תעשייה חזקה ועתירת טכנולוגיה היא מנוע חשוב מאין כמוהו לכלכלה של כל עיר מודרנית. במקרה של ירושלים זו תעשיית הביוטק, הכוללת למעלה מ-150 חברות העוסקות בנושאים שונים ומגוונים: פיתוח מזון שישנה את פני האנושות, פלטפורמות בריאות דיגיטלית, מכשור רפואי פורץ דרך ותרופות מתקדמות. דו"ח ה"גנום העולמי של הסטארט-אפים לשנת 2019" סימן את ירושלים "כאחת מעשרת האקו-סיסטם המובילים בעולם ולב מדעי החיים והחדשנות הביוטכנולוגית של ישראל".
אכן, חלק מהאנשים המובילים בתחום נמשכים לירושלים, אם מסיבות אישיות או משום שהמוסדות המחקריים האקדמיים בה מובילים בתחום הביו. אך ירושלים גם מושכת משאבים, ציבוריים ופרטיים, השקעות וכספי מדינה, ולכן נדרשת חשיבה עמוקה ויוזמה של כל הגורמים הנוגעים בדבר בכדי שהמשאבים האלה ינוצלו היטב, בין היתר כדי להמשיך ולהזין את האקו-סיסטם המוצלח שקיים בעיר, כולל תעשיית ומחקר הביוטק.
אחד מהגופים המרכזיים שאמון על חלוקת המשאבים היא הרל"י (הרשות לפיתוח ירושלים) הפועלת בשיתוף עם עיריית ירושלים והמשרד לירושלים ומסורת, במטרה לטפח ולהצמיח את האקו-סיסטם הירושלמי התוסס. הרל"י עושה זאת גם בעזרת הזרמת מימון למקומות הנכונים, קישור בין גופים ואנשים, ניווט דרך הבירוקרטיה הציבורית ומאמצים קדחתניים למשוך עוד ועוד יזמים ומשאבים לירושלים. הרל"י גם משקיעה בתשתיות האקדמיות, כמו מעבדות, תוך הרחבת קמפוסים מתוך הבנה שהאקדמיה היא נדבך חשוב באקו-סיסטם.
תומכים באנשים שמאחורי הרעיונות
אחת מהיוזמות לקדם את המטרות הללו הובילה להקמת מרכז Bio-Jerusalem. המרכז הוקם וממומן על ידי הרל"י, במטרה לייצר את התמיכה הדרושה לאקו-סיסטם הירושלמי. המרכז מפעיל מגוון כלים לפיתוח תשתיות, תוך עידוד שיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשייה וחיזוק קהילת הביוטק המקומית בדרכים שונות. בין השאר, הרל"י דואגת לזרם משאבים קבוע שכל כך חשוב ונותן לחברות המקומיות "חמצן". במהלך השנים האחרונות הרשות לפיתוח ירושלים אישרה מענקים של למעלה מ-30 מיליון שקלים לחברות מדעי החיים בעיר.
מעבר לכספים, הרל"י היא גם אחת מספקיות התמיכה העיקריות של רשת המשאבים שבקהילת הביוטק הירושלמית. תודות ליוזמות של הרל"י, הקהילה הירושלמית בנויה כך שטכנולוגיה מגוונת ויקרה יכולה להיות זמינה לחברות ביו שצריכות אותה, מבלי שתצטרכנה להוציא כספים גדולים כדי לרכוש טכנולוגיה.
"המטרה שלנו היא לשמש כזרז לפיתוח תעשיית מדעי החיים בירושלים, באמצעות יצירת ערך לקהילת מדעי החיים המקומית", אומרת לירון דובר, מנהלת מרכז ביו ירושלים מטעם הרל"י. הרל"י נוצרה כגוף גמיש יותר מבחינת היכולת להזרים כספים ומשאבים כך שניתן לפעול בקצב הדרוש בתעשיות הטכנולוגיות והביולוגיות.
"אנחנו גם רואים את האנשים מאחורי הרעיונות ותומכים בהם לכל אורך הדרך", היא מוסיפה. "יש מקרים רבים שבהם הגורם האנושי הוא קריטי להתקדמות של חברה טכנולוגית צעירה, או אפילו בוגרת יותר. לדוגמה, לפעמים מהנדסי החברה הם גאונים בתחומם, אבל חסרים להם הידע או היכולת להבין איזה גורם באקו-סיסטם יכול לפתור להם בעיה קריטית - אם זה יכול לקרות מתוך קשר עם חברות אחרות, או דרך גופים ממשלתיים וציבוריים. כאן אנחנו נכנסים לתמונה משום שאנחנו מכירים היטב את הסביבה הירושלמית על כל גווניה ויכולים להציע פתרונות שלחברות וליזמים עצמם אין דרך לראות.
"מעבר לכך, אנחנו גם פועלים במקביל מול הגופים העירוניים והממשלתיים כדי להבהיר להם מה הצרכים של חברי הקהילה והיזמים, מתוך ניסיון ותקשורת מתמדת עם החברות והיזמים. זהו ממשק שלאנשי הקהילה המקומית לרוב אין מול הגופים הציבוריים ואנחנו שם כדי לגשר על הפער ולדאוג שהמשאבים הנכונים יגיעו כך שהאקו-סיסטם יפרח ויוכל לצמוח באופן אורגני", מדגישה דובר.
