"החוק 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' הוא דרמה", אמר אמנון מרחב, מנכ"ל משרד הכלכלה בוועידת Cleanovation 2024, בהקשר לרפורמה שמקדם משרדו לטיפול ביוקר המחיה הישראלי. "כל מה שנמכר באירופה ייכנס לישראל ללא תקינה ישראלית. נגמר הסיפור הזה מכון התקנים, שיושב כמו ש"ג ומחליט מה נכנס לישראל". לדבריו, הוא חשוף ללחצים כבדים בשל כך. "קבוצות לחץ מאיימות עליי ולוביסטים ניסו לאיים עליי. נציגים מחברה גדולה מאוד אמרו לי, 'אם תלך לנו על הראש תחוסל'. עם זאת, הם לא מפחידים אותי. הייתי יועץ משפטי של חברות הגדולות במשק וויתרתי על שכר גדול כדי לעבוד ברמה המקצועית ולא הפוליטית". המראיינת, קרן מרציאנו, העירה למרחב כי הנושא לא מקודם בקואליציה. על כך השיב מרחב: "אני לא פוליטי; הדיון כאן הוא מקצועי".
"היום פורסמו הדו"חות של חברת שטראוס", המשיך מרחב. "בדו"חות נכתב כי בין הגורמים לשיפור הרווח הגולמי של החברה היו העלאות מחירים. 'אתם השתגעתם? מעלים מחירים כדי לשפר רווחיות?'" "אתם אלו שאמורים לטפל בזה", השיבה לו מרציאנו. "זה שוק חופשי", אמר מרחב. "הבעיה היא שאנחנו פראיירים שמשלמים. הפתרון הוא לא לקנות את המוצרים האלה. באירופה, למשל, המותג הפרטי תופס 34% מסל הקניות, ואילו בישראל רק 7%. אנחנו פנינו לבג"ץ, שיחייב תאגידים להציג את הרווחיות שלהם, ובג"ץ פסק לטובתנו. למרות שאנחנו מאמינים בשוק חופשי, לא נהסס להטיל פיקוח על המחירים".
משרד הכלכלה אמון על תחום השירותים, תחתיו פועל ענף הניקיון ובדבריו התייחס מרחב גם לכוונה לייבא עובדים זרים לענף. "הזעקה ברורה. השאלה היא מתי המכסות שקבעה הממשלה ייצאו לפועל. הגדרנו מכסה כוללת של 330 אלף עובדים זרים, וועדת המנכ"לים תחלק את המכסות למשרדי הממשלה. עם זאת, את משרד הכלכלה השאירו מחוץ לוועדת המנכ"לים".
מרציאנו: "מתי יתחילו להגיע מספרים משמעותיים?"
מרחב: "אני לא חבר בוועדה, אבל יש בעיה של עודף רגולציה: בהתחלה היתה דרישה להביא עובדים זרים רק ממדינות שהתמ"ג שלהן גבוה משל ישראל. כלומר, ללכת להביא עובדים משווייץ. הממשלה אמנם ביטלה זאת, אך יש רגולציה נוספת. בכל אופן, אני מקבל את הביקורת; זה חלק מן המשימה שלנו, ועלינו מוטלת החובה לדרוש מהעמיתים שלנו לצאת מגדרם".





