אין חברות רבות שפועלות בישראל עוד מלפני קום המדינה, ובמיוחד אין כאלו שעוסקות ותורמות למגזר הביטחוני עוד מתקופת ההגנה והמחתרות. על החברות הבודדות הללו נמנית מגם בטיחות, שציינה בשנה שעברה 90 שנות פעילות, שבהן תרמה תרומה אדירה לביטחון המדינה.
כחברה הפועלת למעלה מתשעה עשורים מגם בטיחות עברה תהפוכות ותמורות והיום היא עוסקת בשלושה תחומים עיקריים: מוצרי טקסטיל לתעשיות הביטחוניות, מוצרים מתנפחים ומוצרים מגומי. בעולם הטקסטיל מספקת החברה ללקוחותיה מוצרי מדף לצד פתרונות טקסטיל מורכבים בהתאמה לצורכי הלקוח; עולם המתנפחים כולל מוצרים מגוונים כגון סירות הצלה, רפסודות הצלה וחגורות הצלה; ובמסגרת עולם הגומי, שהוא בעל נפח הפעילות הגבוה ביותר שלה, מייצרת החברה פתרונות מגוונים המבוססים לא אחת על פורמולות ייחודיות פרי פיתוחה הבלעדי.
"העיסוק המרכזי שלנו בעולם הגומי נוגע לתחום הדלק", מעיד עמית טסלר, יו"ר החברה ואחד משלושת הבעלים. "אנו מייצרים מכלי דלק מגוונים עבור כלים אוויריים, ימיים ויבשתיים. בקטגוריה האווירית אנו מייצרים מכלי דלק מגומי לכלי טיס (במכלי גומי אלו נעשה שימוש עוד במטוסים ממלחמת העולם הראשונה), כלים אוויריים ארוכי טווח, כטב"מים ומל"טים. בקטגוריה הימית אנו מייצרים מכלי דלק עבור כלי שיט מסוגים שונים ובקטגוריה היבשתית אנו החברה בעלת הניסיון העשיר בעולם בייצור מכלי דלק מגומי. כך, למשל, היינו יצרני מכלי הדלק של כל טנקי המרכבה של צה"ל, מ'מרכבה סימן 1' ועד 'מרכבה סימן 4' המתקדם ביותר".
מה מיוחד במכלי דלק מגומי?
"ראשית, מכלי דלק מגומי קלים הרבה יותר מכל פתרון אחסון דלק אחר. שנית, הם בטוחים יותר הודות לעובדה שגומי נשרף ולא מתפוצץ, כמו למשל מכל ממתכת. במכלים שלנו הוספנו חומרים מעכבי בעירה, שחונקים את השריפה בעודה באיבה. יתרון נוסף נוגע לכך שבמכלי דלק מגומי אין אפקט שיורי. כך, אם מכל מתכת נפגע, למשל מ-RPG, המתכת מתווספת לחימוש ומגבירה את הפגיעה ביושבי הרכב. במכלי גומי התגובה הזאת לא קורית.
"בנוסף לכל אלו הגומי מאוד נוח להחלפה וטיפול שוטף", מציין טסלר. "זאת בניגוד לפתרונות הרגילים שאפשר לראות לרוב בכלים צבאיים, המחייבים את הצוות להוציא את המנוע ובעצם לבצע עבודה מורכבת ומתמשכת מאוד כדי להחליף את מכל הדלק או לתקן אותו. כשמדובר במכל מגומי, מספיק בן אדם שישלוף אותו ויתקין מכל חדש במקומו. פתרונות הגומי שלנו מאוד מתקדמים וגם כאשר מדובר על מכל שאינו עשוי מגומי, אנו יכולים לצפות אותו בגומי וכך להוסיף לו את היתרונות הגדולים הטמונים בשימוש בחומר זה".
