ברוב הפרויקטים בענף הבנייה מערכות האיטום תופסות נפח יחסית שולי בתקציב. עלותן הממוצעת של עבודות האיטום עומדת בדרך כלל על כ-5% מעלותו הכוללת של פרויקט הבנייה. אולם בפועל, כאשר האיטום נכשל, עלות נזקי הרטיבות ותיקוני האיטום תהיה תמיד גבוהה בהרבה.
הדבר בולט במיוחד כאשר מדובר באיטום תת-קרקעי של מרתפים בבתים פרטיים או בחניונים בבניינים משותפים. עלות התיקון של האיטום והטיפול בנזקים תהיה תמיד יקרה פי כמה מה"חיסכון" שמנסים כביכול להשיג בעת הבנייה.
לדוגמה: עלות האיטום של קומת מרתף בבית פרטי, במהלך הבנייה, יכולה לנוע סביב 35 אלף שקל, אך עלות הנזקים ותיקון האיטום במקרה של הצפה באותו מרתף עלולה להגיע בקלות ל-150 או 200 אלף שקל. גובה הנזק נובע מהצורך לפרק את כל תשתיות המרתף הפנימיות, כמו ריצוף, ולבצע איטום פנימי מיוחד.
בחניונים גדולים תת-קרקעיים של בתים משותפים או מסחריים הסכומים הנדרשים לתיקון האיטום, כאמור, מגיעים בקלות למאות אלפי שקלים ואף למיליוני שקלים. המסקנה המתבקשת מאליה היא שבעת הבנייה אסור לחסוך בעלויות האיטום.
איטום תת קרקעי - לצמיתות
תחום האיטום התת-קרקעי הנו אחד האתגרים המורכבים בענף הבנייה והאיטום. מדובר בתהליך שמטרתו למנוע חדירת מים אל תוך חלקי המבנה שמצויים מתחת לפני הקרקע, כגון: חניונים תת-קרקעיים, מרתפים, מקלטים, מחסנים וקומות תת-קרקעיות, פירי מעליות ויסודות.
מי התהום שבעומק הקרקע חודרים בדרך כלל אל תוך המבנה דרך מוקדים רגישים כגון סדקים, חיבורים בין יציקות ("הפסקות יציקה"), תפרים בין חלקי מבנה, מעברי צנרות מים וחשמל וכדומה. כאשר האיטום ותהליך היציקה של הבטון אינם מבוצעים כשורה, המים חודרים פנימה דרך חללים ביציקה עצמה ("קני חצץ" או "כיסי אוויר") וגורמים לנזקי רטיבות בחלקי המבנה הרלוונטיים.
בעיה נוספת עלולה להתרחש בתקרות חניונים, שעשויות לעתים קרובות מלוחות טרומיים חלולים (מכונים לוח"דים). כאשר המים מצליחים לחדור אל תוך הלוחות, הם משוטטים בתוכם בחופשיות וגורמים להיווצרות נזילות במקומות מרוחקים יותר בתקרה. לעתים אף נגרמים נזקים קונסטרוקטיביים כתוצאה מכך, שמסכנים את חוזקו של המבנה.
נדרשת מקצועיות מיוחדת כאשר מדובר באיטום שנעשה בשלבי הבנייה, ועוד יותר מכך, כאשר מדובר בתיקון כשלים שמתגלים בשלב מאוחר יותר. במקרים אלו הפתרון הוא איטום פנימי, המכונה בעגה המקצועית "איטום שלילי", מכיוון שהוא מבוצע מהצד ה"הפוך" של המבנה.
תחום האיטום ה"שלילי" הוא תחום עתיר ידע שמחייב ניסיון עשיר. יש בעיות ששבות וחוזרות על עצמן בכל המבנים, כמו נזילות דרך סדקים והפסקות יציקה, או בהיקפן של מעברי צנרת. אולם כמעט בכל מבנה מתגלות גם בעיות איטום חריגות, ואופן הטיפול בהן משתנה בהתאם לממצאים שנחשפים אליהם רק לאחר פירוק התשתיות.