תמריצים והטבות לחברות העוברות לבירה
מרכז Bio-Jerusalem גם עוסק בחלק הקריטי לתעשייה המקומית - השקעות ופיתוח עסקי. המרכז פועל כדי לייעץ בכל תהליך ההשקעה כך שהתהליך יהיה יעיל עד כמה שאפשר ובכך מסייע לחברות בעיר לאורך שלבי הצמיחה השונים שלהן. לבסוף, מעבר לטיפוח והצמחת הקהילה הקיימת, המרכז גם עוסק במשיכה של חברות שאינן ממוקמות בירושלים.
"המטרה היא ליצור תמריצים לחברות להגיע לירושלים ואם יחליטו להצטרף לאקו-סיסטם המצוין שלנו בעיר, להבטיח להן את הנחיתה הכי רכה שאפשר והמשאבים והקשרים שהן צריכות", מבהירה דובר. לשם כך, המרכז מאתר ומממש הטבות כלכליות לחברות המגיעות לבירה, הטבות שהן בלעדיות לירושלים, ומספק סיוע מעשי במציאת שטחי משרדים מתאימים ומעבדות מחקר ותשתיות. כאן באים לידי ביטוי הניסיון של חברי הצוות של Bio-Jerusalem בעבודה הוליסטית מול כל חלקי האקו-סיסטם המקומי, כמו גם היכולת ליצור קשרים משמעותיים בין שחקנים מרכזיים בעיר מתחומי האקדמיה, התעשייה והשלטון המקומי.
מעבר לכך, הרל"י גם תומכת בשורה של מתקנים חדישים בעיר הכוללים פארקים טכנולוגיים, מעבדות מחקר ומרכזי חדשנות, לדוגמה: ירושלים ביופארק, ביוגיב, הביוהאוס, ALYNovation ומרכז Shaar החדש בבית החולים "שערי צדק".
חברות ירושלמיות בכנס MIXiii
בכנס MIXiii שיתקיים בחודש מרץ בירושלים ניתן יהיה לפגוש את הסטארט-אפים הירושלמים בביתן האקו-סיסטם הירושלמי, בהובלת מרכז Bio Jerusalem .במתחם ה-VIP של הביתן ניתן יהיה גם לפגוש את נציגי בתי החולים בירושלים: אלי"ן, הדסה, ושערי צדק, כמו גם את נציגי חברת יישום של האוניברסיטה העברית בירושלים.
להלן כמה דוגמאות לחברות ירושלמיות שמציגות בכנס:
חברת ג'יינטולס פיתחה את GYNI - מערכת אבחון חדשנית, מבוססת AI ומוגנת פטנטים, שמאבחנת תוך חמש דקות בלבד ובדיוק רב את שבעת הגורמים לדלקות הנרתיק - תופעה גינקולוגית שכיחה מאוד שכיום מאובחנת באופן שגוי בכ-50% מהביקורים במרפאות. למכשיר אישורים אירופאים ואישור אמ"ר (בישראל). במהלך שנת 2023, GYNI החלה להימכר במספר מדינות באירופה, במזרח הרחוק ובישראל.
חברת בלינקאייד מפתחת טכנולוגיה לבישה שאינה פולשנית שתביא מהפכה בעולם הטיפול בתסמיני "עין יבשה" המתפתחים לדוגמה מישיבה לאורך שעות ארוכות מול מסכים. הטכנולוגיה של בלינקאייד מסוגלת לבצע ניטור רציף של פעולת המצמוץ ולהשרות מצמוץ לפי הצורך.
חברת נקטין תרפיוטיקס היא חברת ביוטכנולוגיה המפתחת טיפולים חדשניים כנגד סרטן. המוצר המוביל של החברה הוא הראשון מסוגו בעולם ונצא כרגע נמצא בניסוי קליני רב-מרכזי בארה"ב ובישראל, בשיתוף עם חברת MSD (החברה המובילה בעולם בתחום אימונותרפיה). עד היום החברה גייסה כ-45 מיליון דולר ממשקיעים מובילים בארץ ובחו"ל.
חברת פפטיקום היא חברת גילוי תרופות בשלב מוקדם בתחום הבינה המלאכותית ולמידת המכונה, הפועלת לפיתוח פלטפורמה המאיצה גילוי תרופות חדשות גם למחלות שאין להן תרופות. לפפטיקום הצלחות ראשוניות, כמו למשל פיתוח התרופה הראשונה המבוססת בינה מלאכותית המועמדת לטיפול בפסוריאזיס.
חברת קטטריקס הישראלית פיתחה את Foley-Safe, מוצר חדשני וראשון מסוגו בעולם המייצב את הקטטר לגוף המטופל, מונע תזוזות ו"זחילות" ובכך מפחית את הסיכוי להתפתחות דלקות במערכת השתן (CAUTI). המוצר כולל גם מערכת הגנה וניתוק הקטטר במקרה של משיכה חזקה מדי.
חברת Itay&Beyond מפתחת תרופות פרה-קליניות חדשניות המבוססות על פלטפורמה ייחודית המשפרת את הסיכויים שהתרופות ישפיעו לטובה על התנהגות אנושית ותהליכים קוגניטיביים ביחס למודלים מסורתיים בשימוש בחיות למחקר. בפלטפורמה, החברה מגדלת רקמות מוח במעבדה לבדיקת התרופות.
בשיתוף הרשות לפיתוח ירושלים








