לפני 12 שנה החליט שמוליק ליפשין, לשנות כיוון מחברת ההנדסה שבה עבד ולהקים חברה שתתמקד בתחום התכנון הסביבתי. הוא ראה בחזונו חברה שתוביל את תחום הקיימות בישראל ותגביר את המודעות לפיתוח סביבה וקיימות בתחומי הבנייה הירוקה ותכנון התשתיות, והקים את ESD שמתמחה בליווי סביבתי, בנייה ירוקה ומתן ייעוץ וליווי מקצועי בכל רמות התכנון בפרויקטים.
"בשנת 2010 כבר הייתה מודעות לאיכות הסביבה והרגשתי צורך להשפיע יותר בתחום הסביבתי", משחזר שמוליק. "מדובר בנושא שיש לו השפעה משמעותית בכל היבט בחיים שלנו, ומעבר לזאת, ישפיע רבות גם על הדורות הבאים".
כיום, אחרי למעלה מעשור, שמוליק ליפשין מרגיש שהצליח להשפיע לא מעט. ESD הפכה להיות אחת החברות המובילות בישראל בתחום התכנון הסביבתי עם 35 עובדים ו-12 צוותים אשר מכסים בפעילותם את כל חלקי הארץ. החברה מעורבת ומלווה תכנון ובנייה של פרויקטי תשתיות מורכבים וממושכים. "תחום הסביבה יוסיף להיות אחד התחומים דומיננטיים בכל נושא הבנייה בארץ", הוא מדגיש.
פרויקטים גדולים ומורכבים
ESD מתמחה בייעוץ וליווי מקצועי בפרויקטים לבנייה ירוקה ותשתיות ירוקות בכל רמות התכנון - מרמת תוכנית המתאר ותשתיות ארציות ועד לתכנון מפורט וניהול הביצוע של מבנים ושכונות, כבישים ומסילות רכבת קלה. המבנה הארגוני שלנו יודע להכיל התמחויות רבות כך שהלקוח מקבל שירות מאיתנו המקביל למספר חברות נישה ביחד .נוח ויעיל יותר.
על לקוחותיה של החברה נמנים קבלנים גדולים, יזמים וגופים ציבוריים כמו דניה סיבוס, אשטרום, נתיבי ישראל וחוצה ישראל. "אנחנו חברה שבנויה לפרויקטים גדולים. מדובר בפרויקטי ענק שנמשכים בממוצע בין ארבע לשש שנים, לעיתים אף יותר. מעבר לייעוץ המקצועי שמעניקה החברה, היא מגשרת בין האינטרסים של הצדדים השונים השותפים לפרויקט. כל גוף רואה את הצד שלו ואנחנו, כיועצי סביבה או כמתכנני סביבה, נמצאים במרכז וצריכים לגשר ביניהם".


איך מתבצעת העבודה בפועל?
"התכנון והניהול הסביבתי בפרויקט תשתיות כוללים יכולת ניתוח גבוהה של הפרויקט ההנדסי ומשלבים גם מקצועות נוספים כמו נוף, אקוסטיקה ועוד. אנחנו צריכים לעמוד בחוקי המדינה ובתוכניות סטטוטוריות וגם כמובן לעבוד עם הרשויות המקומיות והמשרד להגנת הסביבה", מסביר שמוליק ליפשין. "כשהמדינה רוצה להקים פרויקט תשתית גדול, צוות החברה משולב החל מהשלב הראשוני, ומלווים אותו לאורך כל הדרך - משלבי התכנון ועד לביצוע.
אנו מוודאים שהתכנון - וכל מה שאושר בשלבים הראשונים - אכן מתבצע ודואגים שהפעילות בשטח על-ידי הקבלנים תהיה מותאמת לכל הדרישות המקדימות. אנחנו משמשים כמנהלי סביבה באתרים בשטח.
"למעשה, אנחנו בין היחידים בארץ שיודעים לתת שירותים 'אין האוס'. החברה מאגדת בתוכה בעלי מקצועות ברמה הכי גבוהה שיש בארץ. הם מסוגלים לקחת פרויקטים מאוד מורכבים ולתת את כל הפתרונות, כאשר על כל פרויקט יש מנהל שמוביל אותו ועובד באופן ישיר מול היזם ומרכז את כל הפעולות של החברה מאחוריו. אנחנו שמים לב שזה מאוד מייעל את העבודה וגם מוביל את החברה להיות במרכז ומגביר את המוניטין שלה".
לאפשר את החיים לצד העבודות
מי שמנהלות את כל הפעילות בתחום התשתיות הן ענת מורגנשטרן, מרכזת תחום סביבה ותשתיות בחברה, יחד עם רוני-לי גלעד, ראש צוות סביבה. "התפקיד שלנו, כמנהלות הסביבתיות, הוא ללמוד את השטח, להבין את העבודה ההנדסית ולנתח את המשמעויות לפי העבודות המתוכננות ומשך הזמן שלהן ואילו כלים הולכים להיות משולבים. כל זה מתוך הבנה שכשעושים פרויקט כל כך מורכב, בעיר כל כך צפופה, או באזור שהוא מאוד רגיש סביבתית, העבודות הללו משמעותיות ומפריעות לסביבה האנושית והטבעית", מסבירה מורגנשטרן.
