סינרגיה מושלמת. כך מתאר מ"מ ראש עיריית אשדוד ויו"ר דירקטוריון החברה העירונית לתרבות ופנאי, עו"ד גבריאל כנפו, את שיתוף הפעולה הפורה בין אגפי העירייה לבין החברה העירונית לתרבות ופנאי. "בהלימה לתמהיל העשיר של תושבי העיר, כך גם העשייה הממוקדת של כלל האגפים בעירייה, למענם ולטובתם של תושבי העיר," הוא אומר. "הזרוע הביצועית, היא החברה העירונית לתרבות ופנאי, מקדמת ומפתחת פעילות תרבותית בקהילות השונות בהתאם, ויוצרת, בין השאר, אירועי תרבות גדולים".
רותמים את בני הנוער לעשייה
אותה סינרגיה היא זו שסייעה בידי צוות עובדי העירייה והחברה העירונית לתרבות ופנאי באשדוד, בניהולו של המנכ"ל אורן טואיל, לצלוח את ימיה הראשונים והקשים של מלחמת "חרבות ברזל". "מזה שנים רבות שאשדוד חווה אירועים ביטחוניים בסבבים שונים, כששיאם נרשם באירועי השבעה באוקטובר", מציין עו"ד כנפו. "מתוקף אותם אירועים העירייה פיתחה מיומנות גבוהה לטיפול בצרכי תושבי העיר בעתות מלחמה, אך זאת מבלי להזניח את חשיבותן של הפעילויות והאירועים שנהוגים בעיקר בעתות רגיעה".
לדברי מנכ"ל החברה העירונית לתרבות ופנאי, הכרת סוגי האוכלוסיות ומיפויים המדויק של תושבי העיר סייעו בידה להבין עד מהרה מי זקוק לעזרה, ומי אלה שיכולים לספק עזרה לאחרים, ובדרך גם לעצמם, מתוך גישת האקו-סיסטם. "תחום הנוער נחשב חזק מאוד באשדוד", מדגיש טואיל. "ואנחנו הצלחנו לרתום את אותם בני נוער איכותיים, בגילאי תיכון, להתנדב ולהיות מעורבים בעשייה ובסיוע לשכבות שונות בקהילה, בין כל שאר הדברים".
כיום, נשואות פניה של העיר אל "היום שאחרי", מתוך מטרה להמשיך ולפתח את הפן התרבותי בעיר ולאפשר לתושבי העיר ולתיירים לקחת חלק באירועי תרבות מגוונים.
בשגרה ובחירום: תרבות לכל תושב
מזה כמעט עשור שטואיל מוביל את הצד הביצועי של הפעילויות התרבותיות והחינוכיות הא-פורמליות בעיר, כשהחברה העירונית לתרבות ופנאי מציעה מגוון רחב של שירותים ופעילויות לאוכלוסיות השונות בעיר, ביניהם ילדי הגיל הרך, בני נוער, קשישים ואנשים עם צרכים מיוחדים. לצד הפעלת מרכזים קהילתיים ומוסדות תרבות ואמנות, מספקת החברה פתרונות למשפחות עובדות באמצעות גנים, מעונות יום, מתנ"סים וצהרונים, וכן היצע רחב של פעילויות למידה מכל עולמות התוכן, לשמירה על רצף פדגוגי לכל אורך שעות היום, כחלק מתפיסה חינוכית שאותה מוביל ראש העיר.
בהמשך לאירועי השבעה באוקטובר, אחת ההחלטות הראשונות שהתקבלו בשולחן החמ"ל בראשות ראש העיר היתה להעניק מענה קהילתי לשני סוגי אוכלוסייה עיקריים: משפחות עם ילדים קטנים ואזרחים ותיקים. לדבריו של טואיל, מיפוי כל בתי האב בעיר אפשר לספק ערכות פעילות הפגה עבור עשרות אלפי משפחות עם ילדים קטנים, ששהו בממ"דים ובמקלטים הציבוריים. "אימצנו רעיון שהיה בזמנו לאחד ממנהלי המרכזים הקהילתיים, ויצרנו ערכות הפגה בתוך צ'ימידן ענק, עם משחקים, חוברות צביעה ושלל עיסוקים יצירתיים לילדים, וחילקנו אותן במבצע מטורף, שאליו רתמנו את כל מי שרק אפשר", מסביר טואיל.
טואיל מוסיף כי החברה נרתמה גם לסיוע לקשישים ולאוכלוסיות הוותיקות בעיר. "גם כאן פתחנו במבצע רציני, שהחל ממשימה פשוטה של יצירת קשר טלפוני עם כל אותם קשישים, במטרה לבדוק אם זקוקים למשהו, ועד להגעה בפועל אל בתיהם לוודא שהכל כשורה", הוא אומר. "לרבים מהם יש עורף משפחתי, אבל היו לא מעט שנתקלו בבעיות דוגמת סגירת חלקי הפלדה בחלונות הממ"ד, או כאלה שהביעו רצון לשוחח עם מישהו, כדי להשקיט את הדאגה". גם כאן, לדבריו, נעשה שימוש במסד הנתונים, כדי להגיע לכ-30 אלף תושבים ותיקים. "נעזרנו בכל עובדינו, החל ממנהלים, דרך רכזים, עובדי מינהלה ועובדות הגיל הרך ואפילו בבני נוער בעצמם, שהגיעו לשוחח עם האנשים, ובהמשך אפילו סופקו להם שירותים נוספים, דוגמת שירותי שינוע תרופות ואספקת מזון", מוסיף טואיל. "אני מאמין שהתמקדות בצרכי התושבים ושמירה על תחושת קהילה תומכת ומחוברת היא זו שסייעה לנו, בסופו של דבר, להמשיך הלאה ולחזור לשגרה מלאה ככל האפשר".
