כשברקע המציאות המאתגרת שנוצרה מאז אוקטובר 2023, פארק עתידים תל אביב, בבעלות עיריית תל אביב יפו ואוניברסיטת תל אביב, הצליח להציג צמיחה מרשימה והתפתח בכיוון יצירתי ושונה. אייל גרין, מנכ"ל הפארק, הוביל מהפכה שקטה, שהפכה מתחם עסקים ותיק ושגרתי לאקוסיסטם אורבני חדשני ותוסס, המשלב עבודה, בילוי, קניות, תרבות וקהילה במתחם ירוק אחד. "הפכנו בפחות משנתיים את פארק עתידים תל אביב לעיר קטנה ומלאה באפשרויות בתוך העיר הגדולה", אומר גרין, שנכנס לתפקיד לפני שלוש שנים עם חזון ברור: לשבור את התפיסה המסורתית של פארק עסקים כמקום שמיועד רק לעובדי החברות, ולהפוך אותו לאקוסיסטם אורבני, חי ותוסס. מה שהחל כפארק משרדים שגרתי הפך תחת הנהגתו לעירוב שימושים המאכלס כיום כ-80 חברות מובילות וסטארטאפים בתחומי ההייטק, רפואה, ביטוח, פיננסים ועוד, ומושך אליו כ-8,000 עובדים מדי יום, לצד אלפי מבקרים מהשכונות הסמוכות.
פארק עתידים תל אביב מיישם את תפיסת "עיר 15 דקות" - מודל אורבני עתידני של עיר חכמה שפיתח האורבניסט פרופ' קרלוס מורנו, לפיו התושבים יכולים להגיע לשישה מקומות שימושיים מרכזיים במרחק 15 דקות הליכה (או רכיבה): מגורים, עבודה, מסחר, חינוך, בריאות ופנאי - תוך הפחתת נסיעות ויצירת קהילות מקומיות, מה שתורם לא רק לאיכות החיים אלא גם לסביבה. "ניצלנו את המרחב הייחודי שלנו כפארק פתוח, 80 דונם עם 11 בניינים ומגדלים, ואת המיקום שלנו בלב שכונות המגורים של צפון תל אביב, והפכנו אותו למיני-עיר שיש בה הכל", אומר גרין.
כל שימושי העיר באותו מרחב
עתידים מציג עירוב שימושים חדשני ואופטימלי, הכולל בין היתר קאנטרי וסטודיו לפילאטיס, מסעדות ובתי קפה, בית חולים רפאל המתקדם, סניף הדגל של רשת מועדוני ההופעות גריי, ובקרוב גם מלון Roxon מבית Wyndham העולמית, ומתחם קניות וקולינריה "עתידים מרקט" מבית אונו מרקט. לצד אפשרויות עבודה מגוונות שמאפשרות נטוורקינג רחב - החל ברופטופ לאירועים, דרך שדרות פנים וחוץ ירוקות וכלה בחללי עבודה משותפים, אולמות כנסים ומרחב לפסטיבלים ולירידים – עתידים הפך למוקד משיכה לא רק ליזמים ולחברות, אלא גם לקהלים מבחוץ. "החללים המשותפים והשדרות הירוקות הם שמחברים בין אנשים ובונים קהילה וגם יוצרים הזדמנות לנטוורקינג איכותי. כשיושבים יחד בבית קפה במתחם, כשנפגשים ברופטופ או בפינות הירוקות, אז גם מתחברים וגם מחליפים ידע ורעיונות. ובסוף, בשורה התחתונה, זה מתבטא בצמיחה עסקית", אומר גרין. "אנחנו כהנהלת הפארק פוגשים את עובדי החברות שיושבים אצלנו לא רק במעלית, אלא גם באירועים, בירידים ובשטחים המשותפים".
