חיפוש

אקטיביזם משפטי-מגדרי

ממרכז אקדמי לאקטיביזם משפטי: חזון והישגים בקידום זכויות נשים

רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן, מתריעה מפני התדרדרות ונסיגה במעמד האישה, מתייחסת לעוגנים משפטיים וחברתיים להם זוכות נשים בארץ ובעולם, ומציגה פרויקט חדש שמטרתו לעשות צדק גם עם קורבנות האלימות והאונס של ה-7 באוקטובר

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
צילום: באדיבות מרכז רקמן
צילום: באדיבות מרכז רקמן
צילום: באדיבות מרכז רקמן
צילום: באדיבות מרכז רקמן
גלי לויטה ליבוביץ בשיתוף מרכז רקמן
תוכן שיווקי

מקומן של נשים בישראל מעורר דאגה במישורים רבים. הפערים המגדריים מתרחבים (צניחה של 23 מקומות בשנת 2023 בדירוג הפורום הכלכלי העולמי), והאיום על ביטחונן האישי נמשך (בשנת 2024 נרצחו 36 נשים, ומתחילת שנת 2025, ארבע נשים).

פרופ' רות הלפרין קדרי | צילום: רמי זרנגר
פרופ' רות הלפרין קדרי | צילום: רמי זרנגר
פרופ' רות הלפרין קדרי | צילום: רמי זרנגר
פרופ' רות הלפרין קדרי | צילום: רמי זרנגר

ארגון מוביל ומשמעותי הפועל כדי לתת מענה משפטי-חברתי ולקדם את מעמד הנשים בישראל, הוא המרכז לקידום מעמד האישה ע"ש רות ועמנואל רקמן בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן. המייסדת וראשת המרכז היא פרופסור רות הלפרין-קדרי, מחשובי החוקרים והחוקרות בתחום דיני משפחה בישראל ומומחית בינלאומית בתחום. בין השנים 2007-2018 כיהנה כחברה וכסגנית נשיאה בוועדת המומחים הבינ"ל של האו"ם, במסגרת האמנה לביעור כל צורות האפליה נגד נשים (CEDAW). "מצבן של נשים בישראל מעולם לא היה נתון בסכנה יותר גדולה מאשר בתקופה הנוכחית", היא מזהירה ומוסיפה כי "מצבן של הנשים הוא נייר הלקמוס לזכויות האדם בחברה, וגם מסיבה זו חשוב כל כך לשלב כוחות ולרתום את כל הגורמים הליברלים, לרבות גברים, להוביל לשינוי".

משפט לצדק מגדרי
ייחודו של המרכז בהיותו נקודת מפגש בין מחקר לאקטיביזם, בין עולם המשפט להלכה, בין קידום מדיניות ציבורית למתן סיוע פרטני ובין קידום חקיקה לליטיגציה. "עם השנים הפכנו לגוף המשמעותי ביותר שפועל לקידום זכויות נשים ושוויון מגדרי בתחום דיני משפחה ומעבר לכך, על בסיס כמה עוגנים, ומתוך גישה של שילוב דרכי פעולה", מדגישה פרופסור הלפרין-קדרי. לדבריה הזרוע המרכזית של המרכז היא תוכנית לסיוע משפטי שמעניקה סיוע פרו-בונו לנשים בתחום דיני המשפחה בכל קשת הצרכים המשפטיים, בה פועלים לצד עורכי דין מומחים גם סטודנטים וסטודנטיות שזוכים להתנסות ולקבלת כלים בתחום. במסגרת התוכנית פועל קו סיוע משפטי טלפוני שנותן ייעוץ משפטי ראשוני לכ-500 נשים מדי שנה. בנוסף לשירותים משפטיים, מרכז רקמן מספק לנשים בגירושין בישראל חבילה הוליסטית שכוללת גם תמיכה רגשית. הדבר מתאפשר בזכות שיתוף פעולה עם מחלקות ותוכניות אחרות באוניברסיטה, ביניהן, ביה"ס לקרימינולוגיה וביה"ס לעבודה סוציאלית.

