תנופת הבנייה בישראל ניכרת היטב בשנים האחרונות. הנוף זרוע במנופי ענק, בעוד על הקרקע עובדים במרץ דחפורים וכלים כבדים נוספים. אבל הרבה לפני שהכלי הראשון מגיע לשטח, בין אם לקראת בנייה או שיפוץ מאסיבי של מבנה או סלילת כביש, יש צורך במדידות, מיפוי וניטור הקרקע ואלה נמשכים במקרים רבים גם במהלך העבודה השוטפת. "תמו הימים בהם עבודות בנייה ותשתית נסמכו על מכשור 'פרימיטיבי' ובני אדם, מוכשרים ומנוסים ככל שיהיו, על-מנת לתת הערכות או אומדנים. המכשור והטכנולוגיה העומדים לרשותנו היום הם אלה שמאפשרים לנו בטיחות וביטחון לצד יעילות והצלחה בכל פרויקט", אומר תומר קרליג'נו, מייסד ומנכ"ל של חברת MSI - - מדידות טכנולוגיות ניטור מתקדמות בע"מ". "החברה שלנו מעניקה פתרונות מלאים לכל צורך הנדסי בשטח, כולל ציוד, ייעוץ והפקת נתונים לניהול מידע".
תומר קרליג'נו הוא מהנדס מכונות ובעל תואר שני בניהול טכנולוגי. את דרכו המקצועי החל תומר בתחום של בדיקות הרס למבנים, אז גם נחשף גם לחשיבות נושא הניטור. לדבריו בשנים ההן הנושא כולו עדיין היה בחיתוליו, בוודאי בכל הנוגע להתפתחות של מכשור וטכנולוגיות מתקדמות בתחום התשתיות והמבנים. את החברה הקים תומר בשנת 2013 ומאז נותנת החברה מענה ופתרונות למוסדות, חברות וארגונים בכל הארץ, כמו גם לאדריכלים, יזמים, קבלנים, מהנדסים ואנשים פרטיים הזקוקים למדידות, ניטור וייעוץ בנושאי בנייה שונים.


בין הפרויקטים הבולטים שלה ניתן למנות את: עבודת הניטור שנעשתה בפרויקט אגירה שאובה בגלבוע בהקמת שני מאגרי מים וטורבינות להפקת חשמל, שכללה התקנת ציוד והקמת מערכת מדידה אוטומטית; ניטור שש תחנות בפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב, כולל תכנת ניטור, התקנות ומדידת הציוד, כגון: אינקלינומטרים, אקסטנציומטרים, פיזומטרים, מדי נטייה, מדי רעידות, מדי סדקים ועוד; ניטור עוגני קרקע באמצעות תאי כוח במספר רב של פרויקטים בארץ. בימים אלה מעורבת החברה בפרויקטים מנהרות עיר דוד ומוזיאון מגדל דוד שבירושלים. "בכל פרויקט בו מעורבות חפירות שעלולות להשפיע על מבנים קיימים או שעליהן יש להקים מבנה חדש, מנהרה או גשר, לעבודות מדידה וניטור מדויקות יש משמעות עצומה", מסביר תומר. "אנחנו אחראים על מדידות המבנים מבחינה הנדסית, תזוזה או שקיעה של מבנים, מנהרות, גשרים, תזוזות של הקרקע, תזוזה של פירים".
ניטור הוא תחום מורכב ולצד מקצועיות מהמעלה הראשונה והבנה הנדסית, נדרשת לא פעם גם רמה גבוהה של יצירתיות. תומר מספר שבימיה הראשונים של החברה, כמעט ולא היו חברות נוספות שעסקו בתחום והוא מצא את עצמו כותב נהלים ומתודות מובנות לעבודה נכונה בתחום הניטור עבור החברה. "בתחום בדיקות מבנים, כאשר אדם פרטי, למשל, שרוצה לשבור קיר בדירתו בזמן שיפוץ, לא יידע היכן נמצא עמוד תומך או קורה, גם אם מונחת לפניו התוכנית האדריכלית", ממשיך תומר. "התוכנית לא מפרטת היכן ממוקמים האלמנטים הקונסטרוקטיביים של המבנה/אלמנט ופעולה אחת לא מחושבת של הרס עלולה להסתיים באסון. לא פחות. העבודה שלנו מדמה שיקוף רנטגן לקירות ולמבנה כולו שממנו מפיקים תוכניות קונסטרוקטיביות מפורטות".
