כשחושבים על חיית מחמד ביתית, רוב האנשים מדמיינים מיד כלב שמכשכש בזנב או חתול שמתכרבל על הספה. אבל האם חשבתם פעם לגדל נחש, לטאה, עקרב או עכביש טרנטולה? בשנים האחרונות הביקוש לגידול חיות אקזוטיות גובר והולך, והתחום שבעבר נתפס כחריג או כזה ששמור למביני עניין בלבד, נהפך נגיש ומוכר יותר. אחד המקומות שנותנים לכך מענה הוא חוות ילדי הטבע במושב בני עטרות, חנות ייחודית שהיא בית גידול, מרכז לציוד ומזון, ונקודת מפגש לקהילה גדלה והולכת של מגדלי זוחלים.
מאחורי החווה עומדים האחים יקיר ויאיר ניר. יקיר הקים את המקום בשנת 2014, ויאיר הצטרף אליו שנה לאחר מכן, אחרי שסיים שירות קרבי בצה"ל. מאז נהפכה החנות למוקד עבור מי שמתעניין בעולם הזוחלים והחיות האקזוטיות, בין אם מדובר במגדלים מנוסים ובין אם באנשים שרק מתחילים להיחשף לתחום. "אנחנו חנות שהיא גם בית גידול לחיות אקזוטיות, שזה בעצם זוחלים", מספרים האחים, "יש אצלנו נחשים, איגואנות, חרדונים, צבים, עקרבים, טרנטולות ושממיות".


הייחוד של ילדי הטבע אינו מסתכם במכירת בעלי החיים עצמם. החווה מגדלת ומרבה חלק מבעלי החיים, מספקת את הציוד הנדרש לגידולם, מייצרת מזון ייעודי לחיות האקזוטיות, ומלווה את הלקוחות גם אחרי הקנייה. "אנחנו יודעים למכור את בעל החיים ואת הציוד שהוא צריך, כשאת המזון אנחנו מייצרים בעצמנו. מה שעוד מייחד אותנו הוא הליווי שאנחנו מספקים לאורך כל הדרך", מדגיש יקיר, "אנחנו יודעים לתת מענה לכל מה שהלקוחות שלנו צריכים. אנחנו גם עובדים עם וטרינרים ומפנים אליהם כשצריך".
לצד עולם הזוחלים, בחנות ניתן למצוא גם מזון וציוד לכלבים וחתולים, אך הייחוד שלה הוא ללא ספק החיות האקזוטיות. בחנות נמכרים טרריומים בגדלים שונים, מערכות חימום, תאורה מיוחדת, תאורתUV , מצעים, מסתורים, אביזרי לחות ומערכות שמאפשרות ליצור עבור כל חיה סביבת מחיה מדויקת ככל האפשר. "הזוחלים נמצאים בתוך טרריום – מכל זכוכית אטום שמכיל בתוכו אדמה וצמחים. אנחנו מתאימים לכל בעל חיים את הסביבה לפי הצרכים שלו. יש לטאות שצריכות תאורת UV וחימום, יש נחשים שצריכים משטח חימום, ויש בעלי חיים שצריכים מסתורים, מצעים מסוימים ולחות מתאימה", אומר יקיר.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, האחים ניר מסבירים כי גידול זוחלים אינו בהכרח מורכב יותר מגידול חיות מחמד סטנדרטיות. "במקרים רבים מדובר בבעלי חיים שדורשים פחות טיפול יומיומי מכלב או חתול", מוסיף יאיר, "עם זאת, המרכזי להצלחה הוא ידע: הבנה של הטמפרטורה, הלחות, המזון, גודל הטרריום והצרכים המדויקים של כל בעל חיים. ברגע שיש את הידע והמעטפת, הרבה יותר קל לגדל אותו. אנחנו יודעים להפוך את הטרריום למשהו כמעט אוטומטי, כך שהלקוח לא יצטרך להתעסק בו כל הזמן".
הידע הזה נוגע גם למזון. בניגוד לכלב או חתול, שאפשר למצוא עבורם מזון כמעט בכל חנות, זוחלים וחיות אקזוטיות זקוקים לתזונה ייעודית. נחשים, למשל, ניזונים לרוב מעכברים או חולדות, ובמקרים רבים מדובר במזון קפוא שנשמר לאורך זמן. לטאות מסוימות ניזונות מחרקים, וגם אותם יש לרכוש ולהתאים לפי סוג החיה וגודלה. "זה לא משהו שאפשר לגדל בלי אנשי מקצוע מסביבך", מדגיש יקיר, "צריך לדעת איזה אוכל מתאים, באיזה גודל ובאיזו תדירות".


"בעלי החיים שנמכרים לא מסוכנים"
ומה לגבי החשש הטבעי מחיות כמו נחשים או עקרבים? לדברי האחים ניר, בעלי החיים הנמכרים כיום בחנות אינם כאלה שנחשבים מסוכנים לגידול ביתי, והתחום מפוקח על ידי רשות הטבע והגנים ומשרד החקלאות. "בעלי החיים שמוכרים בחנויות לא מסוכנים. אסור למכור נחשים ארסיים או לגדל נחשים ארסיים במדינת ישראל, וגם נחשים גדולים מאוד שאינם ארסיים אבל נחשבים מסוכנים כבר יצאו מהחוק", אומר יאיר. לצד זאת, הוא מדגיש כי יש להקפיד על תנאי גידול נכונים, סגירה מתאימה של הטרריום והבנה של צורכי בעל החיים.
העלייה בביקוש לחיות אקזוטיות קשורה, בין היתר, לקהילה שהתפתחה סביב התחום. בחוות ילדי הטבע מתקיימים מפגשי מגדלים, שמושכים אליהם קהל רחב במיוחד. "בעשר השנים האחרונות התחום גדל", מספר יאיר, "אנחנו עושים מפגשי מגדלי זוחלים, והקהילה התחברה. אנשים מכירים, המידע עובר, ונהיה להם יותר קל לגדל. במפגשים מגיעים כמעט 1,000 איש. זה נהפך לקהילה".


גם חוויית הביקור במקום שונה מחנות חיות רגילה. בעבר פעלה במקום פינת חי, וכיום יש בו תצוגה גדולה של בעלי חיים, חדר זוחלים ועשרות טרריומים. "יש פה חוויית קנייה", מסכם יקיר, "יש הרבה כלובי תצוגה, חדר זוחלים, עשרות טרריומים ומבחר מאוד גדול של ציוד. רוב הציוד שיש במדינת ישראל נמצא אצלנו בחנות". עם זאת, הוא מבהיר כי המקום אינו פינת ליטוף, אלא חנות מקצועית. ילדים ומשפחות יכולים להגיע, להתרשם וללמוד, אך המטרה היא בראש ובראשונה רכישה אחראית וליווי נכון.
חוות ילדי הטבע מציעה הצצה לעולם שעדיין נתפס בעיני רבים כמסתורי, אך עבור קהילה הולכת וגדלה הוא כבר חלק מהיומיום. מי שמוכן להחליף את קערת המים והרצועה בטרריום, תאורת UV ומצע מתאים, מגלה שגידול נחש או לטאה אינו בהכרח מפחיד או מסובך, אבל הוא בהחלט דורש אחריות, ידע וליווי מקצועי.
חוות ילדי הטבע
למעבר לאתר >>
בשיתוף חוות ילדי הטבע