כיצד בא לידי ביטוי החזון התרבותי של העיר?
עו"ד כנפו: "המדיניות שמתווה ראש העיר מתמקדת בשיתוף הציבור ובהקשבה לרצונות ולצרכים של מגוון האוכלוסיות בעיר. בהתאם, ניתנת התייחסות מיוחדת לתמהיל הייחודי של תושבי העיר, שמורכב בין השאר מחרדים, מסורתיים ועולים חדשים בעיקר מארצות חבר העמים, צרפת, אתיופיה, וגאורגיה – כל קהילה מקבלת ביטוי תרבותי הולם. בין השאר דרך בתי תרבות או אירועים מיוחדים, שפתוחים לקהל הרחב. החשיפה ההדדית יוצרת היכרות ועושר תרבותי מאחד בין הקהילות השונות".
טואיל: "אני מאמין שההשקעה בתחום התרבות מסייעת בגיבוש הזהות הקהילתית ובטיפוח יכולותיו של הפרט, וחשוב לנו לעשות את המרב מההתחלה, עוד משלב הגיל הרך. כשהתחלנו לצאת לשגרה יחסית, עם ההפחתה בכמויות הטילים ששוגרו לעברנו, הוצאנו לפועל תוכניות אופרטיביות עם הפגה קהילתית, אפילו ברמה של בניינים. שלחנו אומנים שיופיעו בפני אנשי השכונות, בני נוער שהפעילו את הילדים, וגם דאגנו לפעילויות אונליין, עם ערוץ אינטרקטיבי שבו הדרכות, סדנאות ואפילו שעת סיפור מיוחדת לילדים שנערכה דרך הזום. הענקנו מענה מיוחד גם לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים, כמו מועדוניות לליקוי שמיעה וראייה, והפעלות עבור ילדים עם צרכים מיוחדים בבניינים שלהם. מעבר לתקופות מלחמה, חשוב לנו לטפח את בתי התרבות המקומיים שלנו, כמו המוזיאונים, ביניהם מוזיאון אשדוד לאמנות עכשווית ומוזיאון תרבות הפלשתים ההיסטורי, הספרייה העירונית ובית האומנים. לאחרונה הושקה תערוכת 'שבט אחים' בבית האמנים, שבה ניתן ביטוי מיוחד ליוזמות הנצחה יצירתיות מצד אמנים מובילים. התמיכה שלנו ביוצרים בתחילת דרכם היא קריטית ומסייעת בצמצום פערים וביצירת קהילה תומכת, מגוונת וחזקה".
ניכרת חזרה מלאה לשגרה בעיר?
טואיל: "גם בתקופת המלחמה השתדלנו להיות בכל מקום ועשינו רבות ברמה קהילתית, מתוך הקפדה על חשיבה מערכתית והעסקת מי שנותר נטול עבודה, כמו מדריכי אומנות מקומיים, לטובת פעילויות לקהילה. עם זאת, השנה, ראש העיר הדגיש בתבונה שלא ייתכן ש'עולם כמנהגו נוהג' ולכן נעשה את המיטב, רק בעצימות נמוכה. בהתאם לכך הדגש הוא על מתן מענים מגוונים לכל דורש, ופחות על אירועים המוניים במרחב הציבורי. באופן הזה דאגנו לסבסד השנה קייטנות ולתת מענה לילדים בחופש הגדול עד אמצע אוגוסט, במחיר שווה לכל נפש, כשהחל מאמצע אוגוסט יונגשו מגוון שירותים, תחת השם 'קיץ 10'. מופעי תיאטרון לילדים ועוד מגוון פעילויות שיהיו זמינים במחיר סמלי של 10 שקלים לאדם ויהפכו את הבילוי המשפחתי לנוח מכל הבחינות".
עו"ד כנפו: "בימים אלה אנחנו עובדים על תוכנית אב, מתוך חזונו של ראש העיר, שהיה בעברו יו"ר החברה העירונית ומכיר אותה על בוריה. מלבד אירועים ופסטיבלים שבהם אנחנו ידועים, כמו פסטיבל 'תוצרת הארץ' או פסטיבל הקיץ, מתקיים פסטיבל פרינג' שבו אומנים מתארחים בבתי תושבים. חשוב לנו לפתח את הפן היצירתי, התרבותי והאומנותי עבור מגוון הקהלים בעיר, ובאופן כזה אנחנו פועלים תדיר כדי להנגיש את השירותים דרך החברה העירונית לתרבות, מתוך מטרה לאפשר לכל תושב לחוש משמעותי ושייך".
בשיתוף עיריית אשדוד





