חיפוש

חוק ההשקעות הזרות החדש בסין: כל מה שחשוב לישראלים לדעת

בעקבות מלחמת הסחר מול ארה"ב, ביקשה סין לעודד השקעות זרות בסין – ולכן החליטה לשפר את מצבן של החברות הזרות בחוק החדש, שמקנה להן זכויות רבות יותר. עם זאת, אומר עו"ד עמית בן-יהושע המומחה לדין הסיני, עדיין לא ברור כיצד ייושם החוק בשטח

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
מנורות סיניות
מנורות סיניות
עמית ושות' - משרד עורכי דין בינלאומי המתמחה במשפט סיני, במשפט מסחרי בינלאומי וביישוב סכסוכים צילום: Sam Erwin
עמית ושות' - משרד עורכי דין בינלאומי המתמחה במשפט סיני, במשפט מסחרי בינלאומי וביישוב סכסוכים צילום: Sam Erwin
תוכן מקודם
תוכן שיווקי

ב-1 בינואר השנה נכנס לתוקף חוק ההשקעות הזרות בסין – שעתיד לשנות את המצב הקיים במדינה, ולעודד את פעילותן של חברות בבעלות זרה בה. לדברי עו"ד עמית בן-יהושע, בעל משרד עוה"ד עמית בן-יהושע ומומחה למשפט סיני, "לא מוגזם יהיה לומר שמדובר במהפכה של ממש – שכן החוק משפר את עמדתן של החברות הזרות, שעד כה היו בעמדת נחיתות בכל הקשור לעסקים בסין".

בן-יהושע, בעל הכשרה כעו"ד בישראל וגם בארה"ב, התגורר בסין במשך תשע שנים, בין 2006 ל-2015, ולדבריו, "הייתי הישראלי הראשון שלמד משפט סיני. למדתי באחת האוניברסיטאות הידועות במדינה, בדומה ל-'Ivy League' בארה"ב. במהלך התקופה בה התגוררתי בסין, שימשתי ראש הדסק הראשון בסין של אחד ממשרדי עוה"ד הגדולים בישראל, ובהמשך עבדתי במשרד עוה"ד סיני, דה צ'אנג, שהוא הגדול בעולם, ואף מוניתי לבורר הישראלי הראשון בגוף הבוררות הבכיר ביותר בסין".

לפני כארבע שנים חזר בן-יהושע לישראל והקים את משרד עמית ושות', משרד עורכי דין בינלאומי המתמחה במשפט סיני, במשפט מסחרי בינלאומי וביישוב סכסוכים. המשרד דורג ע"י Code BDI כאחד הבולטים בתחום של משפט סין ומזרח אסיה ובתחום של משפט מסחרי בינלאומי.

לדברי בן-יהושע, "עד תחילת 2020, היה בסין חוק מיוחד למיזמים משותפים של חברות סיניות ומערביות – שנקרא Joint Venture Law. כאשר אדם מערבי רצה להקים חברה משותפת עם סיני, הם נדרשו להקים תאגיד מיוחד – Sino-Foreign Joint Venture. החוק העניק הרבה מאוד כוח ושליטה לכל אחד מהדירקטורים, אך בפועל, עיקר הכוח היה בצד הסיני – כי כדי לקבל החלטות מהותיות, כל הדירקטורים היו חייבים להסכים. זה גרם לכך שבמקרים רבים הסינים פשוט הטילו וטו – כך שהשליטה בחברה היתה בידיים שלהם.

"זאת, בניגוד למה שמקובל במערב. בחברה ישראלית, למשל, אם לך יש 60% מהמניות ולי 40% מהן, מאחר שיש לך רוב, תוכל לקבל החלטות בעצמך. מנגד, החוק הסיני דרש שכל ההחלטות בנושאים כמו שינוי תקנון או הוספת הון, יהיו בהסכמה – כך שאם היינו רוצים להגדיל את החברה, היית זקוק להסכמתי, אף שלכאורה אתה מחזיק ברוב המניות".

לדברי בן-יהושע, החוק החדש מגיע בעקבות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. "אחת הדרישות העיקריות של האמריקאים מסין היתה לשנות את המצב האבסורדי בחוק הסיני – שמעניק לצדדים הסיניים זכות וטו. מי שהקים חברה בסין יכול היה לעשות זאת בבעלות זרה מלאה, או במיזם משותף עם סיני. הוא היה כפוף גם לדיני התאגיד וגם לדיני ההשקעות הסיניים – והיתה נטייה לטובת הסינים".

