ד"ר חגי אמיר, מנהל המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, המוכר בציבור כ"בית לוינשטיין", מספר בגאווה מהולה בהתרגשות, על המרכז הרפואי אותו הוא מנהל: "אנחנו המרכז הרפואי לשיקום הגדול - ולמעשה היחיד - העצמאי בישראל ובכל המזרח התיכון. ליבת העשייה שלנו זה שיקום. לא גריאטריה, לא סיעוד, רק שיקום - מגיל חודשיים עד גיל 100 ובאיכות ובשירות הגבוהים ביותר".
את גיל 100 הוא לא זורק רק כביטוי. כבר היה לו מאושפז בן 100, אם כי ממוצע הגילאים של המטופלים במוסד נע בין 55 ל-60. "יש לנו גם הרבה מאוד ילדים, צעירים ומבוגרים", הוא מחדד. "מה שמייחד אותנו זה שאין לנו הגבלת גיל ואנו מקבלים על פי פוטנציאל תפקודי קיים. התפקיד שלנו כאן הוא להחזיר לפעילות אנשים שתפקודם נפגע במהלך החיים ממסיבה כלשהי, לדאוג שמצבם ישתפר ושיחזרו לתפקוד אופטימלי בבטיחות וביעילות".
מה מיוחד בשיקום כהליך רפואי?
"בתהליך השיקום, המטופל ומשפחתו נמצאים במרכז וצוות רב מקצועי עוטף אותם. הטיפול הוא אינטגרטיבי ומבוצע על ידי קבוצה של מקצועני בריאות מתחומי הרפואה השיקומית, הסיעוד, הפיזיותרפיה, הריפוי בעיסוק, התקשורת, העבודה הסוציאלית, התזונה והדיאטה והפסיכולוגיה. דווקא הפסיכולוג, שלא מטפל באספקט הפיזי של הפגיעה, הוא אחד הגורמים החשובים ביותר בשיקום. את הפגיעה הגופנית אנחנו יכולים לראות וגם מסוגלים לנטר את הירידה בתפקוד שהיא מביאה. הפגיעה הנפשית תמיד קיימת, לעיתים חבויה ולעתים מטופלים מתביישים בה ומנסים להסתיר אותה, אולם ללא התגייסות מלאה של המטופל, השיקום לא יהיה מוצלח".
מהם האתגרים שלך כמנהל המוסד?
"האתגר הגדול ביותר הוא לשמור על מקומנו בחזית השיקום בארץ ובעולם. להביט קדימה כל הזמן ולקבוע יעדים אקטואליים, מה יכלול תהליך השיקום, כיצד אנחנו מקדמים את השיקום בישראל בשנים הבאות, מהם הדברים שיש לעשות היום כדי להישאר בקצב של הקדמה הטכנולוגית, הקדמה החברתית והמערכות הקיימות והנבנות מסביבנו. זה כרוך לא רק בעבודה אלא גם בתקציבים, ועל זה עיננו פקוחה, ויש לנו גב חזק שמספקים לנו שרותי בריאות כללית, להם אנו שייכים. שירותי בריאות כללית רואים במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין כמעין משאב לאומי. אני נכנס הנה בכל בוקר בשמחה אדירה מכיוון שכל האנשים שעובדים כאן נמצאים פה כי הם רוצים להעניק למטופלים ולחזק אותם. אלו אנשים שתחושת השליחות מובילה אותם, והתמורה שלהם היא ההרגשה שהם עזרו למישהו, והקימו מישהו על הרגליים, ולא הבונוס החומרי".
לד"ר אמיר דוגמאות רבות למצבים המביאים לו ולצוותו התעלות נפש. כשמטופל מגיע ללא יכולת תפקוד עצמאי ויוצא על שתי רגליו, אין שני לסיפוק של כולם. "מטופל קטוע רגל שיצא מפה הולך על שתי רגליים. חולה קורונה שהיה חודשיים על מכונות הנשמה ויצא מהאשפוז בריקוד סלסה עם הפיזיותרפיסטית שטיפלה בו. כשרואים את התוצאה של המעשה - זה מרנין לב, לא יסולא בפז. כל אחד כאן רואה את המטרה העומדת בפניו, מגויס ב-100% ונותן את כל הנשמה כדי להביא את המטופלים ליעדי השיקום".
אילו אתגרים הציבה בפניכם הקורונה?