פתרונות ייחודיים יכולים לכלול שימוש בחומרי איטום מיוחדים שמיושמים באמצעות הזרקה בלחץ לתוך סדקים ביציקות, שימוש בחומרים צמנטיים ייעודיים בעלי חוזק גבוה ותכונות של התפשטות, חומרים צמנטיים גמישים וחומרים שנודדים לעומק היציקות ואוטמים סדקים נימיים בעומק היציקה.
האתגרים והכשלים הגדולים
במהלך העשורים האחרונים נפל בחלקנו לאטום לא מעט חניונים ועשרות רבות של מרתפים פרטיים ומקלטים מוצפים. חלק מהמבנים הוצפו כבר בחורף הראשון, אך בדרך כלל הדיירים מגלים את הופעת המים במרתף רק מספר שנים לאחר שהם החלו לזחול לאטם פנימה, אל מתחת לשכבת הריצוף של הבית.
הממצאים שמתגלים לאחר חשיפת התשתיות במרתפים השונים לפעמים מדהימים: בכ-30% מהמקרים גילינו רשלנות פושעת של ממש. למשל, שכבת ריצוף שבוצעה ישירות על הקרקע, ללא יציקת בטון כלל, או קבלן בנייה שכלל לא ביצע איטום חיצוני למבנה.
מקרים שכיחים אחרים מתרחשים כאשר בעלי בתים מוסיפים קומות מרתף מתחת לבית הקיים באופן חובבני, או כאשר הבית נבנה על צלע הר או מדרון – ואין גישה לאטום את חלקי המבנה הנושקים להר.
לפני מספר שנים הוזעקנו לטפל בהצפה במבנה של אחד מהבנקים הגדולים בישראל, שקומת המרתף שלו היתה מוצפת לחלוטין. הפתרון היחיד היה לאטום אותה באמצעות צלילה. נאלצנו לעבוד בתוך מי התהום ובצלילה עם בלוני חמצן, בחשיכה מוחלטת ובתנאים בלתי אפשריים. למרות האתגר, הצלחנו לבסוף לפתור את הבעיה לצמיתות.
במקרה אחר מהתקופה האחרונה, ביצענו בהצלחה איטום בקומה מינוס 4, במבנה משרדים גדול בגוש דן - בשטח של כ-6,000 מ"ר. חניון זה היה מושבת לגמרי עם מאות נזילות בלתי פתורות, כאשר המים הגיעו ישירות דרך סדקים ברצפת המבנה (שעובייה היה כ-1.5 מטרים).
בתור יועצי איטום וקבלני ביצוע אנו גם מבקרים בכל חלקי הארץ ובוחנים לעומק את העבודה שמבצעים קבלנים אחרים. בחלק מהמקרים הדברים שאנו רואים פשוט מדירים שינה מעינינו. זאת לא תמיד תוצאה של רוע לב: יש כאן שילוב של חוסר ידע ושל הרצון המובן של קבלנים ושל יזמים לחסוך בהוצאות הבנייה. עם זאת, חשוב להבין שעל כל שקל שהם מצליחים לחסוך כעת – הם ישלמו פי כמה עם בוא הנזקים".
חברת איטומן היא אחת מחברות האיטום המובילות והוותיקות בארץ. את ראשית דרכה החלה בסוף שנות ה-80, בביצוע עבודות איטום ושיקום מבנים. התמחות החברה כיום היא בביצוע איטום פנימי ("שלילי") של מרתפים, חניונים ומבנים תת-קרקעיים מוצפים, כאשר הדגש הוא על איטום פנימי מקצועי - לצמיתות.
כחלק מפעילותה להנגשת מידע מקצועי לטובת הציבור, הקימה החברה את אתר itumen.co.il, הכולל עשרות מאמרים, מפרטים טכניים ופורום לצורך מענה לציבור.
איטומן
למעבר לאתר >>
לפנייה במייל >>
בשיתוף איטומן






