שמאי הרכוש הפרטי נועד להגן על זכויות הלקוח – ולדאוג שהוא יקבל את מלוא הסכום המגיע לו מול חברות הביטוח. כדי להכיר מקרוב את עולם השמאות הפרטית, אורן פלד, מייסד משרד השמאות פלד'ס מסביר על מדוע צריך לערב שמאי פרטי כאשר השמאי של חברת הביטוח כבר נמצא בתמונה. "חברת ביטוח היא עסק לכל דבר ועניין שמנסה לצמצם עלויות ולהרוויח ולכן הם עושים מה שניתן כדי לצמצם את ההוצאה בפועל ולאו דווקא לתת למבוטח את כל מה שמגיע לו", הוא מסביר. "בדרך כלל מבוטחים לא מודעים לזכויות שלהם ולכן לא יודעים לדרוש מה שמגיע להם".
באיזה שלב מגיעה הפניה לשמאי הפרטי?
לדברי פלד ישנם שני שלבים קריטיים שבהם הוא מקבל פניות. "המבוטח מתקשר לחברת הביטוח כדי לדווח על רטיבות, שריפה או נזק אחר. בסוג אחד של מקרים כשהלקוח לא שבע רצון מתהליך הטיפול של נציגי החברה הוא פונה לשמאי פרטי להמשך טיפול. בסוג אחר של מקרים כאשר חברת הביטוח סיימה לטפל, והטיפול שלה לא הביא את התוצאה הרצויה ללקוח הוא פונה לשמאי הפרטי. הנטייה של חברת הביטוח היא להציע סכום כסף נמוך או פתרונות חלקיים אחרים – מה שמוביל את המבוטח לחפש איש מקצוע שיסייע לו להתמודד עם חברת הביטוח. כאן אני נכנס לתמונה". לכן מוסיף פלד כי "תמיד כדאי לפנות לשמאי פרטי כי לפחות תדע מה מגיע לך, המטרה שלי היא לסייע ללקוח למצות את מלוא זכויותיו".
כיצד נראה תהליך גיבוש הערכת הנזק?
"אחרי שבחנתי את פרטי המקרה אני משתמש בציוד שלי כדי לבחון את הנזקים בצורה מקצועית", מסביר פלד. "לאחר מכך אני פונה לגורמים מקצועיים כדי שיחזקו את הממצאים שלי: אם אלה נזקי מים אנשי איטום ולחות, אם אלה נזקי שריפה - חוקר שריפות. ואז מגבשים חוות דעת מקצועית ומעבירים לחברת הביטוח".
הוא מסביר כי אם חברת הביטוח מציעה סכום הוגן – הנטייה תהיה לסגור את התיק בפשרה. במקרים אחרים הולכים בית משפט. "המטרה שלנו היא להשיג פיצוי גדול עוד יותר עבור הלקוח – שייקח בחשבון את הזמן שהוא איבד בשל הערכה שגויה של שמאי חברת הביטוח". אם בעבר נסגרו פשרות רבות מחוץ לכותלי בתי המשפט, לדבריו "יותר ויותר מקרים הולכים לכיוון של בתי משפט בתקופה האחרונה".
כיצד באה לידי ביטוי הייחודיות שלך בתחום השמאות הפרטית?
"אני מאמין באיכות ולא בכמות. מהניסיון שלי, רוב השמאים בשוק מתמקדים בכמות התיקים – יותר מאשר באיכותם. אני נוהג להקדיש זמן ארוך מהרגיל לכל תיק. אם שמאי רגיל יושב על תיק שעתיים-שלוש – לי כבר יצא לי לשבת על תיקים ימים שלמים. המטרה שלי היא להכין את התיק לבית המשפט בצורה הוליסטית ומקיפה – ולענות על השאלות עוד לפני שהן נשאלות. חוות הדעת הקצרה ביותר שאני מכין היא באורך של חמישים עמודים: אני נכנס תמיד לרזולוציה העמוקה ביותר כדי לספק תשובות משכנעות". הוא מדגיש שהרבה פעמים כששמאי חברת הביטוח מתחיל טיפול זה יכול לפגוע בהערכת הנזק. "למשל, במקרה של הצפה, הנציגים של חברת הביטוח שמים כל מיני מערכות כדי לייבש ואז התהליך כבר התחיל והערכת הנזק תהיה נמוכה יותר. והלקוח יושב בבית עם רעש של מכונות וצינורות ולא מודע לזה שבמהלך התקופה מגיע לו דיור חליפי מחברת הביטוח. ואחר כך מתגלה שגם אחרי הייבוש שנעשה באופן לא נכון ובעקבות זאת נותרו פטריות על הקירות".
פלד מסכם כי ליווי של איש מקצוע מתחום השמאות הפרטית עשוי לסייע למבוטחים לנהל בהצלחה את תביעותיהם מול חברות הביטוח – או מול אנשים פרטיים.
אורן פלד
טלפון: 050-6450000
למעבר לאתר פלד'ס שמאות >>
בשיתוף אורן פלד