"להפוך לוקיישן מנצח לרותח"
גם מי שלא גר במרחק הליכה או רכיבה קצרה יכול ליהנות מהגעה לעתידים, שיושב על צירי תנועה ראשיים. בקרוב ניתן יהיה להגיע ישירות לפארק עם המטרו והרכבת הקלה, ובינתיים שאטל חינמי פועל סביב השעון, מתחנות רכבת האוניברסיטה ובני ברק היישר לפארק. אפילו מקלחות עומדות לרשות רוכבי אופניים וקורקינט ולמגיעים בריצה ולנוחיות עובדי המתחם. ויש גם את עניין הוורסטיליות: בהשוואה למגדלי משרדים טיפוסיים בתל אביב, פארק עתידים תל אביב מציע מרחב של תמרון וגמישות מרביים. "במגדל טיפוסי, ורטיקלי ככל שיהיה, אין אפשרות מעבר בין בניינים", מסביר גרין. "אצלנו, כפארק עסקים, אם החברה מתרחבת, או מנגד, נוקטת צעדי התייעלות, היא יכולה לזוז מבניין לבניין, לעבור בין קומות בלי לעזוב את המתחם. יש פה את האפשרות לדינמיות, לתנועה ולשינוי".
מעבדת חדשנות לערים חכמות
פארק עתידים תל אביב משתלב במגמה הגלובלית של ערים חכמות, שלפי דוחות ה-OECD יש לה מקום מרכזי בתפיסה העתידית של הכלכלה העולמית. "יותר ויותר ערים שואפות לשלב טכנולוגיות חדשניות יחד עם פתרונות של קיימות ושיפור איכות החיים", מציין גרין. התפיסה העתידנית והחדשנית של עתידים באה לידי ביטוי גם בסיטיזון - מעבדת החדשנות של תל אביב, שמקדמת פתרונות טכנולוגיים עתידיים לערים חכמות ולחיים עירוניים בריאים. מדובר בחממת סטארט-אפים בשותפות עיריית תל אביב יפו ואוניברסיטת תל אביב, שמספקת גם ליווי אישי ומנטורינג לסטארטאפים שמשתתפים בתוכנית ומסייעת בחיבור לקוחות פוטנציאליים. "מכאן יוצאת החדשנות לערים חכמות יותר, שתורמת לשיפור איכות החיים של כלל התושבים", אומר גרין.
ליצור אקוסיסטם קהילתי מחבר
הטרנספורמציה של עתידים התרחשה בתקופה מאתגרת במיוחד, כשישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה. כפארק עסקים שדוגל גם ביצירת קהילה, ופועל לשם כך בחיבור בין עסקים ותושבי השכונות בירידים ובאירועים שונים, לגרין היה ברור שעתידים יתגייס לסייע. וכך, יממה אחרי תחילת המלחמה, הוחלט לפתוח את הפארק כמוקד סיוע לעסקים ולחזית. במקום להאט את קצב הפיתוח, המשבר דווקא האיץ את החדשנות - הפארק פתח את שעריו לעסקים שפונו מהדרום ומהצפון, והציע להם משרדים ללא עלות. אנשי מילואים הוזמנו להתארח במפגשים מיוחדים שנערכו עבורם, וירידים שבועיים הוקמו למכירת תוצרת של תושבי הדרום והצפון וממשיכים להתקיים גם כעת, פעמיים בשבוע. "זו ערבות הדדית, זו הקהילה שלנו, והיה לי חשוב לתמוך ולסייע בכל מה שניתן", אומר גרין. "להעלות את המורל, לספק רגעים של נחמה ותקווה במציאות המאתגרת הזו".
גרין אופטימי לגבי העתיד ומסתכל קדימה בביטחון. "העיר הקטנה שלנו, שמצויה בתנופת פיתוח, תחזק את מעמדה כמקום שוקק חיים לעובדים ולמבקרים, וכבית לחברות גלובליות שייכנסו לפה ויתפסו אחיזה בבניין הדגל החדש", הוא מסכם. "מודל עיר 15 דקות אמנם מתייחס לעתיד הרחוק, אבל אצלנו מיושם כתפיסת עולם 'מאתמול'. בסוף, הדרך הכי בטוחה לחזות את העתיד היא פשוט ליצור אותו".
בשיתוף פארק עתידים תל אביב