בין השאר, מבצעת החברה גם בדיקת תקרות פל-קל ותקרות מסוגים שונים, מצב קורוזיה בברזל, חוזק בטון וכל דבר אחר שעשוי להשפיע על יציבות המבנה בהווה ובעתיד. "גם יזם או קבלן שמבקשים להוסיף קומות לבניין במסגרת תמ"א 38, חייבים לדעת מאיזה חומרים עשויה התקרה, כמה ברזל יש בה, והיכן ממוקמים האלמנטים הקונסטרוקטיביים. לשם כך הוא זקוק לדו"ח מעבדה מוסמכת. כאן אנחנו נכנסים לתמונה ובודקים מבנים גם לפינוי-בינוי בעזרת צוות מיומן של בודקים מוסמכים שעושים את המיפוי ברמת דיוק גבוהה ביותר".
אחד האתגרים הגדולים של עבודת הניטור הוא התכנון המקדים, חישוב מדוקדק של מיקום החיישנים למיניהם ומעקב ובקרה תמידיים על התוצאות כדי להתריע על חריגה, שינוי או תזוזה של מבנה או הקרקע. וכל זאת בשיתוף ובהתייעצות של מהנדסי/מתכנני הפרויקט. תומר מסביר את הנושא באמצעות פרויקט של מבנים לשימור. "התקבלה תוכנית לחפירת חניון תת קרקעי מתחת למספר מבנים ומעליו לבנות תוספות קומות. זהו פרויקט מורכב גם מבחינה הנדסית וגם מבחינה לוגיסטית. העבודה כוללת חפירות עמוקות מתחת למבנה, כאשר כל העת צריך לנטר ולבדוק שאין פגיעה שעלולה להוביל להתמוטטות המבנה. פיזרנו עשרות חיישנים על גבי כל המבנים, ובכל רגע נתון בדקו מהנדסי הפרויקט אם אין סכנה לשקיעה של הקרקע או תזוזה של המבנה במערכת האוטומטית. על-פי טווח שהוגדר מראש, בכל פעם שעלה חשש לחריגה, המערכת התריעה ישירות למהנדסי הפרויקט, לצורך חישוב מסלול מחדש".


חברת MSI – מדידות טכנולוגיות ניטור מתקדמות בע"מ היא חברת בת של חברת "בטון דרוך למזרח התיכון בע"מ" וחברת "GSL – פתרונות בהנדסת קרקע" העובדות יחד בסינרגיה מלאה לטובת הלקוחות השונים. החברה מייבאת ציוד חדיש ומשוכלל אותו ניתן לרכוש או לשכור פר-פרויקט, כמו: תוכנות ניטור, ציוד גיאוטכני, ניטור אלחוטי וניטור ויברציות. חלק מהציוד הוא אוטומטי, חלקו חצי אוטומטי ויש גם מכשור מבוסס ווי-פיי.
אנשי החברה שהוכשרו לנושא יהיו אלה שיתקינו עבור הלקוח את הציוד, יסייעו בתפעולו, ימדדו, יפענחו וידווחו על הנתונים, הכל לפי דרישה ובהתאם לצרכים. בנוסף, החברה נותנת שירותי ייעוץ, בליווי והובלה אישיים של תומר בנושאים כגון: תכנון מיקום התקנת ציוד הניטור; שרטוט ממוחשב של אמצעי הניטור על גבי תכנית הפרויקט; ניתוח נתונים בזמן אמת; תמיכה עבור מערכת ניהול מידע; עזרה למתכנני הפרויקט בקביעת ערכי סף להתרעות חריגות, ועוד.
לאחרונה הרחיבה החברה את פעילותה והקימה מחלקה לבחינה של מתקני משחק וכושר נטולי השגחה, כדוגמת אלה שממוקמים בשכונות הערים ובחצרות של מוסדות חינוך. "ליבת העבודה שלנו בכל תחומי העיסוק של החברה אמנם קשורה למבנים, אבל צריך לזכור שהנתונים והמידע שאנחנו אוספים במהלך העבודה שלנו עשויים להציל חיי אדם. מדובר באחריות עצומה ועל כן אנחנו מקפידים על קלה כחמורה, נעזרים בציוד המתקדם ביותר וכל העובדים שלנו בעלי ניסיון, עברו את ההכשרות המתאימות ומחזיקים בתעודות המעידות על מקצועיותם", הוא מסכם.
MSI – מדידות טכנולוגיות ניטור מתקדמות בע"מ
הרכב 2, נתניה
טלפון: 09-8611852
מעבר לאתר >>





