מגפת הקורונה הינה חסרת תקדים בהיקפה ובחומרתה עבור בני האדם, אך גם עבור שרשרת האספקה של מרבית החברות והמפעלים בארץ ובעולם.
מדפים ריקים ומחסור במוצרי צריכה, תרופות ומוצרים רפואיים הינם קצה הקרחון של השיבוש הדרמטי בשרשרת האספקה הגלובלית. מה שפחות גלוי לעין הן עצירות הייצור, המחסור בחומרי גלם, ברכיבי משנה ובמוצרים מוגמרים.
התפרצות הקורונה חשפה את חשיבותה מחד ופגיעותה מאידך של שרשרת האספקה הנסמכת ברובה על מקורות אספקה גלובליים וייצור בקבלנות משנה. המגפה שיבשה בתחילה את הפעילות השוטפת של מפעלי ייצור בסין, הממלאים תפקיד מרכזי בשרשראות האספקה של חברות רבות ברחבי העולם, ויצרה תגובת שרשרת המורגשת כמעט בכל התעשיות, לרבות בתעשיית האלקטרוניקה, המכוניות, התרופות, מתכות ועל מגוון רחב של מוצרים צרכניים ותעשייתיים, כולל כמובן ציוד רפואי.
רמות מלאי - המגפה יצרה קושי רב בניהול רמות המלאי. מוצרים נחטפו מהמדפים וצרכנים החלו לאגור.
היצרנים אינם יודעים איך יתנהג הביקוש ובהתאם כמה לייצר. שרשרת האספקה מתנהגת לפי תופעת Bullwhip, המתאפיינת בתנודות מתגברות במלאי כתגובה לשינויים בביקוש הלקוחות, ככל שמתקדמים לאורך שרשרת האספקה. כלומר, המלאי מתנדנד ב"גלים" גדולים וגדולים יותר בתגובה לדרישת הלקוחות. ה"גל" הגדול ביותר פוגע בספקי חומרי הגלם וגורם להם לראות את השונות הגדולה ביותר בביקוש, כתגובה לדרישת הלקוחות המשתנה.


דפוסי הביקוש הרגילים משובשים, מה שמוביל לחוסר יכולת להפיק תחזיות ביקושים שינחו את היצרנים כמה לייצר. מדיניות חידוש המלאים של המפעלים עלולה להיות שגויה ולגרום לייצור בכמויות גבוהות מהנדרש. לדוגמה, נייר הטואלט שנעלם מהמדפים בתחילת המשב, ורבים אגרו אותו. לא ניתן לחזות מה יהיה הביקוש בחודשים הקרובים.
חוסר היציבות הוביל לכך שחלק מהתעשיות עברו לניהול מלאי בשיטת Just In Case והן מחזיקות במלאים גדולים קרוב להישג ידן, זאת במקום הגישה הרווחת של Just in Time.
שקיפות - המשבר הוכיח שיצרנים וחברות המוכרות מוצרים מוגמרים אינם מכירים את כל שרשרת האספקה שלהם.
החברות מכירות את לוחות הזמנים לייצור ומשלוח של ספקי Tier 1 שלהן, אך לרוב אין להן ידע על ספקים וקבלני משנה בהמשך השרשרת. כך למשל חברת פיאט קרייזלר הודיעה כי היא מפסיקה זמנית את הייצור במפעל המכוניות בסרביה מכיוון שהיא אינה מצליחה להשיג חלקים מסין.


יונדאי פרסמה הודעה דומה למפעלים בקוריאה. יצרנים יאלצו למפות את כל שרשרת האספקה שלהם בצורה מיטבית על מנת להבין ולהיערך למשברים וישלבו בהסכמיהם עם ספקים מדדים וכלים להתמודדות עם משברים משבשים. חברות יצטרכו להוסיף יכולות לבניית מודלים ותסריטים שונים לשיתוף פעולה בין הספקים השונים בשרשרת האספקה.
כוח אדם - השפעה נוספת של המשבר היא על כוח האדם. הוצאת עובדים לחל"ת והנחיות משרד הבריאות לשמירת מרחק ו/או בידוד מצמצמות את מספר העובדים במפעלים ובקווי הייצור וגורמות להורדה משמעותית בתפוקה. מפעלים, שבעבר עבדו רק משמרת אחת, עברו לעבוד בשתיים או שלוש משמרות. משימות שניתן לבצע מרחוק נעשות מהבית. במרכזים לוגיסטיים ובמרכזי ההפצה של רשתות השיווק האתגר גדול אף יותר. העלייה החדה בביקוש במשלוחים יצרה עומס רב במרכזים הלוגיסטיים, שם המחסור בעובדים גורם לעיכוב בזמני משלוח של שבוע ויותר וכבר היום אנו רואים יותר ויותר מרכזים אוטומטיים.
