יו"ר הפד, ג'רום פאוול, העלה את שיעור הריבית, כצפוי, בחצי נקודת האחוז בהחלטתו האחרונה לשנה זו, אך שידר מסר "ניצי" מהצפוי. הריבית תעמוד כעת על 4.25%- 4.5%, הרמה הגבוהה ביותר ב-15 השנים האחרונות. העלאות הריבית בשנת 2022 היו המהירות ביותר ב-40 השנים האחרונות.
קובעי המדיניות בפד נכנסים לשלב חדש של הידוק המדיניות שבו הם מנסים לקבוע עד כמה גבוה להעלות את שיעור הריבית. יו"ר הפד, ג'רום פאוול, אמר במסיבת העיתונאים שזה "נכון בגדול" שקצב העלאות מסורתי יותר של כרבע אחוז, כבר בפגישה הבאה של הפד ב-1 בחודש פברואר, יספק את הדרך הטובה ביותר לנהל את הסיכון של הידוק יתר. "זה מאוד הגיוני, במיוחד אם אתה מחשיב כמה רחוק הגענו", אמר מר פאוול. אבל הוא הדגיש לפחות פעמיים שהפד לא קיבל החלטות לגבי הפגישות הקרובות, ושהתוצאה תהיה תלויה במצב הכלכלה ובעלויות של ההלוואות.
העלאות הריבית משפיעות על הכלכלה עם מה שהכלכלנים מכנים "פיגורים" (lag) ארוכים ומשתנים, מה שאומר שהבנקאים המרכזיים עשויים שלא לדעת במשך שנה או יותר אם הם הידקו יותר מדי או לא מספיק. בתחזיות הכלכליות החדשות שפורסמו לאחר הפגישה, רוב בכירי הפד ראו את שיעור הריבית עולה לרמה חציונית של כ-5.1% שתואמת את טווח ה-5%- 5.25%, ולאחר מכן הם סבורים שיש להותיר את הריבית על קנה כדי לאפשר לה לחלחל אל הכלכלה. 7 מתוך 19 חברי הוועדה ראו את שיעור הריבית עולה מעל ל-5.25%. בחודש ספטמבר, בפד, ציפו להעלות שיעור הריבית לסביבות ה- 4.6% עד סוף השנה הבאה. במבט לשנת 2024, שיעור הריבית החציוני צפוי לעמוד על כ-4.1%, אך טווח התחזיות רחב מאוד, וצפוי להיות כ-3.9%- 4.9%.
לאחר מסיבת העיתונאים ביום רביעי האחרון, שוק הנגזרים על שיעור הריבית בארה"ב גילם העלאה לרמה של קצת מתחת ל-5%. שוקי האג"ח עלו כאשר מר פאוול רמז שהפד עשוי להעלות את הריבית בצעד קטן יותר של רבע נקודת האחוז או 25 נקודות בסיס בחודש פברואר והתעלמו מהמסר "הניצי" של הפד. "זה כאילו התחזיות החדשות לא התרחשו" – כך התייחסו הפרשנים בוול סטריט לתגובת השווקים. "בשווקים צופים שהנתונים הכלכליים יהיו כל כך גרועים עד סוף הרבעון הראשון שהפד יפסיק לעלות ריביות".
בכירי הפד ציינו שהם נלחמים באינפלציה בעיקר על ידי האטת הכלכלה באמצעות מה שמכונה "תנאים פיננסיים" הדוקים יותר, כמו: עלויות אשראי גבוהות יותר, מחירי מניות נמוכים יותר ודולר חזק יותר – מה שעשוי לגרום לריסון של הביקוש. כתוצאה מכך, כל הקלה בתנאים הפיננסיים בזמן שהפד ממשיך להילחם באינפלציה עלולה להעלות את הסיכון למיתון עמוק יותר או ארוך יותר, אם האינפלציה תניע את הבנק המרכזי להמשיך להעלות את הריבית. פאוול הניח שהפד יעלה את הריבית לרמות גבוהות יותר למשך זמן רב יותר אם התנאים הפיננסיים הרחבים יותר "לא ישקפו את הריסון שאנו מקיימים כדי להוריד את האינפלציה".
בנוגע לפעילות הריאלית, בפד צופים כי הכלכלה תצמח בשיעור מתון של כחצי אחוז בשנת 2023 ובכ-1.6% בשנת 2024. שיעור האבטלה צפוי לעמוד על כ-4.6% בשנת 2023 ובשנת 2024. מדד המחירים לצרכן המועדף על ידי הפד (PCE) צפוי לעלות בכ-3.1% בשנה הבאה ובכ-2.5% בשנת 2024. מדד PCE ליבה, כלומר ללא מזון ואנרגיה, צפוי לעמוד על כ-3.5% בשנת 2023 ועל כ-2.5% בשנת 2024.
*המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: "קסם") מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: "אקסלנס") כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם עשוי להיות עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עלולות ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.
בשיתוף קסם קרנות ETF מהפניקס בית השקעות






