בעולם התחבורה הדינמי של ישראל, הפכה חברת "ירון עברון הנדסה" למובילה בייעוץ ותכנון פרויקטים תחבורתיים גדולים, כגורם משמעותי ובר סמכא בתכנון וייעוץ תחבורתי. עם ניסיון עשיר וראייה מערכתית, מעצבת החברה את פני התחבורה בארץ, באמצעות תכנון כבישים, הנדסת תנועה ותחבורה, תכנון רמזורים והסדרי תנועה, שילוט, פיתוח שטח, בדיקות היתכנויות תחבורתיות ותחזיות תנועה. זאת בנוסף להפעלת סימולציות תנועה ממוחשבות ויישום טכנולוגיות מתקדמות שנועדו להבטיח פתרונות חדשניים, יעילים ובטוחים.
"בזכות מומחיותה ותרומתה המשמעותית 'ירון עברון הנדסה' ממשיכה להוביל את פיתוח התחבורה בישראל ולהשפיע על תכנון התשתיות שיקבעו את פני העתיד", מצהיר המהנדס ירון עברון, הבעלים ומייסד החברה, וגם של אפליקציית הניווט בתחבורה הציבורית Moovit שנמכרה לאינטל. כמהנדס בוגר הטכניון שמתמחה בתחום התחבורה, הפך לדבריו לעורק תחבורה ראשי בתחום, במיוחד כמי שמוביל משרד הנדסי העוסק בתחומי התנועה והתחבורה בהיבטים שונים, כולל בטיחות בדרכים. למטרה זו ייסד יחד עם שותפו דני פרידמן את הסטרטאפ קונוואס (ConnVAS) שנועד למנוע תאונות דרכים, ונמצא כיום בשלב הניסוי בארצות הברית.
תכנון וייעוץ תחבורתי למגוון פרויקטים
כחברה שעובדת עם חברות ממשלתיות, ציבוריות וגופים פרטיים, מציעה "ירון עברון הנדסה", הממוקמת בפארק אלי הורביץ ברחובות ומונה כ-20 עובדים, שירותים הכוללים תכנון תנועה, תחבורה, כבישים ורמזורים, כמו גם תכנון הסדרי תנועה בזמן ביצוע ותכנון שילוט. זאת בנוסף לפיתוח שטח, בדיקות היתכנות תחבורתיות, תחזיות תנועה ועריכת סימולציות תנועה ממוחשבות. תכנון התנועה של אזור הכניסה לירושלים, הוא דוגמה לפרויקט אותו מגדיר עברון כמורכב במיוחד, שכולל הסדרי תנועה בכל האזור, גם בזמן ביצוע. דוגמה נוספת לדבריו היא תכנון תנועה, רמזורים והסדרי תנועה בזמן ביצוע פרויקט המנהרה של הרכבת הקלה, שמבוצע עבור חברת (China State Construction Engineering Cooperation) במקטע המנהרה G3.2 - בקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב. "מדובר באחד הרחובות הסואנים בארץ, ומכאן המורכבות גם של פרויקט זה, עם דגש על הסטת התנועה ממקום אחד לאחר באופן תדיר, כולל את נתיבי התחבורה הציבורית", מסביר עברון שמציג פרויקט נוסף אותו מובילה החברה, מתחם "1000 הדונם" בראשון לציון, שכולל גם את הרחבת גשר רבין.
מבין אינספור הפרויקטים שמוביל המשרד, ניתן למצוא גם תכנון תנועה, רמזורים ושילוט של קטעים שונים בכביש 6, דוגמת שדרוג מחלף בן-שמן, מחלף שורק, מחלף שוקת מערב ושוקת דרום ועוד; תכנון תנועה, כבישים ופיתוח שטח של מתחמים רבים בקריית שדה התעופה בסמוך לשדה התעופה בן גוריון, כולל כביש הכניסה הצפוני לקריית שדה התעופה; קו הרכבת הקלה בראשון לציון (הקו החום); פרויקט נצבא סיטי בראש העין, ועוד.
