טכנולוגית הענן מהווה חלק חיוני מאסטרטגיית ה-IT של כל ארגון כיום. לכן, יותר ויותר ארגונים מאמצים גישה מהירה ולעתים שטחית של פריסת פתרונות ענן, הידועה גם בשם "מולטי-קלאוד" (ענן מרובה או ריבוי עננים). כלומר, שימוש במספר עננים, ציבורים ופרטיים, לטובת עומסי עבודה שונים ויישומים ארגוניים. סביבה מרובת עננים עוזרת לארגונים בבנייה של תשתית אג'ילית ובתפירת השירותים לצרכים העסקיים שלהם. רובם הגדול של הארגונים אימצו את המולטי-קלאוד, אך האתגר הגדול הוא לנהל אותם בפשטות ובאופן הוליסטי. כלומר, אנו מתייחסים כיום לענן כאל מודל תפעולי ולאו דווקא כיעד ולכן יש צורך לתכנן אסטרטגיה מרובת-עננים המשקפת זאת.
התאמה בין אסטרטגיית הענן ליעדים העסקיים
המעבר למולטי-קלאוד מסמן שינוי מחשבתי מכריע בארגון. לצד זאת, כבר שנים רבות שארגונים חווים מקרוב את "כאבי התשואה" שבטרנספורמציה הדיגיטלית, קרי - בקושי רואים כזו, ולכן הם משוועים לפתרונות שיספקו את התוצאות הנכונות עבורם. הרצון הוא ליישר קו בין יתרונות השימוש בטכנולוגיית הענן לבין היעדים העסקיים והיעילות התפעולית, שאליו נלווית הפחתת עלויות.


לפי נתוני IDC, ההוצאות על שירותי הענן הציבוריים בעולם יוכפלו ויותר מכך תוך ארבע שנים - מסכום של 229 מיליארד דולר בשנת 2019 לכמעט 500 מיליארד דולר בשנת 2023. לפי חברת המחקר גרטנר, עד 2021, יותר ממחצית מהארגונים בעולם המשתמשים כבר היום בענן, יעבור לאסטרטגיית "הכל בענן". משמעות הדבר - יותר ספקי ענן ופתרונות IT על בסיס תשתית אחת ולכן יהיה צורך בתכנון, יישום ושילוב מדוייקים של עננים פרטיים וציבוריים, בהתאם לצרכים הספציפיים של כל ארגון.
על-פי דו"ח Virtustream מקבוצת דל טכנולוגיות וחברת המחקר 451, כ-90% מהארגונים מדווחים על מחסור במיומנויות בתחום המולטי-קלאוד, ונתון זה הוכפל בשלוש השנים האחרונות. על-פי מחקר אחר של גרטנר בקרב משתמשי ענן ציבורי, כ-81% מהם עובדים עם שני ספקי ענן ציבורי או יותר, כך שיש צורך לשפר את מיומנויות העובדים על מנת שיהיו מעורים בסביבה מרובת-עננים, או בכלים התומכים בה. מדובר במגמה חשובה שתמשיך להתחזק שם השנה, עם התפתחות שוק המולטי-קלאוד.
בעוד הארגון עשוי לטעון, כי יש לו גישה ברורה לאסטרטגיית ענן, בפועל אנו רואים לא מעט ארגונים שנוקטים בגישת אד-הוק בכדי להגיע לתוצאות במהירות ובעלות נמוכה, ובכך להתאים את הפריסה לצורך המיידי. לגישה זו יתרונות מובהקים, כמו החזר השקעה מהיר יותר, או השגה של גמישות בטווח הקצר, אך היא טומנת בחובה גם חסרונות, כמו היעדר אבטחה ראויה, או חוסר התאמה לצרכים העסקיים בטווח הרחוק. מרבית מקבלי ההחלטות בסקר גרטנר ציינו, כי אסטרטגיית הענן הנוכחית שלהם, אינה עונה על היעדים העסקיים שלהם. המסקנה המתבקשת היא, כי ארגונים גדולים זקוקים נואשות למומחה, שינווט אותם בנוף ה-IT המורכב. אותו גורם מומחה יציג להם מגוון של פתרונות ושירותים ובכך ייעל את התשתית וינהל את העלויות על רקע צמיחתה של הארכיטקטורה כולה.
תפעול אסטרטגי שלם
ניתן להניח כי סביבת הענן יוצרת פרדיגמה תפעולית חדשה. הענן נוצר על מנת להיות פתוח ונגיש מכל מקום בעולם. בדרך כלל, לא ניתן לנייד לעננים ציבוריים שיטות אבטחה קיימות, כך שארגונים חייבים ליישם שיטות חדשות. אלה שלא כל כך מכירים את עקרונות הענן, חשופים מאד לחולשות. במקרה של פגיעה בתשתית, הלקוח מסתמך על התראה בעיתוי הרלוונטי מצד ספק הענן. כאשר המידע זורם בעננים, דרישות התאימות של האבטחה והרגולציה עלולות להימשך זמן רב.
המורכבות (בתפעול וניהול הענן) גדלה כאשר ספקים נוספים נעשים מעורבים. למעשה, קשה להעריך את העלויות ורמות השירות בסביבות מרובות מכיוון שכל אחת מהן מגיעה עם כלים משלה.
כאשר ארגון בוחר יותר ויותר פלטפורמות ענן, לטובת עומסי עבודה משתנים, זו הנקודה בה יכולים ספקי שירות-מנוהל (MSP) להיכנס לתמונה. בערוצי ההפצה הנכונים, עם השותפים הנכונים, עסקים יכולים להפחית את כאבי הראש שלהם.
כך למשל, MSP יסייעו למקבלי החלטות להגדיר בשלב ראשון את אסטרטגיית הענן, לפתח ולבסוף להטמיע אותה. אתגר עסקי זה מהווה הזדמנות עבור MSP לשנות פאזה" ולעבור מההגדרה של "ספק IT" ליועץ מומחה המספק הדרכה וביצוע של כל הקשור לאסטרטגית ענן. ככל שהארגון ייפתח להזדמנויות בעולמות מרובי העננים, כך יגדל היתרון היחסי של חברות MSP.
למרות ואולי בגלל רמת המורכבות בתהליך, ארגונים טוענים כי הם מעוניינים לעבוד עם פחות ספקים, בכל הקשור למסע הדיגיטלי שלהם. מגמה זו מדגישה את הצורך לספק פתרון כולל. פתרונות הוליסטיים בעולמות הענן, המספקים תשתית יציבה ומודל תפעולי עקבי ופשוט, יקרצו יותר לארגונים השואפים לשלוט בצורה טובה יותר במערכות שלהם - מהליבה ועד מוצרי הקצה.
עד 2021, ניהול הענן (הפרטי, הציבורי, ההיברידי והמרובה) יהיה סוגיה בעלת חשיבות עליונה עבור ארגונים. חברות MSP, לצד המומחיות והניסיון שלהן בתחום ה-IT, יכולות לספק לא רק המלצות, אלא תפעול אסטרטגי שלם על מנת לשלוט בסביבות הענן הנוכחיות והעתידיות של ארגונים.
ארגונים צריכים להסתמך על ייעוץ מהימן, המשולב בהיצע מגוון ומדוייק של טכנולוגיות. בעולם של היום, ניהול הדאטה הינו בעל חשיבות עסקית אדירה, לא פחות משורת הרווח או מניהול כוח האדם.
הכותבת היא מנהלת שותפים עסקיים ב"דל טכנולוגיות ישראל".







