאות. אם זה תפוחים מאיטליה, מצרפת או מיוון, עגבניות וחצילים מטורקיה, אננס מארגנטינה או ענבים מדרום אפריקה, כדי שעכשיו, כשאצלנו חורף והגפנים רדומות, מי שמתגעגע לקיץ יוכל להשיג ענבים".
מה שחשוב לקאסם במיוחד שהמוצרים שהוא משווק יהיו טריים, תוך שמירה על רצף אספקה ומלאי מחו"ל, מתחילת העונה ועד תומה. "פרי וירק טמרה מקפידה על ייבוא מוצרים איכותיים בלבד, וזאת על ידי בחירת ספקים מובילים בחו"ל", הוא אומר.
שיווק מהחקלאי הישראלי: פרי וירק טמרה קונה תוצרת מהחקלאים הגדולים במדינה ומוכרת אותם לרשתות, לסיטונאים, למסעדות, לירקנים ולבתי-מלון. לא פעם אנחנו שומעים קולות נגד ייבוא של פירות וירקות מחו"ל, כדי לא לפגוע בחקלאים שלנו. קאסם, שנמצא בקשרים מצוינים עם החקלאים הישראלים, מתנדב להסביר: "הגדלת הייבוא של כל סוגי הפירות והירקות לישראל, מתבססת על הדרישה הגוברת מצד צרכנים לסל רחב של פירות וירקות לאורך השנה כולה, תוך חתירה להעתיק את המודל האירופאי, זאת בנוסף למיומנות והמקצוענות הרבה של המגדלים בארץ באיכות הגידול ובהארכת עונות הגידול".
כלומר, לייבא ענבים בחורף לא פוגע בחקלאים, משום שבישראל לא גדלים ענבים בחורף. ופירות וירקות אחרים שמיובאים אינם פוגעים בחקלאים שלנו, משום שהייבוא מתבצע כשאין מספיק תוצרת לכלל אזרחי המדינה. "לעיתים גם העלות הנוספת הנגזרת מתנאי האקלים הישראלי, הופכת את הגידולים הללו ללא־כלכליים ויקרים לצרכן, ולכן, לטובת הלקוחות יש פירות וירקות שחייבים גם לייבא". ויש כמובן גם ירקות שכלל לא מגדלים בישראל, אותם קאסם רוכש מחקלאי הגדה, כמו במיה, לוביה או מלפפון בלאדי.
תחום הפעילות השלישי הוא מכירת התוצרת לחקלאים. "אני קונה ישירות מהחקלאים את כל היבול שלהם ומוכר אותו עבורם תמורת עמלה. אנו מפיצים את כל הסחורה שלהם לשוק הסיטונאי, כמו השוק בחיפה או בצריפין, ולשם הלקוחות שלנו מגיעים ובוחרים את הסחורה שהם רוצים. אפשר גם להגיע אלינו ישירות למחסן בטמרה ולהעמיס את הסחורה ישירות. כל לקוח חדש מחדרה עד מטולה מוזמן להתחבר לפרי וירק. נתאם פגישה ונגיע אליו", הוא מצהיר.
ומה לגבי העתיד? "בשנים הקרובות השוק הישראלי יהפוך להיות כמו השוק באמריקה או אירופה, כלומר – תוכלו להשיג את כל הפירות כל השנה. מי שרוצה משמש או אפרסק בחורף, או מי שמתגעגע לתותים דווקא בקיץ – הכל יהיה לו זמין תמיד, בזכות הייבוא", מסכם קאסם.
לאתר החברה >>
בשיתוף פרי וירק טמרה ושות'





