כשיוסי אביטל טייל באזור נידח בסקוטלנד, הוא הבחין בקופסה צהובה שבאמצעותה מתבצע התשלום, שעליה התנוסס לוגו של חברה שלא הכיר. באותו ביקור במזקקה הסקוטית הוא עדיין לא ידע שיהפוך למנכ"ל נאייקס ישראל, החברה האחראית על הקופסה הצהובה.
"בגלל המחסור בכוח אדם בכל העולם", אומר אביטל, "חל מעבר לחנויות אוטונומיות וחצי אוטונומיות. הלקוחות מגיעים, לוקחים את המוצרים שהם צריכים, מגיעים לעמדת התשלום, סורקים את הפריט, משלמים והולכים". נאייקס חוללה את מהפכת העמדות לשירות עצמי. החברה החלה את פעילותה במכונות לממכר מזון ושתייה, שבעבר היה הכרח להשאיר בכיס מטבעות כדי להשתמש בהן. הפתרון של נאייקס הוא מסוף סליקה היושב על המכונות הללו, שיודע לקבל את כל סוגי התשלום שאינם מזומן, בהתאמה לאמצעי התשלום הנפוצים בכל מדינה שבה נאייקס פועלת.
המסוף כולל מערכת ניהול למדידה וניתוח מרחוק, המשדרת לבעל המכונה נתונים בענן כגון טמפרטורת המכונה, תיעוד הפסקות חשמל ומידע על מלאי מוצרים. המסוף הופך כל מכונה לחכמה. "בעקבות הצלחת המסופים הצהובים, הדבר הטבעי היה להתרחב לתחום הריטייל, שיש בו מבצעים, מועדוני לקוחות ושירותי קופה", מסביר אביטל.
כיום יש לנאייקס, שהחלה את דרכה בשנת 2005, תשעה משרדי מכירות גלובליים, למעלה מ–800 עובדים, קישורים ליותר מ–80 מוסדות פיננסיים והיא מוכרת כמוסד תשלומים מורשה באירופה ובישראל. החברה הפכה לספקית פתרונות מקיפים, המתמקדים בצמיחת הלקוחות בכל הערוצים ברחבי העולם.
כיום היא חברת פינטק גלובלית מובילה בתחומה, שנסחרת בתל אביב ובניו יורק ומתמקדת בפיתוח פלטפורמות מסחר ותשלומים העוזרות לבתי עסק להרחיב את עסקיהם. החברה מציעה פתרון מלא, הכולל קבלת תשלומים ללא מזומנים, מערכת ניהול ואפליקציה להגדלת נאמנות לקוחות, המאפשרים לבתי עסק לנהל מסחר יעיל ומהיר בכל מקום ובכל עת.
בין אוסטרליה לרחוב אלנבי
מי שטייל בעבר באוסטרליה, בוודאי מכיר את ביתני העץ שבהם מוכרים ביצים. המשווק מניח תבניות ביצים בביתן ולידן קופסה, וכל מי שלקח ביצים שם כסף מזומן בקופסה. בדומה לשאר העולם, גם באוסטרליה חלה ירידה דרסטית בשימוש במזומן, כך שההכנסות של מוכרי הביצים צנחו. "באותם צריפים הצבנו קופות חכמות בשירות עצמי, תוך דקות המשווקים מקימים את הפריטים למכירה, אנשים סורקים את הפריטים, משלמים והודות לפתרון שלנו שוב עלה הפדיון", מעיד אביטל.
אבל למה להרחיק עד היבשת הרחוקה? קחו לדוגמה מאפייה ברחוב אלנבי בתל אביב. "בימי שישי התורים עצומים, ולקוח שמעוניין רק בחלה לא יעמוד בתור", מספר אביטל. "התקנו עמדת שירות דיגיטלית כפיילוט, וגילינו שיותר אנשים לוקחים מוצר אחד, משלמים והולכים. התור עצמו לא גדל, המוכרים יכולים לעסוק במכירות הגדולות יותר והבעלים לא צריך להוסיף מוכרים כדי לעמוד בביקוש".