"אוטם עצמי" למכלי דלק
מגם בטיחות עברה במהלך שנותיה מספר גלגולים דרמטיים. החברה החלה את דרכה בשנת 1934 כבית מלאכה לחגורות שהקים בחיפה התעשיין פרנץ לוי, שעלה לארץ מגרמניה. במלחמת העולם השנייה החלה החברה לייצר צינורות כיבוי מבד ומגומי ומקו זה התפתח מפעל לייצור ציוד הצלה. טרם הקמת המדינה סייעה החברה לארגון ההגנה וכך נכרך גורלה בעולמות הביטחוניים. בראשית שנות ה-60 של המאה שעברה הוכפל המפעל והחל לייצר גם ציוד בטיחותי כמו מצנחים, חגורות הצלה וסירות הצלה. החברה עברה מספר בעלויות במהלך השנים, ולפני כעשור נרכשה על ידי חברת "מפנה" בבעלות אל"מ (מיל') צביקה טסלר, אל"מ (מיל') משה דניאל וסא"ל (מיל') עמית טסלר, העומדים בראשה עד היום.
אחד הפיתוחים הבולטים של מגם הוא "אוטם עצמי" למכלי דלק, פתרון ייחודי בלעדי של החברה, המונע חדירה לתוך מכל הדלק. נכון להיום האוטם של מגם מסוגל לאטום חור בקוטר 20 מ"מ. כעת מסיימים בחברה פיתוח לאוטם שיהיה מסוגל לאטום גם חור בקוטר של 30 מ"מ, ובקרוב יחל ייצור סדרתי של המוצר. "העיקרון שעל בסיסו עובד האוטם העצמי שלנו הוא שבמקרה של חירור מכל הדלק, כמו למשל כדור רובה שפוגע בו, תיווצר ריאקציה בין הדלק לגומי שתוביל לאטימת החור במהירות", מסביר טסלר.
לדבריו, מדובר על סוג של פתרון ביניים בין מיגון מסורתי, שמעניק אמנם הגנה מלאה אך מוגבל בשל משקלו הכבד, לבין כלי שמכל הדלק שלו יהיה ללא הגנה בכלל. "בין השאר ניתן לראות את האוטם העצמי שלנו במכליות דלק צבאיות שמצופות באוטם העצמי. מה שעוד מיוחד באוטם העצמי הוא מנעד השימושים הרחב שלו, שכן ניתן ליישם אותו על מכלי גומי, מתכת ובעצם כל חומר שהוא", הוא מציין.
מה הצעד הבא שלכם בתחום האוטמים העצמיים?
"לאור הניסיון רב השנים שלנו באוטמים עצמיים אנו עוסקים היום בפיתוח של אוטם עצמי למים. לתחום הזה אין כיום פתרון בעולם, שכן חסרה כאן הריאקציה הכימית שקורית בין דלק לגומי, ואנו עמלים על מתן מענה. פיתוח כזה יוכל לתת מענה, למשל, למאגרי מים מצופים ממתכת החשופים לירי טילים או רקטות".
ייצור כחול-לבן
מגם בטיחות מספקת את מוצריה המגוונים לצבאות שונים בכל העולם וניתן למצוא אותם, בין היתר, בכלים אוויריים שונים וכן בכלי שיט, בכלי רכב וברק"מ יבשתיים. מפעלה של החברה ממוקם באזור התעשייה ציפורית והיא מעסיקה כ-80 עובדים. "מגם בטיחות היא חברה כחול-לבן המייצרת את כלל המוצרים שלה בישראל", מדגיש טסלר. "אנחנו נחשבים לאחד השחקנים הבולטים בעולם בתחומי עיסוקנו, ובתחום הגומי לתעשיות הביטחוניות אנו הספק היחיד בישראל. אנו גאים בכך שמוצרינו תורמים להגנת המדינה ובמקביל פועלים גם בעולם האזרחי עם פתרונות גומי, המסייעים למניעת דליפות של דלקים בתחנות דלק ומאגרי דלק. המעטפת המלאה שהמוצרים שלנו מספקים, הן במישור הביטחוני והן במישור האזרחי, מהווה את סוד עוצמתה של החברה ואת המנוע לצמיחתה".
בשיתוף מגם בטיחות





