ההיסטוריה משתקפת במגוון צורות ודרכים, וזה כולל גם פריטים, עזבונות וחפצים המעידים עליה ומגלים פרטים חדשים, שלא היו ידועים עד כה. את משמעות האוצרות הללו ואת חשיבותם הבין אייל אליה, מתמחה ומרצה במנעולנות שהגיע לתחום במקרה. בעת עבודתו כמנעולן נחשף לכספות נטושות מלאות פריטים מרשימים, והחליט להציג אותם במכירות פומביות שהחל לקיים.
"הכרזת המדינה של דוד בן־גוריון, בשווי יותר מ–300,000 דולר, הנשמעת בהקלטה מקורית של רשות השידור; מכתבים של ראש הממשלה בן־גוריון, של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל; פריטים ממאורעות תרפ"ט; קלסר ובו מסמכים בכתב יד מקורי של מפקדי ולוחמי הלח"י, הפלמ"ח וההגנה, שחושף פעולות וקרבות שהתקיימו באותה תקופה ועוד פריטים מיוחדים ונדירים שנמכרים בהון כסף ועוברים לבעלים החדשים — אנשים שבאמת מעריכים פרטי אספנות מוערכים וחשובים", מספר אייל בהתרגשות.
מהם הפריטים ששבו את לבך לאורך השנים?
"עט הפרקר 51 של חבר הכנסת ושר התחבורה לשעבר דוד צבי פנקס, שבאמצעותו חתמו על מגילת העצמאות, ריגש אותי מאוד, וכך גם מסמכים שמתארים את הדרך שעברה מדינת ישראל — החל בעדות מהקרבות של המחתרות העבריות כדוגמת ליל הגשרים, ועד הפעילות של צה"ל לאחר קום המדינה ותיאורים של חיילים ומפקדים על המארבים, המוקשים והלחימה הקשה שהתקיימה בתקופה זו. אני מחזיק בחפצי לקוחות לפני מכירה, כמו בפריטים אישיים של גדולי האומה; ספר עם הוראות של הפלמ"ח, שהיה שייך לראש הממשלה יצחק רבין עם שם הקוד שלו מאותה תקופה — עמירם, וחתימת ידו; עיזבון גדול של נשיא המדינה יצחק בן צבי, הכולל את הצוואה שכתב ועוד; וגם ספרים ממלחמת העולם השנייה שכתב וינסטון צ'רצ'יל במהדורה ראשונה, עם הקדשה בכתב ידו. אחד המסמכים המרגשים הוא מכתב של שלושה עמודים שחיבר בן־גוריון, שבו הוא מציג לראשונה בכתב את זוועות השואה ורצח שישה מיליון היהודים, אחרי מלחמת העולם השנייה".
איך מחליטים איזה פריט מתאים למכירה? כיצד נקבע מחירו?
"ברוב המקרים הפריטים יכולים להתאים למכירה פומבית, אלא אם כן מדובר בחפצים ללא ערך כלל, או כאשר הבעלים חושבים שפריט מסוים שווה יותר משוויו בפועל.
"התמחור מתבצע על פי כמה פרמטרים: השוואה לפריטים דומים שנמכרו בארץ או בעולם; החומרים שמהם עשוי הפריט; אם הרכבו כולל גם זהב או כסף, למשל, מחירו עולה בהתאם למשקל המתכת; כמה הוא ותיק ועתיק, וכאן לשנים יש ערך מוסף; תוכן מעניין; ביקוש והיצע; וכוח השוק שנקבע במהלך המכירה עצמה, כלומר, כמה הוא שווה בעיני הקונים הפוטנציאליים. יש מקרים שבהם פריט מסוים מגיע למחיר שאינו פרופורציונלי לשוויו האמיתי, רק כי הביקוש גדול, ואז כוח השוק הוא שקובע את מחיר המכירה. דוגמה לכך היא מכירה פומבית של עיתון שפורסם ביום שבו הוכרזה הקמת המדינה, ששוויו היה כ–1,200 דולר. כיוון ששני אספנים רבו עליו, הוא נמכר במחיר עצום — כמה אלפי דולרים.
"אחד הפרמטרים החשובים בקביעת המחיר הוא האדם שלו הפריט שייך. מכתב או חפץ של ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, בן־גוריון, או של הנשיא הראשון, חיים ויצמן, יהיו שווים כלכלית הרבה יותר מפריטים של ראשי הממשלה והנשיאים הבאים אחריהם. כך גם מסמכים של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, ושל הפיזיקאי אלברט איינשטיין".
בנוסף לפריטים שאתה מגלה במקרה, איך אפשר להציע לך חפצים באופן יזום?
"אני ממליץ לכל מי שבבעלותו או בבעלות בן משפחה קרוב שלו יש חפץ או פריט מיוחד שלטעמו יכולים להימכר, או למי שמעוניין למכור עזבונות, להעביר אלינו את תמונת הפריט. בשלב הבא אנחנו מבקשים לראותו, ולעתים אף מגיעים לבעלים עצמו. אם אכן מדובר בפריט בעל ערך ויש הסכמה על מחיר בסיס, הוא מופקד אצלנו. לאחר מכירתו וגביית עמלה, מועבר הכסף למוכר".
לאחרונה מכירות פומביות רבות עברו לאונליין, האם הדבר בא לידי ביטוי גם אצלכם?
"בהחלט כן. פעם בחודש לפחות אנחנו מקיימים מכירה פומבית מקוונת שבדרך כלל נמשכת כמה שעות, שבה אנחנו מציעים פריטים וחפצים השייכים לאחד מהתחומים שבהם אנו עוסקים, החל בחפצי ישראליאנה — פריטים משנות ה–40, ה–50 וה–60, כדוגמת צלחות המעוטרות בכיתוב '20 שנה למדינת ישראל' שנמכרו כמזכרות מיום הקמת המדינה. תחום נוסף שבו אנו עוסקים ושאותו אני מאוד אוהב הוא ציונות, והכוונה למסמכים, אוטוגרפים ומכתבים אישיים של גדולי האומה. זאת בנוסף לשטרות, מדליות ומטבעות. אני חייב לציין כי בזכות העובדה שאני מגיש פינת היסטוריה בטלוויזיה, העוסקת בנושא האספנות, הפריטים המיוחדים ביותר מגיעים אליי והם נדירים ומרגשים".
ליצירת קשר: 0529503399
בשיתוף פנטגון פומביות