"מכיוון שאנחנו המרכז הרפואי השיקומי העצמאי היחיד בישראל – כשהתחילה מגפת הקורונה לא קיבלנו מענה על הצרכים הספציפיים שהתעוררו אצלנו במצב החדש, כי במשרד הבריאות עסקו בטיפולים ומיגון בבתי החולים הכלליים. התייחסו למצב במרכזים גריאטריים, במרכזים סיעודיים - אבל לא למרכז השיקומי היחיד בישראל, אז דאגנו לעצמנו עד שמשרד הבריאות התפנה לקבוע נהלים לטיפול השיקומי. בנינו לעצמנו את הנהלים ומצאנו דרכים לוודא שהקורונה לא תיכנס בשערי המרכז. כך יכולנו להמשיך במהלך כל התקופה בפעילות השיקומית שהמטופלים היו זקוקים לה. אצלנו אין מחלקת קורונה, אם הקורונה הייתה נכנסת לפה - זה היה משתק את המקום.
בכל העת הקורונה לא עצרה את הפעילות השיקומית השוטפת בלוינשטיין. לאלו מצטרפים גם מחלימי קורונה שצריכים שיקום. מגיעים אלינו מטופלים במצב קשה, לאחר שבועות וחודשים של ריתוק למכונות הנשמה או אשפוז ביחידות טיפול נמרץ. מגיעים במצב של שבר כלי. בנינו מערך שיקומי מיוחד, מנהלת המחלקה לשיקום נוירולוגי, ד"ר דבורה אשר, התמחתה בשיקום מטופלים אלו. וכעת אנו מספקים כל הדרוש כדי להחזירם לתפקוד אופטימלי. זה לא פשוט לנהל כזה מרכז בתקופה של קורונה אולם לצידי צוות מנהלים מקצועיים ואני שקט לגמרי שהדברים נעשים ומתבצעים בצורה מעולה הן מבחינה תפעולית והן מקצועית שיקומית. בלוינשטיין קיים מערך אדמיניסטרטיבי ותפעולי שכל מנהל יכול רק להתברך בו".
איזו עצה היית נותן לשר הבריאות?
"אינני יכול לייעץ מכיוון שאני לא שם. קיימת מערכת אילוצים מאוד קשה, אינני מקנא באנשים שעומדים בראש המשרד ולא מתיימר לתת להם עצות מכיוון שהם רואים את התמונה הכוללנית וצריכים להתמודד איתה. רק אומר שלשר הבריאות יש צוות מדהים של אנשי מקצוע שעושים לילות כימים ופועלים ללא לאות. האנשים העומדים בראש המערך הם טובי הרופאים ואנשי המקצוע ומייעצים לשר בצורה טובה ביותר. הבעיה נוצרת כשמתחילים להיכנס לקבלת ההחלטות שיקולים נוספים, פוליטיים וחברתיים, אשר אינם רפואיים בלבד".
מהי ההסתכלות העתידית שלכם בלוינשטיין?
"כמו במערכות שיקום בעולם - גם אצלנו הולכים ומתקרבים אל הקהילה ולא נשארים סגורים בתוך ארבע אמות המרכז הרפואי. אנו תומכים בשיקום ביתי במקרים אפשריים, מפעילים ומשתפים פעולה ליצירת מרכזי אשפוז יום בקהילה. אחד האתגרים הוא לבנות מערכות שמנגישות את השיקום לכל אזרחי המדינה בכל מקום בארץ".


ד"ר חגי אמיר
מנהל המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין ומנהל המחלקה לשיקום אורתופדי
לימודי רפואה: בית הספר למדעי הבריאות אוניברסיטת בן גוריון.
התמחות: מומחה בכירורגיה אורטופדית, מומחה ברפואה פיזיקלית ושיקום, בית החולים איכילוב.
לימודים נוספים: מסטר במנהל מערכות הבריאות רקאנטי, אוניברסיטת תל-אביב.
עוד: עמית מחקר וקליני בשיקום אורתופדי אוניברסיטת נורת' ווסטרן, בשיקגו, ומכון לשיקום בשיקגו RIC.
המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין
נוסד בשנת: 1945.
מיקום: רעננה.
מספר מיטות: כ-280.
מספר מטופלים בשנה: כ-100,000.
שייך ל: שירותי בריאות כללית.