ייצור - כושר הייצור בחלק גדול מענפי התעשייה בארץ ובעולם נפגע בעיקר בגלל צמצום בעובדים, מחסור בחומרי גלם, רכיבים ומכלולי משנה. המשבר עשוי לחזק מגמה שהחלה בשנים האחרונות של החזרת קווי יצור מהמזרח הרחוק לייצור מקומי, כשהם משולבים בדיגיטציה ובהטמעת טכנולוגיות ייצור מתקדמות.
הובלה - בתחום ענף ההובלה הימית העולמית, להשבתת רוב הפעילות הכלכלית בסין בתחילת המגפה הייתה השפעה דרמטית. סין היוותה כ-40% מסך הפעילות, בעיקר בהיבט של ייצוא חומרי גלם וייבוא מוצרי אנרגיה. השבתת הפעילות הכלכלית הובילה לירידה חדה במדד עלויות ההובלה ובהתאם לביטולי הפלגות של חברות ספנות, בעיקר מנמלי סין, ולמחסור עולמי באוניות ומכולות שלא מדביק את הביקוש. כמו כן, איתור מקורות חדשים משבש אף הוא את לוחות הזמנים של ההפלגות ויוצר עומסים לא מתוכננים על הנמלים.
בנוסף, ביטול קווי תעופה ישירים, אשר מובילים מטענים במטוסי הנוסעים, גרם אף הוא להפחתה משמעותית של זמינות שירותי ההובלה, לעלייה בביקוש לטיסות מטען ובהתאם לעלייה במחירי ההובלה האווירית.
בתחום ההובלה היבשתית מורגש מחסור במשאיות והפחתה בנפח ההובלה בגלל חוסר איזון בין הובלה בהלוך ובחזור ולכך השפעה ישירה על המחיר. מסלולים ארוכים בתוך מדינות או בין מדינות, למשל באירופה או בארה"ב, מובילים סחורות בהלוך ובחזור והשינויים בצריכה ובהובלה הימית משפיעים על היכולת לשנע משאיות מלאות בשני הכיוונים.
משלוחים - Last Mile - החולייה החזקה בתחום ההובלה היא ענף המשלוחים לו תרמה העובדה שאנשים נמצאים מסוגרים בבית וקל לתזמן את המשלוחים. רובוטים למשלוחים נמצאים בשימוש כבר עכשיו. בווהאן (“בירת הקורונה”) משתמשת ענקית המסחר האלקטרוני הסינית JD.com בצי כלי רכב רובוטיים אוטונומיים בכדי לספק סחורות חיוניות לתושבים שהיו מסוגרים בבתים. גם הרחפנים עשויים להצטרף לאמצעי המשלוחים מוקדם מהצפוי ונמצאים בשלבי ניסוי שונים.
ערוצי מכירה - הסגר אילץ צרכנים רבים לקנות מוצרי מזון ומוצרי צריכה אחרים לראשונה באופן מקוון וכהמשך הגדיל משמעותית את היקף המכירות באונליין גם לאחר פתיחת השווקים. סגירת החנויות אילצה רשתות, שקודם היססו או נכנסו לאט למסחר אלקטרוני, לשדרג את הפעילות האינטרנטית בזמן קצר.
מי שכבר מוכר באונליין ישדרג את האתר, יטמיע מערכות רובוטיות לניהול תהליכי ההזמנות ומערכות מבוססות בינה מלאכותית לניהול קשר עם הלקוחות. גידול במכירות אונליין וציפיות הלקוחות לקבל את המוצרים במהירות, יחייב את הרשתות להיערך מבחינה לוגיסטית בהכנסת אוטומציה לליקוט, להגדיל את שטחי האחסון ולמצוא פתרונות למשלוח מהיר.
אז מה הלאה?
על המנהלים למפות את הפגיעה האפשרית בשרשרת האספקה שלהם, לשקול את העלויות החריגות שעומדות בפניהם ולזהות כעת פעולות שישפרו את עמידותן בפני זעזועים עתידיים.
להלן מספר המלצות לפעולה מיידית:
- היכרות עמוקה עם קבלנים וספקים תוך פיתוח קבלני משנה ב-Tier-2 ו-Tier3.
- שינוי רמות המלאי לפריטים קריטיים כתוצאה ממעבר מ-Just in Time ל-Just In Case.
- שינוי שיטת העסקת העובדים ומעבר למשמרות על מנת להוריד צפיפות בתוך המבנה שיצמצם את המחסור בכוח אדם זמין ומקצועי.
- גיבוש מערך הובלה מתקדם ויעיל עבור שינוע חומרי גלם ותוצרת גמורה אשר יאפשר זמינות חומרי גלם ועמידה בלו"ז לאספקת תוצ"ג.
ראלי קוברסקי - שותף, מנהל BDO Operational Excellence
אסתי גולדהמר - שותפה, BDO Operational Excellence
בשיתוף BDO Operational Excellence








