חיפוש

חדשנות פיננסית

מיזוגים ורכישות בהייטק הישראלי - לפרוץ דרך מבלי לאבד את הדרך

2025 הייתה שנת שיא בתחום המיזוגים ורכישות בתחום ההייטק, מה שמלמד על האטרקטיביות הגלובלית של ענף ההייטק הישראלי. עם זאת, מכירת חברות ישראליות קוטעת את מסלול הצמיחה שלהן בדרך לבניית חברות ענק בנות-קיימא

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
אלעד הר זהב, בשיתוף פועלים טק
תוכן שיווקי

ענף ההייטק הישראלי נחשב לאחד המובילים והייחודיים בעולם ומתאפיין באקו-סיסטם מלא, הכולל שיתופי פעולה והפריה בין יזמים, חברות סטארט-אפ, אקדמיה, ממשלה ומשקיעים. מדובר בסביבה הבנויה על הצורך הישראלי למצוא פתרונות לבעיות ככורח הישרדותי, להמציא ולפתח פתרונות טכנולוגיים פורצי דרך בקצב מסחרר. אין עוד אקו-סיסטם בעולם שבו כל כך הרבה חברות טכנולוגיות מצליחות להיבנות ולהתפתח תוך זמן קצר כל כך, בזכות האקלים הייחודי שמציעה ישראל.

נתוני שנת 2025 מלמדים על עוצמת האקו-סיסטם המקומי, עם עלייה בהיקף גיוסי ההון לכ-12 מיליארד דולר, אך בעיקר בזכות שנת שיא בעסקאות מיזוגים ורכישות. דו"ח שערכנו לאחרונה בפועלים טק בשיתוף עם חברת Dealigence, הראה שבשנת 2025 פעילות ה-M&A בשוק המקומי הגיעה לשיאים חדשים של כ-110 עסקאות בסך למעלה מ-70 מיליארד דולר - נתוני שיא גם בניכוי עסקאות ענק דוגמת Wiz ו-Cyberark.

אלעד הר זהב | צילום: אביב גוטליב
אלעד הר זהב | צילום: אביב גוטליב
אלעד הר זהב צילום: אביב גוטליב
אלעד הר זהב צילום: אביב גוטליב

נתון מעניין נוסף, המצביע על התבגרותו ועוצמתו של ענף ההייטק הישראלי, הינו עלייה בשיעור רכישות חברות ישראליות שבוצעו על ידי חברות ישראליות, מכ-23% לכ-35%. העלייה הזו משקפת תהליך שבו יותר חברות ישראליות מאמצות רכישות ככלי מרכזי להרחבת יכולות, טכנולוגיות וצוותים, ובכך מעבירות את השוק המקומי מעמדה של יעד לרכישה לעמדה של גורם יוזם ומשפיע.

חוסן לצד סימני שאלה

הגאות המרשימה בשוק ה-M&A מלמדת על האטרקטיביות הגלובלית של ענף ההייטק הישראלי. חברות זרות רואות בו מנוע צמיחה משמעותי ומתנהלות בשוק המקומי כילדים בחנות ממתקים ורוכשות טכנולוגיות, יכולות פיתוח, חדשנות וכוח אדם איכותי. העובדה ששוק ה-IPO היה סגור בשנים האחרונות ולא נפתח בשנה האחרונה על אף הציפיות, משפיעה גם היא על שיקולי בעלי המניות - יזמים ומשקיעים כאחד - בחשיבה על השאת ערך בחברה ובחינת אפשרויות מכירה כחלופה לאפשרות הנפקה עתידית.

עסקאות M&A מהוות תהליך התפתחות טבעי של חברות טק ישראליות, לאור העובדה שהחדשנות הישראלית הינה פורצת דרך וייחודית. חדשנות זו גם מהווה גורם משיכה לחברות גלובליות להעשרת מגוון המוצרים וכוח האדם האיכותי שלהן, שכן בעסקאות מכירת חברות ישראליות, החברה המקומית הופכת במקרים רבים למרכז פיתוח מקומי והקניין הרוחני שלה מוצא את דרכו לחברה הגלובלית הרוכשת. עם זאת, מכירת חברה ישראלית קוטעת את מסלול הצמיחה שלה ומונעת את המשך תהליך ההתבגרות, כולל היכולת הייחודית לבנות חברות ענק בנות-קיימא, ישראליות וגלובליות.

פן נוסף שיש לבחון בנוגע לעסקאות ה-M&A של שנת 2025 ובכלל, הוא שאלת כדאיות העסקה. לעיתים מדובר בעסקאות שמטרתן למזער הפסדים או להשיא תשואה בינונית בלבד על ההשקעה.

מקרים כאלו יכולים לבוא לידי ביטוי בעסקאות Acqui-hire - אפשרות של החברה הרוכשת לרכוש כוח אדם איכותי, או Distress Sale, שבה העסקה נובעת ממצוקה פיננסית ומהווה עבור החברה הנרכשת מצב של להימכר או לחדול.

