חיפוש

המענה לזיהום אוויר: אוטובוסים חשמליים תחילה

לאחר עשור של דיונים, וועדות ומסמכי מדיניות, בימים אלה מוקמים מאות עמדות טעינה לאוטובוסים חשמליים במטרופולין גוש דן, כהכנה להכרזה על תל אביב-יפו כ"עיר אוויר נקי". היעד - 100% תחבורה ציבורית חשמלית עד סוף 2030 במטרופולין תל אביב

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
מסוף הלוחמים לטעינת אוטובוסים חשמליים | צילום: עיריית תל אביב-יפו
מסוף הלוחמים לטעינת אוטובוסים חשמליים | צילום: עיריית תל אביב-יפו
מסוף הלוחמים לטעינת אוטובוסים חשמליים | צילום: עיריית תל אביב-יפו
מסוף הלוחמים לטעינת אוטובוסים חשמליים | צילום: עיריית תל אביב-יפו
מיטל להבי
תוכן שיווקי

בשנת 2014 התכנסנו לאירוע חגיגי בראשות שר התחבורה דאז, ישראל כץ, ובהשתתפות מנהלי חברת דן, בכדי להשיק את הגעתם של האוטובוסים החשמליים הראשונים לישראל. מאז אותו אירוע ברידינג חלף עשור ורק עכשיו המהפכה החשמלית מגיעה אלינו לעיר.

מיטל להבי | צילום: תומר אפלבאום
מיטל להבי | צילום: תומר אפלבאום
מיטל להבי | צילום: תומר אפלבאום
מיטל להבי | צילום: תומר אפלבאום

כידוע, בכל שנה מתים בישראל כ-2,500 איש ואישה מזיהום אוויר, שהנזק המצטבר שלו נאמד בכ-31 מיליארד שקלים. מובן מאליו, שרוב הזיהום בעיר תל-אביב-יפו מקורו בתחבורה ולא בתעשייה מזהמת ולכן, חשמול התחבורה יפחית משמעותית את רמת הזיהום בעיר, יאפשר לנשום אוויר נקי יותר ולישון בשקט.

במשך השנים דחפתי לצרף את העיר לתוכנית "אזור אוויר נקי", שמאפשרת פיקוח כנגד כניסת רכבים מזהמים לעיר. לצערי, מי שמנע מאיתנו את קידום התוכנית היה משרד התחבורה, שהתנגד להחלת התוכנית על כל שטח העיר בגלל חוסר יכולת להתחייב לאטובוסים חשמליים ולא מזהמים. משרד התחבורה הוא בעל הסמכות לאשר או לשלול השתת תנאי אוויר נקי ברחובות בהם עוברת תנועת אוטובוסים וכלים כבדים, ולכן היה ברור שחשמול האוטובוסים יהווה נקודת מפנה ויאפשר הכרזה על "עיר אוויר נקי". הדבר יאפשר לנו לפקח על רמת הזיהום מכלל סוגי הרכב שנכנסים לתוך העיר, לעצור את כניסתם של רכבים מזהמים, לשפר את איכות האוויר בעיר, להוריד את דרגות הרעש ברחובות ולהעלות את איכות החיים של כלל תושבי ומבקרי העיר.

תיקון דרך חוק ההסדרים
נדרש לנו כמעט עשור כדי ליישם זאת. בתחילה הקמנו עמדות טעינה בתחנה המרכזית, במסוף וולפסון ובכרמלית, וגילינו את הקשיים הרבים שכרוכים בהוצאת היתרים ובאספקת החשמל לנקודות ההטענה. היו הרבה וועדות וכותרות, מסמכי מדיניות ומצגות יפות, אבל כמעט אפס עשייה בשטח. גם את מעט העמדות שהתקנו התקשינו לחבר לחשמל עד כדי שנדרשתי לצאת לתקשורת ולדרוש בפומבי מחברת החשמל לחבר את השקע לתקע. מבחינתנו היה ברור שהמדינה חייבת לקחת אחריות על תשתיות ההטענה, לדאוג להקצאת מקרקעין למסופים, לוודא הסדרה סטטוטורית ובעיקר לחייב את חברת החשמל לתעדף את חשמול המסופים ולפעול מהר. בתהליך התברר לנו שכדי לשנות את המצב עלינו לשנות חקיקה והדרך המהירה הייתה להכניס תיקון דרך חוק ההסדרים ולהקל בתנאים להוצאת היתרים להקמת עמדות הטעינה. עם שינוי החוק נפתחה לפנינו הדרך ומאז מקודמת מהפכה אמיתית.

בימים אלו ממש הוקמו מעל ל-200 עמדות לטעינת אוטובוסים, רובן בחניון הלוחמים ומקצתם בחניוני החרש ורידינג. העמדות יאפשרו להפעיל, בשלב ראשון, עוד 300 אוטובוסים חשמליים (בקווים של חברת דן, שמייבאת אותם לארץ). כיום פועלים כ-300 אוטובוסים חשמליים במטרופולין גוש דן על בסיס עמדות שרובן הותקנו השנה בבני ברק. עד סוף השנה יתווספו עוד 300 אוטובוסים שיפעלו ממסופי תל אביב. מדובר על 600 מתוך כ-1,500 אוטובוסי דן שפועלים במרחב. הקמת עמדות טעינה במסופים בחולון ובפתח תקווה תאפשר לנו להגיע ליעד של 100% תחבורה ציבורית חשמלית עד סוף 2030 במטרופולין תל אביב.