סביבה בטוחה יותר להולכיהרגל ולנהגים
בחודש פברואר 2025 התפרסמה ידיעה כי אחת הערים החכמות הראשונות בארצות הברית, הכריזה על שיתוף פעולה לפרויקט פיילוט עם חברת ConnVAS, במטרה לייצר פתרונות מתקדמים לשיפור התנועה ולבטיחות הולכי רגל וכמענה לאתגרי הבטיחות של מעברי חצייה עמוסים למען הפחתת תאונות דרכים. גם את הפרויקט הזה מוביל עברון יחד עם שותפו דני פרידמן, שהקימו כאמור לפני כשלוש שנים את קונוואס (ConnVAS) במטרה ליצור סביבה בטוחה יותר להולכי רגל, רוכבי אופניים ונהגים, ע"י הפעלת התראות. הפיילוט שהתחיל בעיירה Peachtree Corners, ג'ורג'יה, מבוסס על טכנולוגיה ייחודית שנרשמה לדברי עברון כפטנט בארצות הברית. "מדובר במערכת מחשוב קצה, מונעת בינה מלאכותית, המשלבת מצלמות המותקנות על עמודי RRFB (Rectangular Rapid Flashing Beacons) לניטור תנועת הולכי רגל וכלי רכב", הוא מציג את הפיתוח. "כאשר המערכת מזהה הולך רגל או רוכב אופניים המשתמשים במעבר החציה או רכב שמתקרב למעבר החציה, מופעלת באופן מיידי התראה למשתמש מעבר החציה ולנהג. בנוסף, המערכת אוספת באופן שוטף נתונים לצורך ניתוח שוטף של השימוש במעבר חציה וזרימת התנועה באזור. זאת מבלי לפגוע בפרטיות המצולמים, בין אם בפניהם של הולכי הרגל או בלוחיות הרישוי של מכוניות הנהגים".
יש תוצאות מוכחות על פי הנתונים שאספתם?
"בהחלט כן. מדובר על למעלה מ-90% יעילות בצמתים בהם הותקנה המערכת בארצות הברית, בה רוב תאונות הדרכים מתרחשות במעברי חציה. זאת בזכות המערכת שפיתחנו המבוססת על בינה מלאכותית ומחוברת לרמזור, שאמורה למנוע תאונות דרכים במקרים בהם רכב מתפרץ לצומת באדום, או הולך רגל חוצה את מעבר החציה מבלי להביט קודם ימינה ושמאלה. ע"י איתור הרכב מבעוד מועד ועל בסיס הקרבה לצומת, שתי שניות לפני ההתנגשות, יכולה להימנע תאונה! בנוסף, כל הנתונים על כמות הולכי הרגל, הנהגים ורוכבי האופניים, כמו גם ההתנהלות של כל אחד ואחת, נשלחים לרשות המקומית בזמן אמת לצורך ניתוח סטטיסטי והסקת תובנות, על בסיסן ניתן להוביל לשינוי".
אותם נתונים יכולים לשמש כראיה במקרה של תאונה?
"נכון לרגע זה המתקנים שהצבנו עדיין אינם משמשים לאכיפת החוק ויחד עם זאת, אנחנו נמצאים בתהליך בירוקרטי של הגדרת ייעודם גם למטרה זו. ובכל זאת, מדובר בצילומים לכל דבר ועניין שמתעדים רגעים קריטיים, ולכן במידת הצורך הם יכולים לשמש כראייה נוספת ולעיתים קבילה בבית המשפט".
עם הפנים קדימה לעולם התחבורה המשתנה, וכמי שכבר השפיע על הרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית עם אפליקציית Moovit, האם ישנם פיתוחים נוספים בדרך?
"בנוסף לפעילות של 'ירון עברון הנדסה' בישראל וחברת ConnVAS בארצות הברית, עתידות המערכות שלנו לאפשר לכלי רכב לקלוט גם כן הרבה אינפורמציה. זאת באמצעות משדרי V2X שמאפשרים יצירת תקשורת בזמן אמת בין הרכב לתשתית הכוללת מערכת התראה אורקולית משולבת, שעתידות להפוך ל-Wi-Fi של עולם התחבורה, ולהיות מותקנת בכל רכב. כך כל האינפורמציה שנקלטת במערכת, אמורה להיות משודרת לכלי הרכב ולהתריע בפני הנהג, רגע לפני שהוא נכנס למצב שעלול לגרום לתאונה".
בשיתוף ירון עברון הנדסה





