425 מיליארד שקלים. זהו הסכום העצום אותו חסך המשק בעשור האחרון בזכות הגז הטבעי - כך עולה מדוח משק הגז הטבעי לשנת 2024. מהדוח עלה עוד כי ההכנסות הישירות של המדינה מגז טבעי עמדו בעשור האחרון על כ-25 מיליארד שקלים ושכל משפחה בישראל חסכה כ-1,000 שקלים לשנה מאז תחילת מהפכת הגז הטבעי.
מדובר אמנם בנתונים דרמטיים אך אלה כלל לא מפתיעים את אמיר רשף, מנכ"ל חברות גז טבעי דרום ונגב גז טבעי, שתי החברות הגדולות בישראל בתחום חלוקת הגז הטבעי. "משק חלוקת הגז הטבעי בישראל מיועד להבטיח שגם צרכנים קטנים ובינוניים, שלא כמו תחנות כח גדולות או מפעלי תעשייה גדולים, יוכלו לצרוך גז טבעי", הוא מסביר. "כדי להקים את המשק הזה, המדינה יצאה במכרזים להקמת שישה אזורי רישיון חלוקת גז".
"בכל אזור זכתה חברה שאחראית לקבל את הגז מרשת ההולכה הארצית של נתג"ז ולהעביר אותו עד לחצר של לקוחות קטנים כמו מפעלים בפריפריה, תחנות כוח קטנות, מגרשי תדלוק באמצעות גז טבעי דחוס וכיו"ב. החברות נגב גז טבעי וגז טבעי דרום מחזיקות ב-2 מתוך 6 רישיונות החלוקה והן הפעילות והגדולות ביותר בתחום".
יתרון הורדת העומס מרשת חלוקת החשמל
רישיון החלוקה של נגב גז כולל באזור הנגב את אזור צומת בית קמה ודרומה לרבות באר שבע, רהט, דימונה, ירוחם, אופקים ונתיבות. הרישיון השני, גז טבעי דרום, כולל את גדרה, אשדוד, אשקלון, קריית גת, קריית מלאכי ושדרות, עד אזור צומת בית קמה.
"למעשה שתי החברות שלנו פרסו את הרשת הארוכה ביותר לחלוקת גז וכבר כיום הן מונות למעלה מ-500 ק"מ של תשתיות גז כשעד סוף השנה הנוכחית היקף זה יטפס לאזור ה-600 ק"מ. כמו כן, כמחצית מצרכני החלוקה במשק הם לקוחות שלנו, ביניהם למעלה מ-70 צרכנים תעשייתיים גדולים", אומר רשף.
מה עם משקי הבית, גם הם נהנים כבר מיתרונות הגז הטבעי?
"באזור שלנו מחוברים נכון להיום קרוב ל-7,000 משקי בית, רובם בערד ובאופקים. עם זאת אנחנו מחברים שכונות חדשות באופקים, נתיבות ובבני עיי"ש ויש לנו תוכניות לחיבור שכונות נוספות גם בעתיד".
החיסכון למשקי הבית במעבר לגז טבעי יכול להגיע לכ-1,000-3,000 שקלים בשנה בהשוואה לחשמל וגפ"מ וזאת בתלות במספר מתקני הקצה המחוברים לגז. על אלו נמנים כיריים גז, מחממי מים ולעיתים אף מייבשי כביסה וחימום תת-ריצפתי המופעלים בגז. החיבור למשקי הבית מתבטא גם בצמצום נסיעת משאיות עם בלוני גז בשכונות המגורים, כלומר יש לכך היבט בטיחותי וסביבתי משמעותי.
"מלבד חיבור של שכונות מגורים ומשקי הבית שהוא בעל פוטנציאל עתידי מאוד גדול, בעיקר לאור ההתפתחות הנדל"נית המואצת באזור הדרום, הרי שגם בהיבט הצרכנים הגדולים יותר יש עוד הרבה מקום להגדלת הצריכה של גז טבעי", מציין רשף. "כך למשל יש כיום אפשרות לחבר צ'ילרים תעשייתיים מבוססי גז טבעי למרכזים מסחריים ולבניינים גדולים. יש כבר יזמים שמביאים את הפתרונות האלה לארץ ובגלל שהרשת שלנו בעלת פריסה רחבה במיוחד הרי שגם צרכני מיזוג אוויר גדולים יוכלו בעתיד הקרוב ליהנות מהגז הטבעי, גם אם הם לא מפעלי תעשייה. זה יוכל לחסוך להם מאות אלפי שקלים בשנה".
סגמנט נוסף בו הגז הטבעי יכול להשתלב הוא תחום חוות השרתים, ההולך ומתפתח במהירות בארץ. למעשה על פי התחזיות הענפיות מספר חוות השרתים בישראל יגדל פי 3.5 עד סוף 2025 ועל פי תחזית של חברת הייעוץ תאסק, עד סוף העשור יושקעו כ-20 מיליארד שקל בהקמת חוות שרתים בישראל. חוות השרתים נחשבות לצרכניות חשמל כבדות כך שהן מעמיסות על רשת החשמל הארצית. לכן הפתרון לעומס הוא חיבור לגז הטבעי, בין אם לצרכי ייצור החשמל להפעלת החוות ובין אם לקירורן. מעבר מחשמל לגז טבעי ישרת אפוא אינטרס כפול - הן של המדינה בהורדת העומס מרשת חלוקת החשמל, והן של היזמים בהוזלת עלויות האנרגיה של חוות השרתים.
ירוק יותר, חסכוני יותר וכחול-לבן
הגז הטבעי נקי וירוק יותר מגפ"מ (גז בישול), מזוט, סולר, או חשמל מיוצר מפחם וצריכתו מאפשרת צמצום משמעותי בפליטת גזי חממה ומזהמים אחרים הנוצרים בתהליכי הייצור השונים. בנוסף הוא בטיחותי יותר שכן הוא קל מהאוויר וזורם בצנרת תת קרקעית בדומה לחשמל, מים ושאר התשתיות כך שהוא אינו מצריך שימוש בבלוני גז או צוברים. יתרה מכך, הגז הטבעי מגיע ממאגרי גז בשליטה ישראלית כך שצריכת גז טבעי משמעותה עצמאות אנרגטית לאומית, ולבסוף המדינה מרוויחה הכנסות ממיסוי על גז בהיקף של מיליארדי שקלים, סכום שחוזר בסופו של יום אל הציבור.
על אף היתרונות הרבים נראה שהמדינה די מפספסת, נכון להיום, את פוטנציאל השימוש בגז טבעי בישראל. "המדינה מסתכלת כיום על גז טבעי כעל מקור אנרגיה שקצת מיצה את הפוטנציאל שלו כשההתמקדות היא על אנרגיות מתחדשות וירוקות", מציין רשף.
"וכאן צריך להזכיר שהגז הטבעי הוא פיתרון זול ובעיקר מוכח, ושהוא גם מפחית את העומס מרשת חלוקת החשמל. כך שאם המדינה רוצה לבזר את משק החשמל עליה לדחוף יותר את המעבר לשימוש בגז טבעי. במיוחד כיום, תקופה שבה יוקר המחיה הולך ועולה, חיבור משקי הבית לגז טבעי, עדיף על פני חישמולם, והיה חוסך לציבור הישראלי כסף רב. נכון להיום הממשלה לא מספיק דוחפת את נושא זה. אבל זה לא מאוחר מדי והכל תלוי בהחלטת הרגולטור", מסכם רשף.
לאתר החברה >>
בשיתוף נגב גז טבעי וגז טבעי דרום