החברה לקחה את הניסיון הרב שלה בחיבור ממשק שבין אדם למכונה, והעבירה זאת לעמדות שירות עצמי מתקדמות. העמדות הללו, שנקראות גם קיוסקים, מאפשרות ללקוח לבחור מוצרים בקלות ולקבל הצעות ערך בהתאמה אישית. ה"מוח" שעומד מאחורי המכונות פותח בארבע השנים האחרונות, והוא יודע לנהל את כל ערוצי המכירה של העסק.
"המערכת לומדת את הלקוח, וכך אדם שמזדהה כטבעוני לא יקבל הצעה למוצרים מן החי. הלקוח מרגיש שמדברים בשפה שלו, והוא אוהב את זה", אומר אביטל. "כמו שלפני 30 שנה הייתם מגיעים לבר והברמן היה שואל אתכם ׳כרגיל?׳ כך המערכת יודעת להציע רק דברים שיכולים להיות רלוונטיים, מה שמעלה את נאמנות הלקוח למוצר או למותג".
"אחד המוצרים שלנו בישראל הוא עמדת מידע", מפרט אביטל, "למשל, חנות המתמחה בהתאמה ובמכירה של בקבוקי ויסקי מיוחדים מרחבי העולם בשם The Whisky Embassy בהרצליה הילס. אחד האתגרים במכירת ויסקי ייחודי הוא הידע הרב הנדרש כדי להתאים את הוויסקי ללקוח הסופי. מאפיינים כמו היסטוריית המזקקה, אזורי זיקוק, חביות יישון, אחוז אלכוהול, פרופיל טעם וכו'. בעולם העבודה היום מאוד קשה לגייס ולהכשיר איש מכירות שיראה בעבודה זו ייעוד. בנוסף, תהליך ההכשרה אורך חודשים רבים. בעלי החנות ביקש מאיתנו לבנות לו קיוסק שיציג אינפורמציה על כל בקבוק. כך הלקוח לא צריך לחכות למוכר ולסמוך על הידע שלו. הוא סורק או מקליד את שם הבקבוק ומקבל את המידע הרלוונטי. המידע מונגש בצורה ברורה והקיוסק משמש כאיש מכירות מקצוען החוסך זמן, מספק חוויית שירות, מאפשר תשלום וחוסך עלויות שכר לבעל החנות.
"עמדות השירות הדיגיטליות פותרות גם את נושא התורים שאף אחד לא אוהב. למשל, במשחקי כדורסל, בסוף המשחק אוהדים רבים רוצים לקנות מרצ'נדייז, אבל הם רואים את התור, נבהלים ונוטשים בלי לרכוש דבר. בפרויקט עם מכבי תל אביב כדורסל", מספר אביטל, "עבדנו מול מנהל תחום המרצ'נדייז והאי־קומרס, אייל עבדי. פיזרנו חמישה קיוסקים שמאפשרים להזמין את המוצר הרצוי, ולאחר מכן הולכים לחנות ואוספים חבילה עם שם הלקוח ללא המתנה".
"זה הזמן לחשוב על לקוחות העתיד. זה דור שאין לו מחסום טכנולוגי", אומר אביטל. "כשבני הדור יהפכו ללקוחות, הם יעדיפו ללכת למסך בעמדת שירות חכמה ולא למוכר".
הוא מספר כי "בין לקוחותינו יש בתי מלון, משחקיות לילדים, חניונים, מסעדות, ירידים, חנויות ואפילו פוד טראקים של פיצות וקוקטיילים. החל בתשלום על מתקן לילדים בקניון ועד להטענת מכוניות חשמליות, למעשה עבור כל מקום שבו נעשה שימוש בכסף יש לנו פתרון". הוא מוסיף כי "דווקא העסקים הקטנים ממהרים לאמץ את המוצרים שלנו". הסיבה היא שלרוב נמצא עובד אחד במשמרת, והעמדות האוטונומיות של נאייקס מייעלות את צורת העבודה. "אנחנו הופכים כל מקום לעסק חכם, מבלי להשקיע מיליונים".
נאייקס ריטייל
למעבר לאתר >>
בשיתוף נאייקס ריטייל






