חיפוש

"תכנון ערים חייב להיות משמעותי וגמיש לעתיד"

בפיק אדריכלים, המובילים פרויקטים של תכנון עירוני בגישת עירוב שימושים, מצביעים על העקרונות ביצירת עירוניות המשלבת קהילה, פנאי, איכות חיים, תעסוקה ומסחר

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
רמת סיב. הדמיה: פיק אדריכלים
רמת סיב. הדמיה: פיק אדריכלים
רמת סיב. הדמיה: פיק אדריכלים
רמת סיב. הדמיה: פיק אדריכלים
בשיתוף פיק אדריכלים
תוכן שיווקי

"הקרקעות לבנייה בישראל הולכות ומתמעטות והסביבה היא מורכבת ומגוונת, לכן תכנון עירוני חייב להיות משמעותי, איכותי וגמיש לעשרות שנים קדימה. נדרש תכנון יצירתי ולא שיכפול תוצרת מפעל, אנו יודעים שאפשר לעשות את זה אחרת ועם ערך מוסף", כך מסבירים האדריכלים ניצה ויונתן פיק.

קונספט עירוני הוליסטי וגמיש

במשרד פיק אדריכלים גובש צוות אדריכלים שיחד מובילים תכנון עירוני בגישת עירוב שימושים, הכוללים מגורים, דיור להשכרה ומלונאות, בשילוב מבני ציבור, מסחר ומשרדים.

את המשרד הקימו לפני כעשר שנים ניצה ויונתן פיק, במתחם התעסוקה בבני ברק, ומאז הם מובילים פרויקטים מגוונים, תוך שימוש בכלים טכנולוגיים מתקדמים, בהם רחפן שמסייע לקבל תמונה רחבה ועדכנית של המצב הקיים ממבט נוסף, המאפשרת את איסוף הנתונים המדויק בשלב הניתוח. בנוסף, המשרד עושה שימוש בתוכנות מתקדמות בטכנולוגיית BIM ובמדפסת תלת–ממד להפקת המודלים הפיזיים של הפרויקטים, שמעניקים ערך מוסף גדול יותר לכל פרויקט. במשרד מסבירים כי מדובר בכלים בעלי חשיבות לאדריכלים, שבאמצעותם ניתן לצלם, לנתח ולתכנן את סביבת העתיד.

000421
000421
ניצה ויונתן פיק צילום: עדי אקשטיין
ניצה ויונתן פיקצילום: עדי אקשטיין

בפיק אדריכלים מתמחים גם בתכנון עירוני. לנוכח הניסיון הרב מציינים במשרד כי תכנון עירוני בישראל מורכב פעמים רבות ב"שיטת טלאים", בה נוספות לאורך זמן תוכניות זו על גבי זו וזו לצד זו. אולם כיום ניכר כי ישנה הבנה הולכת וגדלה ברשויות התכנון ובקרב אדריכלים ומתכנני ערים, לפיה נדרשת ראייה כוללת על אזורים בעיר, ולפיכך בהחלטות כיצד לקדם תכנון חדש בעיר יהיה ניתוח של המצב הקיים, הבנה של הצרכים העתידיים, האתגרים וההזדמנויות שיתוו עקרונות והנחיות הלאה לתוכניות המפורטות.

"תוכניות אב ומסמכי מדיניות צריכים מצד אחד לתת קו מנחה לשנים קדימה ומצד שני לשמור על גמישות תכנונית שתאפשר את מימושה בהתאם לרוח התקופה בהיבט חברתי, כלכלי והסביבתי כשהם מותאמים לצרכים המשתנים בעולם דינמי", מסבירים בפיק אדריכלים, שכיום עובדים עם מגוון רשויות לגיבוש תכנון עירוני בתחומן, לצד קידום תוכניות נקודתיות ותכנון מפורט של פרויקטים לביצוע.

מחוטי טוויה לסיבים אופטיים

האדריכלים פיק מציינים לדוגמה את אזור התעסוקה רמת סיב בפתח תקוה, בשטח של כ-700 דונם, מדרום לרחוב ז'בוטינסקי וממערב לדרך רבין, שעובר התחדשות וצמיחה. בשנים האחרונות התפתח במתחם אזור בילוי, המושך אליו מבלים רבים מהעיר ומחוצה לה. כיום מקודמת בנייה של מגדלי משרדים ותוכניות להקמת מלונאות ופיתוח אקדמיה במתחם.

צוות התכנון בעיריית פתח תקוה הבין שיש ליצור חזון עירוני, ולקבוע עקרונות תכנון ליוזמות השונות העולות מהשטח. לצורך כך הם שכרו את משרד פיק אדריכלים כדי לגבש מדיניות בינוי ועיצוב אדריכלי לרובע התעסוקה. חלק מהמטרות היו להעצים מתחם כלכלי אינטנסיבי ולשפר את המרחב הציבורי, רחובות נגישים הליכתיים הכוללים מערך שבילים, גינות ומבני ציבור חדשים.