"אי אפשר להקים פרוייקטים משמעותיים כל כך בלי משאבות בטון, מכונות קידוח ועוד, שמטבען עלולות להפריע לאנשים ולסביבה הטבעית. המטרה שלנו היא להבין לעומק את התוכניות ולמפות את הגורמים המפריעים ולפעול לצמצם את ההפרעות למינימום ההכרחי".
מורגנשטרן מדגישה, כי מדובר בעבודה רגישה שדורשת ניתוח כל הגורמים ומתן פתרונות לכל הפרעה במרחב הסביבתי.
"בכל פרויקט שאנחנו מעורבים, אנחנו מעריכים איך הוא ייראה וישפיע על העתיד ובמקביל מסתכלים גם על מה שיש עכשיו ואיך שומרים על הקיים. מדובר בפרויקטים ארוכים, שמתבצעים במשך שנים, ואנחנו דואגים לאפשר את החיים לצד העבודות, כך שאפשר יהיה להמשיך וליהנות מהעיר ומהטבע במהלך העבודות ולאחריהן".
הופכים לחלק מהנוף
בימים אלה מלווה החברה פרויקט מאתגר ומורכב במיוחד בשם "רק"ל נופית", הקמת קו הרכבת הקלה בין חיפה לנצרת. "מדובר בפרויקט מאוד ארוך שעובר בתוך שכונות מגורים בערים, ובסמוך לשטחים פתוחים, לא מופרים", מחדד שמוליק ליפשין. "מדובר באתגר מאוד גדול - כיצד לצמצם את ההפרעה לסביבה הטבעית וכיצד לשמור על האיזון העדין בשטח גם אחרי שהרכבת תיסע. ישנם פתרונות יצירתיים לכך, לדוגמא בפרוייקט אחר הוא גשר למעבר בעלי החיים שבוצע בכביש 1 בהשקעה של מליוני שקלים.
"אנחנו חיים את הפרויקט ומבינים אותו, אנחנו זמינים כל הזמן כדי לתת תשובות לתקלות בלת"מים ומענה לפתרונות בשטח, עד שגם אנחנו הופכים להיות חלק מהנוף".
לייצר סביבה בת-קיימא לדורות הבאים
ESD מתמחה בבנייה ירוקה וקיימות ומעניקה שירותים ליזמי נדל"ן בפרויקטים שונים ומגוונים. "גיבשנו שיטות עבודה מאוד ייחודיות ואפילו פיתחנו תוכנות מיוחדות לתחום של בנייה ירוקה שיביאו לשינוי בכל נושא הביצוע", מציין המנכ"ל ומזכיר את השינוי הגדול שחל בשנים האחרונות בתחום. "זה התחיל כדבר וולונטרי לחלוטין, רק מי שרצה עשה, וכעת הפך לחלק מתקנות התכנון והבנייה ירוקה.
ב-1 למארס תיכנס לתוקף התקנה החדשה של בנייה ירוקה. באופן אישי הייתי מעורב בשלבים הראשונים של כתיבת התקן וכיום יש כמה מכוני בדיקה והשוק הזה הפך להיות הרבה יותר תחרותי וגם יותר מקצועי".
איך אתה רואה את התחום בעוד כעשור?
"אני מעריך שכל נושא הסביבה יהיה הרבה יותר דומיננטי. צפיפות הבנוי העירונית תגדל משמעותית ובמקביל צריך לשמור על סביבה מתאימה להתפתחות הזו. האתגר הגדול הוא לייצר סביבה בת-קיימא לדורות הבאים ולא לבנות תשתיות בדימוי של גוש בטון אחד.
כמנהל וכמי שחי את התחום המון זמן - יש התפתחות מאוד מרשימה של יזמים וקבלנים והבנה של מה שהם נדרשים לשלב, ובעיקר - יש מודעות גדולה יותר ויותר להיבטים סביבתיים. היום מקבלים את זה כחלק משמעותי ובלתי נפרד מכל פרויקט, כאשר בעבר הוא נדחק פעמים רבות לשוליים".
מה החזון שלך?
"להפוך את ESD בשנים הקרובות לסמן ימני בתחום הסביבה, טכנולוגית ומקצועית. אנחנו תמיד לוקחים תחומים חדשים, מטמיעים אותם בפעילות שלנו מתוך הבנה שאנחנו רוצים להיות כל הזמן מובילים בתחום המקצועי ובכך גם מאתגרים את הקהילה המקצועית".
בשיתוף חברת ESD