פרופסור הלפרין-קדרי מדגישה את הסינרגיה בין הפעילות לשינוי משפטי מלמטה באמצעות ייצוג המקרים הפרטניים, לבין הנעה של שינויים משפטיים מלמעלה להשגת תקדימים ופסיקות שישפיעו על כלל הנשים. "מתוך המקרים הללו והידע שאנחנו צוברות, אנחנו יכולות לאתר מוקדים בעייתיים במיוחד בתחום דיני משפחה, לקדם פתרונות במסגרת שינוי מדיניות מול משרד הרווחה והמשפטים ואף להציע הצעות חוק", היא מסבירה. אחד ההישגים הבולטים של המרכז שקבע תקדים משפטי חשוב הוא בפרשה שנודעה בשם "בג"צ הבגידה" בה נפסק כי שאלת הנאמנות המינית אינה קשורה כלל לנושאים האזרחיים כדוגמת חלוקת הרכוש בגירושין.

'פרויקט דינה' - למען קורבנות אלימות מינית באיזורי עימות
בשנה האחרונה הרחיב המרכז את פעילותו בזכות 'פרויקט דינה' שנועד להשיג הכרה וצדק לקורבנות אלימות מינית באזורי עימות בעולם בכלל, בדגש על ישראל ועל קורבנות ה-7 באוקטובר בפרט. "מדובר בהתרחבות טבעית של המרכז להובלת המאבק המשפטי לצדק ולהכרה בינלאומית בשימוש שעשה ארגון הטרור חמאס באלימות מינית שיטתית ואכזרית, ובמטרה להכניסו לרשימה השחורה של ארגונים העושים שימוש באלימות מינית ככלי מלחמה", מצהירה פרופסור הלפרין-קדרי. "בהמשך לכך", היא מוסיפה, "אנחנו נאבקות בשורה של דרכים, ציבוריות ומשפטיות, שפשעי האלימות המחרידים יבואו לידי ביטוי בהליכים משפטיים נגד מחבלי החמאס, בארץ ובחו"ל".

פרופסור הלפרין-קדרי מתייחסת גם להגעת פרמילה פאטן - השליחה המיוחדת של האו"ם לנושא אלימות מינית באזורי עימות לישראל, לטובת התייחסות בדו"ח השנתי בנושא גם לאירועי ה-7 באוקטובר, איתה עבדה בזמנו בוועדת CEDAW.

"ב-8 באוקטובר הטלפון הראשון שעשיתי היה אליה. לפרויקט דינה חלק משמעותי בהגעתה לישראל", היא מדגישה כמה תרם הביקור לדו"ח הדפיניטיבי שפורסם לאחר מכן וקבע שאכן היו מעשי אונס ודפוס של אלימות מינית. ברמה הבינלאומית ובמסגרת 'פרויקט דינה', מקיים המרכז מאות תדרוכים, הרצאות ופרזנטציות לדיפלומטים ומקבלי החלטות במדינות שונות בעולם ומול גורמים מרכזיים של האו"ם, כדי להשאיר את הנושא בשיח ובעשייה ברמה המקומית והבין-לאומית.

לאתר מרכז רקמן>>>
בשיתוף מרכז רקמן

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    ארנסט אנד יאנג לונדון

    האם אלפי סטודנטים צריכים לדאוג? "זה לא הייטק. לא יחליפו אותם כל כך מהר"

    אפרת נוימן
    בית קפה בתל אביב בזמן המלחמה עם איראן, בשבוע שעבר

    מתווה הפיצוי לעסקים עוד לא הוכרז — אבל אפשר להיערך אליו כבר עכשיו

    אפרת נוימן
    דוכן של מיסטרל בתערוכת נשק בוושינגטון. החברה משמשת כקבלן ראשי בחוזים של משרד ההגנה האמריקאי

    אקזיט לאייל בנאי: אונדס קונה את מיסטרל בעסקת מניות בשווי 175 מיליון ד'

    חגי עמית
    בורסת סיאול, היום. לאיראן יש דרך לשבש את המכונה הכלכלית העולמית

    הזינוק בנפט והמפולת בשווקים הם הניצחון של איראן על טראמפ

    דפנה מאור
    יהודה הלוי 123, לאחר פגיעות ההדף. הבניין אוכלס מחדש ב-2019 - אבל ההליך המשפטי עדיין מתנהל

    הבניין עבר התחדשות ללא תוספת ממ"דים עקב מגבלות השימור – ואז פגע הטיל

    שלומית צור
    תרגיל מערכת נגד טילים

    מערכות ההגנה האווירית שלנו יחידות במינן? המלחמה חשפה את המתחרה הגדולה