האזור הוקם בשנות ה-40 של המאה הקודמת כאזור תעשייה ושיכוני עובדים, תחת קריית מטלון. בתי חרושת במתחם התמחו בעיקר בייצור חוטים לאריגה וטוויה. נוסף על אלו, פעלו נגריות ומפעלי ברזל ופלדה שייצרו מגוון מוצרים, ובתי החרושת צוידו במכונות החדישות ביותר. חלק מהמפעלים מתל אביב הועברו לשם כחלק ממגמה של חדשנות. רמת סיב היתה למקור גאווה לפתח תקוה - אזור תעשייה חדשני, היוצר מקומות תעסוקה, פיתוח הארץ וחיזוקה באמצעות תוצרת ישראלית מקורית. "כיום האתגר הוא התחדשות עירונית של התעשיה שתזניק את האזור למוקד של סיבים אופטיים וחברות היי-טק תוך שמירה על האופי הייחודי ההיסטורי של המקום ושמירה גם על המקום של מלאכה מקומית", מסבירה ניצה פיק.

הקונספט שגובש כולל יצירת רובע עירוני חי ומגוון למשרדים, מסחר, בילוי, מוסדות ציבור, אקדמיה ושטחים פתוחים. במשרד מסבירים כי "במסגרת התכנון השלמנו את גריד הרחובות לכדי רשת שלמה ובתוכה שלושה צירים פרוגרמטיים: ציר מסחר עירוני עם פופ-אפ, food-trucks ואזורי ישיבה בחוץ; ציר תרבות מקומית הכולל אקדמיה, מבנה תרבות ושימור וציר ירוק שכונתי עם פעילות ספורט. הגדרנו בלוקים עירוניים שמהווים מסגרת לבינוי חדש בגישת תכנון חופשי עם שבילים וחצרות פנימיים. בנוסף, שימרנו את קנה המידה הטיפולוגי של אחד הבלוקים כזיכרון לאזור התעסוקה הישן עם ייעוד ליצירה מקומית".

עירוניות טובה נוצרת מתכנון רשת של רחובות נגישים והליכתיים. דוגמאות לעירוניות מסוג זה ניתן לראות בערים שונות כמו מנהטן, ברצלונה ותל אביב. המהלך הראשון בעיצוב ופיתוח אדריכלי הוא בהשלמת הגריד הקיים ברמת סיב לכדי רשת שלמה הקשורה לסביבתה וממשיכה ומשלימה את הרחובות הקיימים. השלמת רשת הגריד יוצרת הגדרה של מתחמי בלוקים, התחומים ברחובות. כל בלוק מוספר ואופיין עם הזהות הייחודית לו ומהווה הבסיס ליחידה עירונית במתחם.

"להשלמת ההיררכיה ברשת ההליכה נוספו שבילים וגינות ירוקות, כדי להגדיל את כמות המפגשים וליצור מתחם תעסוקה הליכתי. הרחובות בקנה מידה אנושי, מוצלים ונעימים, נוצרים על ידי הבינוי האדריכלי בהיקף הבלוק של מסד מלווה רחוב עם חזית פעילה ושקופה בקומת הקרקע עם שימושים מעורבים", מסכמים בפיק אדריכלים. "הבינוי האינטנסיבי לגובה מעל קומות המסד הוא בתכנון חופשי ללא מגבלת צורה או תכסית. ההנחיות הן נפחיות בלבד עם רף מקסימלי של גובה וקווי בניין אלכסוניים כדי לאפשר כניסת אור ואוויר. המדיניות נותנת מענה לשטחים פתוחים ולשטחי ציבור בנויים במתחם בכל בלוק לפי שטח יחסי ולפי קצב ההתפתחות בשלבים. אנו בטוחים כי הבינוי, הפיתוח והעיצוב האדריכלי של רמת סיב יצור תנופה של רובע עירוני חי ותוסס עם משרדים, מסחר בילוי ותרבות ויהיה מוקד אזורי עבור תושבי העיר והסביבה".

פיק אדריכלים
טלפון: 03-6777114
למעבר לאתר >>

בשיתוף פיק אדריכלים

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    גיא מנור

    "החזר המשכנתא הוא 12 אלף שקל. אם הייתי שוכר דירה הייתי משלם סכום דומה"

    מיכל פלטי
    אילוסטרציה. "מרגע שמספרי ההגירה יעברו סף מסוים – שינוי הכיוון יהיה קשה עד בלתי אפשרי"

    רובם מעל גיל 40 ולמדו בישראל: "קפיצה דרמטית בעזיבת רופאים"

    שיר אנגל
    אולפן ערוץ 13

    קבוצת ההייטקיסטים, התכוננו: לא רק קניתם ערוץ, אלא גם פתחתם חזית

    עידו באום
    אילוסטרציה. הלקוח ישלם פחות על תהליך הפקת התשובות המשפטיות, ויותר על איש המקצוע שיעמוד מאחורי התוצאה ויגן עליה בבית המשפט

    מהפכת שכר הטרחה: מה קורה במשרדי עורכי הדין?

    עידו באום
    אבי מלכה. "אילולא הסיפור עם אופיס דיפו, לא היה סיכוי בעולם שאתמוטט. ב–2012 הרווח הנקי שלי היה 12 מיליון שקל"

    הוא היה "מלך העולם" בעסקים וקרס: "לקחו ממני הכל. עכשיו אני מחפש צדק"

    ענת ג'ורג'י
    פיראס גועבה, מנהל סניף מחסני השוק בקטמון, עם העובדים החדשים: "כל דבר שאני מבקש הם אומרים לי 'כן בוס'"

    "הם באים לעבוד, בלי סיגריות וטלפונים כל היום. אף פעם לא מחסירים ימים"