"המחסור בכוח האדם בענף הניקיןן חמור מאוד", התריע אבי מזרחי, יו"ר ארגון חברות הניקיון בישראל. בפאנל מיוחד בוועידת Cleanovation 2022 אמר מזרחי כי העובדים בענף מזדקנים – וחברות הניקיון לא מצליחות לאתר עובדים חדשים. "צריך להבין שרוב העובדים שלנו היום הן נשים מבוגרות ואנשים מבוגרים. גם בתחום ניקוי הרחובות וגם בתחום המבנים הציבוריים, חלק לא קטן מהעובדים נמצא מעל גיל הפנסיה. לפעמים נדמה לנו שאנחנו מדברים לקיר – במדינה חושבים שענף הניקיון מתקיים בחלל החיצון".
חבר הכנסת אלכס קושניר, יו"ר ועדת הכספים, קרא בפאנל לאפשר העסקת עובדים זרים בענף הניקיון. "במשך שנים רבות, שרי הפנים לדורותיהם הגבילו את המקור המשמעותי ביותר לענף הזה – העובדים הזרים. הפתרון יגיע מהעובדים מהרשות הפלסטינית ומהעובדים שבאים מחו"ל. חייבים להפסיק לפחד מזה שאם נביא קצת עובדים זרים – הזהות היהודית של המדינה תיפגע". מנגד, ח"כ נעמה לזימי מתחה ביקורת על דבריו והדגישה את הצורך בהעלאת שכר. "רבות מבנות משפחתי עבדו בניקיון", אמרה לזימי. "זה מקצועי חיוני. אנחנו יכולים להסתדר בלי עובדים אסטרטגיים – אבל לא יכולים להסתדר בלי המנקה. הסיפור כאן הוא השכר. אסור לאפשר למדינה ולאוצר לברוח תמיד לייבוא עובדים זרים".
גם רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, קרא להעלאת שכר בענף. "ענף הניקיון לא אטרקטיבי כי העבודה מתבצעת בתנאים קשים מאוד. כשאנשים נכנסים לעבוד בענף הם מיד חושבים איך הם עוזבים לעבודה מתגמלת יותר. צריך לשפר את תנאי העובדים בכל הרמות". ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון, הצטרפה לקריאה: "בבית החולים אני רואה את עובדי המשק והניקיון ואת הקשיים שלהם. אני רואה את השחיקה לאורך השנים. חייבים להבין שבלי הצוותים הללו אין רפואה. עלינו להבין באמת מה משך ההעסקה האידיאלי, יכול להיות שכדאי לקדם פרישה מוגברת – וכמובן להעלות את התגמול".
בתעשייה האווירית העלו לאחרונה את שכר עובדי הניקיון, לאחר שהוועד תמך במאבק העובדים מול חברת הקבלן שהעסיקה אותם. "ראינו כמה מעט מרוויחים העובדים הללו – והבנו שבלי ארגון העובדים אין להם סיכוי לשפר את התנאים", סיפר יאיר כץ, מזכיר ועד עובדי התעשייה האווירית. "בהידברות מול ההנהלה והדירקטוריון ובגיבוי ההסתדרות – הצלחנו לשכנע שצו השעה הוא העלאת שכר עובדי הניקיון. נמשיך בכך גם במכרזים הבאים מול החברות. עד השנה הבאה לא יועסקו בתעשייה האווירית עובדי ניקיון בפחות מ-36 שקלים לשעה".







