בשנים האחרונות האנושות מתמודדת עם משבר עולמי חריף בכל הקשור לאספקת מים לשתייה, לתעשייה ולחקלאות. המחסור במים מורגש לא רק במדינות מתפתחות בעולם השלישי, אלא גם במדינות מערביות באירופה ובארצות הברית. לראיה, תקופת היובש הנוכחית בארה"ב, שהחלה בשנת 2000, היא הגרועה ביותר זה 1,200 שנה. הסיבה לכך היא משבר האקלים וההתחממות הגלובלית שמגבילים את היצע המים הזמינים. היקף הבצורות בעולם מזנק, צריכת המים גוברת והתוצאה המדאיגה היא מחסור חמור במים זמינים.
קבוצת ארד הישראלית, שעוסקת בפיתוח מערכות מתקדמות למדידת מים, מציגה נתונים מדאיגים לפיהם כ-30% מהמים שנשאבים בידי ספקי המים ברחבי העולם כלל לא מגיעים ליעדם, אלא אובדים לאורך הדרך. זוהי תוצאה של פחת מים: נזילות, דליפות, גניבות ותקלות אחרות ברשתות אספקת המים. קבוצת ארד פרסמה החודש דוח ראשון מסוגו שעוסק בקשר בין ההתחממות הגלובלית למשבר המים העולמי ואת סיפור ההצלחה של משק הימים הישראלי. הדוח מראה בין היתר כי בהשוואה לנתוני הפחת הגבוהים בעולם, בישראל עומד אחוז הפחת על 7% בלבד. הפער החריג הזה, מסבירים בקבוצת ארד, הוא תוצאה של החלטות מדיניות נכונות וחדשנות טכנולוגית, כאשר מערכות מדידה חכמות הן הבסיס לניהול יעיל של המערכת.
סיפור הצלחה ישראלי
בזכות טכנולוגיה פורצת דרך, יוזמה ישראלית ופעילות ענפה ביותר מ-60 מדינות – קבוצת ארד הישראלית מקיבוץ דליה, שנוסדה עוד לפני הקמת המדינה, היא כיום מובילה עולמית בתחום מדידת מים חכמה.
"בעשר השנים האחרונות נכנסו לשוק טכנולוגיות חדשות של מדידת מים אולטראסונית", מסביר רגב ינאי, סמנכ"ל השיווק והמכירות של קבוצת ארד בישראל. "הטכנולוגיה החדשה, שעושה שימוש בגלי קול ולא באמצעים מכניים, משפרת מאוד את איכות ודיוק המדידה, ומאפשרת לזהות נזילות בספיקות נמוכות שלא זוהו עד היום. אנחנו מבצעים את המדידה עצמה ומפעילים גם מערכת אנליטית שיודעת לקחת כמויות אדירות של מידע ולהפיק ממנו תובנות חכמות. למעשה, כיום המדידה האולטראסונית היא הטכנולוגיה המובילה בעולם ומדי הסונטה והאוקטב של ארד מובילים אותה ברמה העולמית". רשות המים, רגולטור המים בישראל, מחייבת התקנה של מערכות קריאה מרחוק של מדי מים: עד סוף שנת 2026 כל הצרכנים מחויבים להיות מחוברים למערכות מסוג זה.
עד כמה נזילות מים משמעותיות גם לצרכנים הפרטיים? לפי נתוני ארד לשנת 2022 בישראל, נזילה יומית ממוצעת עומדת על כ-1,600 ליטר. אם מוסיפים לזה את הזמן הממוצע שלוקח עד לתיקונה, העומד על 27 ימים, המשמעות היא איבוד מים וכסף רב. עד כמה זו בעיה נפוצה? לפי נתוני ארד, כמעט כל בית חמישי חווה אירוע נזילה בשנה שחלפה, כאשר 30% מהנזילות היו בספיקות נמוכות, שמד מכני מתקשה לזהותן. המדים המתקדמים של ארד נדרשים לעמוד בתקינות מחמירות של רשויות התקינה בגרמניה, בריטניה, צרפת ועוד, והכל כדי לוודא מדידה מדויקת לאורך זמן עבור הצרכנים.


החדשנות הטכנולוגית הובילה את הקבוצה לפעילות בינלאומית נרחבת הנעשית באמצעות חמש חברות בנות בארה"ב, איטליה, ספרד, סין ומקסיקו. ועדיין, ההנהלה, מרכז המחקר והפיתוח העולמי ופסי הייצור העיקריים נותרו בארץ כחלק מתעשייה ישראלית חזקה ומתקדמת כחול לבן.
עיר מים חכמה
ניהול חכם של משק המים הוא משימה בוערת במציאות הנוכחית שבה מדינות, ערים וארגונים ציבוריים מכירים יותר ויותר בחשיבות של ניהול משאבים יעיל ומתקדם. "יש מודעות גוברת לנושא במסגרת מה שמכונה הערים החכמות והאינטרנט של הדברים (IoT). בשורה התחתונה, עיר מים חכמה היא עיר שתשתיות המים והביוב בה מנוטרות עם מגוון סנסורים, כאשר המידע מהם הופך לתובנות תפעוליות לרווחת העיר והתושבים", מספר ינאי.
ארד מספקת כיום לספקי המים פתרון מלא בפרוטוקול התקשורת הבינלאומי המוביל LoRaWAN. המערכת של ארד מאפשרת גם שילוב של מערכות ופתרונות אחרים, וזאת כדי לאפשר לספקי המים לספק יותר בפחות משאבים.
אבל הפתרונות לא עוצרים רק במשק המים. הצורך ביעילות נמצא בכל תחום בעיר ובשירותים שהיא מספקת לתושביה. מעבר לאתגרים הטכנולוגיים, האתגר המשמעותי ביותר בפריסות IoT בערים הוא היכולת לעבור לפריסה נרחבת, תוך שמירה על עלויות תפעוליות נמוכות. "כאשר הפתרון אמור להיות נרחב, העלויות השוטפות הן קריטיות לערים. ראינו לא מעט מקרים שפרויקטים שניסו לעבור לפריסה המלאה נתקעו והפכו להשקעה על הקרח. הלקוחות מחפשים פתרונות ולא תירוצים טכנולוגיים", ינאי מסכם ומוסיף: "ההתחייבות שלי ללקוחות שלנו בכל פרויקט היא לפרוס את המערכות בזמן, במסגרת התקציב שתוכנן, ומעל הכל שתהיה להם היכולת והגמישות להרחיב את הפעילות לצרכים ושימושים חדשים ועתידיים".
להורדת דו"ח משבר המים העולמי ומהפכת המניה החכמה לחצו כאן
חברת ארד, היא מובילה עולמית בפיתוח, ייצור והטמעת פתרונות מתקדמים למדידה וניהול רשתות אספקת מים. החברה שהוקמה בשנת 1941 על ידי הקיבוצים דליה ורמות-מנשה, מפתח מייצרת ומשווקת מדי מים חכמים למעל 60 מדינות בעולם
בשיתוף קבוצת ארד





