ככל שכלי הטייס האוטונומים ושאר הפלטפורמות הנמצאות בשימוש בשוק הביטחוני (מל"טים, רחפנים, משוטטים, כש"במים ועוד) מצטיידים בטכנולוגיות חדשניות ומתקדמות יותר, כך נדרשים פיתוחים מהירים ואג'יליים יותר במערכות האלקטרו-אופטיות המוטמעות בכלים אלו. פיתוחים מהירים במערכות אלקטרו-אופטיות (EO/IR), הם חיוניים על מנת לשפר ולדייק את יכולות המודיעין, המעקב והסיור של כלים אלו ולאפשר להם לאסוף ולנתח נתונים באופן אוטונומי בזמן אמת כדי לקבל החלטות מיידיות ולפעול בהתאם.
אחת השחקניות המובילות בפיתוח וייצור של מערכות אלקטרו-אופטיות לשוק הביטחוני היא חברת קונטרופ טכנולוגיות מדויקות בע"מ – גאווה ישראלית הפועלת בתחום יותר משלושה עשורים. קונטרופ, שהוקמה ב-1988 ועברה ב-2012 לבעלות משותפת של רפא"ל ואירונאוטיקס, מפתחת ומייצרת מוצרים בקדמת הטכנולוגיה העולמית להגנת גבול וחוף, פלטפורמות ימיות ואוויריות, כלי רכב קרביים ועמדות נשק ובנוסף מהווה שחקן משמעותי ביישומי ההגנה האזרחיים (HLS) דרך חברת הבת שלה ESC BAZ.
"עשרות שנות ניסיון מאפשרות לקונטרופ לתכנן, לפתח ולייצר את מערכות ה-High end שלה בצורה מהירה ויעילה", אומר דורון זלץ, סמנכ"ל הפיתוח העסקי והשיווק הבינ"ל של קונטרופ, "עם ההתפתחות האדירה ביכולות הטכנולוגיות בעולם הביטחוני, החברה שמה דגש על שילוב חדשנות ויכולות מתקדמות, כגון: AI ,Machine learning Computer vision ,Image processing ו- Computer Neural Networks CNN(רשתות נוירונים ממוחשבות) לשיפור ודיוק המידע המתקבל מהמערכות לצורך אופטימיזציה של יכולת קבלת ההחלטות למשתמשי הקצה".
מגוון פתרונות מתקדמים לכל מטרה מבצעית
קונטרופ צומחת באופן מתמיד לאורך השנים: "אנו ממשיכים לצמוח ולהתרחב באופן ישיר ובאמצעות שלוש חברות הבנות שלנו", אומר זלץ, "הראשונה, CONTROP USA, ממוקמת בוושינגטון די.סי ופועלת בשוק האמריקאי בעיקר בתחומי השיווק והפיתוח העסקי, תמיכה בלקוחות ועמידה במגבלות הרגולציה אמריקאית. החברה השנייה היא ESC BAZ, גם היא חברת EO/IR העוסקת בפיתוח ואספקת מערכות לשוק הביטחוני, אשר נרכשה במלואה ע"י קונטרופ בהסכם הרכישה של חברת מגל ע"י ארונאוטיקס. זו חברה ותיקה שעובדת רבות עם משרד הביטחון וכיום פונה יותר ויותר לשוק הבינלאומי ומשלימה את היכולות שלנו בשוק ה-HLS תוך מתן מענה טוב גם תחת מגבלות תקציב".
החברה השלישית שקונטרופ הקימה לאחרונה, היא סטארט-אפ בשם מייקרוקון המפתחת מערכות אלקטרו-אופטיות לשוק המיני מל"טים ושוק המשוטטים. "מייקרוקון שהקמנו היא דוגמה טובה לחשיבה מחוץ לקופסה", אומר זלץ, "היא לוקחת את כל הידע והיכולות שלנו בתכנון מהיר ואג'ילי של מטעדים, יכולות התכנון האופטי ויכולות מתקדמות בתחום האלגוריתמיקה וה-AI ומקמפלת את היכולות הללו לתוך מוצר אחד קל משקל עם צריכת כוח נמוכה, המספק פתרון Cost Effective לשוק 'המשוטטים' והרחפנים אשר מטבע הדברים מכוון לפתרונות מתקדמים בעלויות נמוכות".
מייקרוקון למעשה פועלת בתחום חדש עבורכם?
"נכון", אומרת קרן מושס ליידן, סמנכ"לית משאבי האנוש בקונטרופ. "זה הצריך מאיתנו חשיבה אחרת, והבנה שכדאי להישען מחד על היכולות שלנו ומאידך "לקפוץ למים" לתחום המשוטטים. יש לנו יכולות תכנון גבוהות במגוון דיסיפלינות וניסיון רלוונטי של המון שנים. התבססנו על הניסיון הרב תחומי בהנדסת מערכות ואלגוריתמיקה, תכנון אופטי ומכניקה ויצאנו לדרך במייקרוקון עם תכנון מהיר, נכון ומדויק".
בית האלקטרו-אופטיקה של מערכת הביטחון הישראלית
מושס ליידן מסבירה כי: "הצוותים שלנו בקונטרופ ובמיקרוקון, יודעים לעבוד יחד ולשתף פעולה לטובת פיתוח פיתרונות יעילים וזולים לשוק המשוטטים והרחפנים הקטנים. ותהליך הפיתוח הוא תהליך מהיר יותר מבחברות אחרות בתחום".
"יחד עם זאת", מציינת מושס ליידן, "הקו המנחה של חברת קונטרופ הוא להוות בית האלקטרו-אופטיקה של מערכת הביטחון הישראלית, בדגש על פתרונות ליישומי הגנת הגבולות ומל"טים לשכבה הנמוכה. אנו נמצאים בקשר הדוק עם משרד הביטחון ועם זרועות ביטחון ישראליות נוספות, ומוודאים שלכוחות הלוחמים בארץ יהיו מערכות האלקטרו-אופטיקה המתקדמות והטובות ביותר בעולם כדי להבטיח את הניצחון במערכה".
בשיתוף קונטרופ