לאפשר טעינת חשמל מהירה
חשמול האוטובוסים היה יעד ראשון במעלה, כי הוא תואם את המדיניות שלנו להיפוך הפירמידה התנועתית בעיר ולמתן עדיפות לתחבורה בת-קיימא וחלופית. לכן, קידמנו גם את חשמול הרכב השיתופי "אוטותל" ואת חשמול האופניים של מיזם ה"תל אופן" ואנחנו מעודדים את השימוש במיקרומוביליטי הזעיר והחשמלי.

לגבי הרכב הפרטי, לאור השינויים התכופים ברחובות העיר, עקב עבודות חפירות הרכבת הקלה, ביצוע תשתיות, הסדרי תנועה משתנים, סלילת שבילים ונת"צים, קיבלנו החלטה להימנע בשלב הדינמי הזה של השינויים ברחובות, מהתקנת עמדות טעינה בכחול לבן כפי שניתן לראות בחו"ל. כחלופה היינו הראשונים להקים עמדות מהירות ואיטיות בחניוני אחוזת חוף שבבעלותינו, ולעודד התקנתן בחניונים ציבוריים מסחריים. לצד זאת אנו מחייבים בכל היתר בנייה בהתקנה של עמדות טעינה בחניונים בבעלות פרטית ומקלים על התקנתם במבנים קיימים.

כדי לתת מענה לגידול ברכבים חשמליים אנו דוחפים את מפעילי תחנות הדלק להתקין עמדות להטענה מהירה בתחנות הפזורות בעיר. מסתבר שההקמה של עמדות הטענה בתחנות היא מורכבת בשל הדרישה לטעינה מהירה שלא תעכב את בעל הרכב לזמן ארוך. מבין חברות הדלק, ראוייה לציון היוזמה של פז, שהשיקה בתחנות שלה מערך להחלפת סוללות לקטנועים.

היישום עוד לפנינו
צריך לזכור שהטכנולוגיה משתפרת עם הזמן ובראייה לעתיד אני מקווה שיהיה בה כדי לנהל את אנרגיית החשמל בצורה חכמה ולאפשר טעינת חשמל מהירה, שכן אחרת המעבר מרכב פרטי מזהם לרכב חשמלי יהיה איטי מהרצוי. זה נכון במיוחד במדינה כמו שלנו שיש גם מגבלת נדל"ן (חניה לצורך הטענה) וגם מחסור בכוח חשמלי (שכבר היום חשים בו בחלק מאזורי הארץ).

ואם לתמצת, ב-2014 כשפנו אלי תושבים מקבוצת "להציל את אלנבי", הם ביקשו שנפעל כנגד הפצת כרטיסי הזנות ושירותי המין ושנאפשר להם לנשום אוויר נקי. את כרטיסי הזנות הצלחנו למגר בהובלתה של עו"ד גבי לסקי, שקידמה חקיקה בכנסת ובעקבותיה נעלמו לא רק הכרטיסים אלא גם שירותי המין מהרחוב. אולם זיהום האוויר התברר כאויב הרבה יותר חמקמק ומאתגר ודרש מאיתנו אורך רוח ונחישות בתהליך. והיישום עוד לפנינו.

הכותבת היא סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו לתחבורה, בטיחות בדרכים וקהילה גאה. יו"ר הפורום המוניציפלי של מרצ, יו"ר מרצ תל אביב-יפו וראש סיעת "מרצ" במועצת העירייה

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    גיא מנור

    "החזר המשכנתא הוא 12 אלף שקל. אם הייתי שוכר דירה הייתי משלם סכום דומה"

    מיכל פלטי
    אילוסטרציה. "מרגע שמספרי ההגירה יעברו סף מסוים – שינוי הכיוון יהיה קשה עד בלתי אפשרי"

    רובם מעל גיל 40 ולמדו בישראל: "קפיצה דרמטית בעזיבת רופאים"

    שיר אנגל
    אולפן ערוץ 13

    קבוצת ההייטקיסטים, התכוננו: לא רק קניתם ערוץ, אלא גם פתחתם חזית

    עידו באום
    אילוסטרציה. הלקוח ישלם פחות על תהליך הפקת התשובות המשפטיות, ויותר על איש המקצוע שיעמוד מאחורי התוצאה ויגן עליה בבית המשפט

    מהפכת שכר הטרחה: מה קורה במשרדי עורכי הדין?

    עידו באום
    אבי מלכה. "אילולא הסיפור עם אופיס דיפו, לא היה סיכוי בעולם שאתמוטט. ב–2012 הרווח הנקי שלי היה 12 מיליון שקל"

    הוא היה "מלך העולם" בעסקים וקרס: "לקחו ממני הכל. עכשיו אני מחפש צדק"

    ענת ג'ורג'י
    פיראס גועבה, מנהל סניף מחסני השוק בקטמון, עם העובדים החדשים: "כל דבר שאני מבקש הם אומרים לי 'כן בוס'"

    "הם באים לעבוד, בלי סיגריות וטלפונים כל היום. אף פעם לא מחסירים ימים"