עו"ד עמית בן-יהושע
עו"ד עמית בן-יהושע
"המערכת עדיין בודקת כיצד החוק החדש ייצא לפועל". עו"ד עמית בן-יהושע צילום: התמונה באדיבות עו"ד עמית בן-יהושע
"המערכת עדיין בודקת כיצד החוק החדש ייצא לפועל". עו"ד עמית בן-יהושעצילום: התמונה באדיבות עו"ד עמית בן-יהושע

החוק החדש, אומר בן-יהושע, "מגמיש את הגישה הסינית ומעניק יותר זכויות לחברות זרות הפועלות בסין. מדובר בשינויים מהותיים, המשפיעים על כל הפעילות הזרה במדינה. כך למשל, החוק מדגיש כי סין תשמור על הקניין הרוחני של חברות זרות; מובהר כי סין לא תבצע הלאמה של חברות זרות הפועלות בה; ויש הכוונה ברורה לשלטון המקומי בפרובינציה ובמחוזות, כדי לוודא שהם לא יעמידו תנאים שיפגעו בחברות זרות, אלא ייתנו להם הזדמנות שווה.

"בנוסף, החוק מעניק לחברות זרות את הזכות להוציא רווחים מסין באופן מוסדר, בכפוף לתשלום מס כדין. החוק גם מכוון להפסיק את התופעה שהיתה קיימת עד כה במקרים רבים בסין – כשהממשל הסיני הפעיל על החברות הזרות לחץ, כדי שיעבירו את הידע שלהן לחברה המקומית. כלומר, החוק מעניק יתרונות רבים לחברות זרות, שלא היו קיימים עד כה.

"עם זאת, עדיין לא ברור כיצד החוק החדש ייושם בפועל. רק לאחרונה יצאו הצעות לתקנות ליישום (בדומה להצעות חוק בישראל), אך הן עדיין לא מאושרות. כמו כן, רק לאחרונה בית המשפט העליון בסין הוציא מספר הנחיות בקשר לפרשנות של חוק ההשקעות הסיני. כלומר, בשלב הנוכחי, המערכת עדיין בודקת כיצד החוק החדש ייצא לפועל.

"מה שברור הוא שגם אם מדובר בתקופת ביניים, שצפויה להימשך חמש שנים על פי החוק, השינוי הוא גדול מאוד - וחובה על כל מי שיש לו חברה בסין להתייעץ עם עורכי דין. מדובר בשינוי החשוב ביותר בתחום התאגידים הסינים מזה שנים רבות.

"להבדיל ממדינות מערביות, מה שחשוב זו באמת השאלה כיצד החוק ייושם בפועל. גם אם החוק החדש נולד כתוצאה מרצונם של הסינים לעודד משקיעים זרים להגיע למדינה ולהשקיע בה כסף בקלות רבה יותר, חשוב לדעת שהדין הסיני שונה מאוד מזה האמריקאי והישראלי. למעשה, אפשר לומר שמדובר בשיטות משפט שונות בתכלית.

"מכאן, נובעת ההמלצה עבור כל חברה שיש לה פעילות עסקית מול סין, או מבקשת להיכנס לפעילות כזו בעתיד, לא להסתמך על הידע הקיים שלה בשיטת המשפט המערבית – שפשוט אינו רלוונטי לסין; אלא לפנות לייעוץ אצל משרד עורכי דין הבקיא בדין הסיני, וזה עיסוקו המרכזי – כך שהוא מעודכן בכל מה שמתרחש בסין ובדרכי היישום של החוק החדש".

לפרטים נוספים צרו קשר בטל' 03-9281267 או היכנסו לאתר

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    ארנסט אנד יאנג לונדון

    האם אלפי סטודנטים צריכים לדאוג? "זה לא הייטק. לא יחליפו אותם כל כך מהר"

    אפרת נוימן
    בית קפה בתל אביב בזמן המלחמה עם איראן, בשבוע שעבר

    מתווה הפיצוי לעסקים עוד לא הוכרז — אבל אפשר להיערך אליו כבר עכשיו

    אפרת נוימן
    דוכן של מיסטרל בתערוכת נשק בוושינגטון. החברה משמשת כקבלן ראשי בחוזים של משרד ההגנה האמריקאי

    אקזיט לאייל בנאי: אונדס קונה את מיסטרל בעסקת מניות בשווי 175 מיליון ד'

    חגי עמית
    בורסת סיאול, היום. לאיראן יש דרך לשבש את המכונה הכלכלית העולמית

    הזינוק בנפט והמפולת בשווקים הם הניצחון של איראן על טראמפ

    דפנה מאור
    יהודה הלוי 123, לאחר פגיעות ההדף. הבניין אוכלס מחדש ב-2019 - אבל ההליך המשפטי עדיין מתנהל

    הבניין עבר התחדשות ללא תוספת ממ"דים עקב מגבלות השימור – ואז פגע הטיל

    שלומית צור
    תרגיל מערכת נגד טילים

    מערכות ההגנה האווירית שלנו יחידות במינן? המלחמה חשפה את המתחרה הגדולה