צמיחת תעשיית הטק על-ידי ביזור הענף

בהסתכלות על הנתונים בדו"ח ההיי טק השנתי של פועלים טק, בשיתוף חברת Dealigence, נראה כי ענף ההייטק הישראלי מציג תמונה ספציפית מבחינת ההתבססות על תחומים וסוגי יזמים מסוימים - כשליש מהגיוסים בשנתיים האחרונות היו של יזמים סדרתיים, וחלקם בסך ההון המגויס קרוב ל-40%. בנוסף, קרוב ל-50% מההשקעות היו קשורות לתחומי הסייבר ו-AI.

הדומיננטיות של ישראל בתחומים אלו חשובה לשימור גלגל התנופה של האקו-סיסטם המקומי, הן בהמשך כניסת כספים לתמיכה בפיתוח חברות חדשות, והן בחיזוק מותג "אומת הסטארט-אפ", ההכרחי להמשכיות וצמיחת הטכנולוגיות הישראליות. עם זאת, על-מנת לבזר את העניין בטכנולוגיות ישראליות לתחומים נוספים, ובכך לייצר צמיחה של סטרט-אפים חדשים, פריחת האקו-סיסטם הקיים וצמיחה כלכלית בישראל, כדאי לדאוג להרחבת האקו-סיסטם לתחומים נוספים, בדגש על האתגרים המרכזיים הגלובליים של המאה ה-21. ביזור זה יאפשר לייצר עתיד הן מבחינת מיזוגים ורכישות והן מבחינת הצמחת חברות בנות קיימא, כולל כאלו הנסחרות בבורסות המובילות בארה"ב. במקביל, הביזור יאפשר את המשך צמיחת ענף ההייטק הישראלי ושמירת האטרקטיביות של חברות ישראליות כמועמדות לרכישה או הנפקה, למשקיעים ותאגידים גלובליים.

אנחנו בפועלים טק מחויבים גם למטרה זו, במתן מענה ושירותים פיננסיים לחברות בתחומים מגוונים, לצד פעילויות יצירת ערך שאנחנו מקיימים בתחומי ההנפקות, ה-M&A וה-Secondary, על-מנת לתת ליזמים ולחברות כלים פיננסיים לנהל את מסלול הצמיחה שלהם ולתמוך באקו-סיסטם ההייטק הישראלי.

פועלים טק: יצירת ערך לאקוסיסטם
פועלים טק הינה זרוע ייעודית של בנק הפועלים לחברות הטכנולוגיה הישראליות, המחברת בין העוצמה הפיננסית של הבנק המוביל במדינה, לבין מומחיות והבנת הצרכים הייחודיים של חברות הטק החל מניהול שוטף של הצרכים הבנקאיים, ניהול כספי ההשקעה, מט"ח ועד קווי אשראי ייעודיים. התפיסה המנחה את הבנק בפעילותו זו היא יצירת ערך לאקוסיסטם, מתוך תחושת אחריות ומחויבות לתמיכה בתעשיית הטק, שהינה קטר הצמיחה של המשק הישראלי

הכותב הוא מנהל פיתוח עסקי, פועלים טקהמידע הינו מידע כללי ואינו מהווה יעוץ, המלצה או תחליף לייעוץ אישי. הנתונים מבוססים על דוח ההיי טק השנתי של פועלים טק בשיתוף חברת Dealigence, אשר התפרסם בדצמבר 2025בשיתוף פועלים טק

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    ברבורים שחורים

    פוסט בדיוני של 7,000 מילה הפיל את וול סטריט – וצריך לעניין כל אחד

    דפנה מאור
    ביג פאשן גלילות

    "זה לא טלטלה – זה הוריקן": מאחורי המספרים של ביג פאשן גלילות

    ירדן בן גל הירשהורן
    עודד טהורי מנכ"ל ומייסד ומיטל נועם מייסדת שותפה בג'ין טכנולוגיות

    מנכ"ל הסטארט-אפ שעשה 3 יחידות מתמטיקה רוכב על המהפכה

    חגי עמית
    איליי בר משה

    "אני משקיע 87% במניות ספציפיות. התיק שלי עוד קטן ואני לא מפחד מהסיכון"

    בר בליניצקי
    אריה דברט. "המידע היה שקוף למשקיעים"

    איש העסקים גייס 100 מיליון ש' בלי רישיון, ו-28 חברות נדל"ן בדרך לקריסה

    סימי ספולטר
    מפתח תוכנה. הטכנולוגיה מאפשרת ליצור כמויות אדירות של קוד באמצעות סוכני AI שפועלים במקביל

    יעילים מתמיד, ומותשים: מתכנתים מתחילים לדבר על הצד האפל בעבודה עם AI