"במדינת ישראל יש מקום לאלפי הליכי בוררות בגובה הכיס והעיניים, שיכולים לסייע ולהקל על העומס בבתי המשפט. בוררות חדשנית, מוגדרת בזמן ותקציב, יכולה לפתור עשרות אלפי סכסוכים אזרחיים שתקועים בצוואר הבקבוק בבתי המשפט. מהלך כזה עשוי להקל על העומס בבתי המשפט ולחסוך הרבה זמן וכסף למעורבים", מסביר עו"ד רונן סטי שהקים את מושב הדין, מעין "בית משפט פרטי" שבו הוא משמש כנשיא — שנועד לפתרון סכסוכים במסלולי בוררות חדשניים ומהירים.
חמישה מסלולים לבוררות
את הצורך במענה משפטי מקצועי ממוקד זיהה עו"ד סטי לפני 24 שנה, כאשר הופיע בבית משפט השלום. "בשלב ניהול החקירות בתיק מסחרי בינלאומי, לאחר 15 דקות בלבד, התבקשתי מהשופט לסיים את החקירה של עד מסוים. מכיוון שהמשכתי, לאחר שהבהרתי כי אני זקוק לזמן נוסף, השופט נקב בסכום הוצאות גדול שיהיה עלי לשלם לקופת המדינה — אם לא אסיים את החקירה", הוא מספר. "להבנתי, השופט ניסה לקצר את התהליך מפאת העומס הרב. גם כשמדובר בנושאים חשובים אין זמן לנהל משפט כמו שצריך וחבל".
הנתונים על העומס הבלתי אפשרי בבתי המשפט והמחירים שגובה הסכסוך, ולא רק בכסף, הטרידו את עו"ד סטי והובילו אותו לייצר אלטרנטיבה. לאחר שלוש שנים שבהן חקר, בדק והתייעץ עם מגוון בעלי מקצוע החליט להקים את מושב הדין — מוסד פרטי שמרענן את תחום הבוררות, מעדכן אותו מהיסוד ומנגיש אותו לציבור הרחב. במקביל מציע מושב הדין הליכים חדשניים ופורצי דרך גם לסכסוכים גדולים, הכרוכים כיום בהוצאות של מאות אלפי שקלים.


כיצד הצלחת ליצור מערכת שיפוטית בגובה העיניים?
"בשלב הראשון קבענו שלוש אבני דרך, שמתחילות עם קיום 'ישיבת מטרה' — ישיבה מקדמית המתקיימת איתי, שמאפשרת לצדדים 'לתפור' מסלול פרטי, אופטימלי ככל הניתן לפתרון הסכסוך, לרבות קביעת אבני דרך עד למועד טנטטיבי למתן פסק הבוררות. בישיבה זו נקבעים גם אבני הדרך וגם מועדים לקיומן ומועד צפוי למתן פסק הבוררות. אם הצדדים יקיימו מסלול זה, הסיכויים לסיום הסכסוך ביעילות גבוהים מאוד".
כיצד בדרך זו אתם מצליחים להימנע מפתרון גנרי?
"הגדרנו חמישה מסלולים ייעודיים, המאפשרים התאמה אישית לצדדים. מסלול 'בוררות מומחים בשניים' מציע מנגנון ייחודי להכרעת הסכסוך בפני שני בוררים: האחד הוא עורך דין והשני בעל מקצוע כרואה חשבון, מהנדס או שמאי. אני לא רואה שבבית משפט יושבים שופט ומהנדס זה לצד זה לאורך המשפט — אך במושב הדין זה אפשרי. העוצמה המקצועית של בוררות המומחים כל כך גבוהה, שאני מתקשה לראות בורר או שופט יחיד מתחרה בה. כך נוצרים יתרון מקצועי מוחלט וחיסכון בזמן יקר, לעתים של שנים. מכך נגזר בדרך כלל גם החיסכון בעלויות, גם אם החיוב הוא על בסיס שעתי. בל נשכח, סכסוך עולה גם בבריאות ויחסים".


אילו מסלולים נוספים פיתחת?
"שני מסלולים נוספים הם בוררות 500 ובוררות 200, הנקבעים בהתאם להיקף הסכסוך וניתנים לסיום בין 14 יום לשישה חודשים על פי מערכת כללים שפיתחתי במשך שלוש שנים", אומר עו"ד סטי ומציין כי למעשה יש במסלולים אלה הזדמנות לכולם ולא רק לבעלי הממון.
הוא מוסיף כי יש מסלול רביעי, המכונה "בייסבול": "הוא דומה למודל שאליו נחשפתי בארצות הברית ומבוסס על 'תורת המשחקים'. לצדדים ניתנות שתי הזדמנויות למסור הצעות לפתרון הסכסוך. ההצעה שתתקבל כעדיפה היא זו שעומדת במבחן השכנוע והיא תהווה את פסק הבוררות. הליך זה עשוי לסיים אלפי גישורים שחזרו לבית המשפט, מפני שנותר פער שהיה בלתי ניתן לגישור. הליך כזה אפשר לסיים גם בשבועות ספורים ואף פחות".


איך מתיישב המודל הפרטי שפיתחת עם מערכת בתי המשפט בישראל?
"לדעתי זהו אינטרס עליון של מערכת בתי המשפט להקל את העומס הנורא על כתפי השופטים. המסלולים של מושב הדין יכולים לשרת מטרה זו לטובת כולם. זה מתאפשר גם בזכות סגל מובחר שגיבשנו, הכולל כ–30 עורכי דין מהשורה הראשונה, ובכללם עו"ד צביקה בר נתן העומד בראש משרד גולדפרב זליגמן; עו"ד אילן רוזובסקי, שותף וליטיגטור מהטובים בישראל ממשרד מיתר; עו"ד גדי טיכו ממשרד כספי ושות'; עו"ד אילן שרקון ממשרד שרקון, בן עמי, אשר ושות' וכן רואי חשבון, מהנדסים ושמאים מהמובילים בישראל. כולם מאמינים ברעיון", אומר עו"ד סטי, המשמש ראש מושב הדין, שגם גאה בקבלת מועמדים שעברו הכשרה מתאימה בתחום זה ויש בידיהם להכריע בתיקים של עד מיליון שקלים בהתאם לניסיונם.


מדובר בשירות פרטי. האם הוא בהכרח מתאים ונגיש לכל כיס?
"בהחלט כן. הדבר תלוי גם בהיקף ומורכבות הסכסוך. מדובר בשירות המיועד לכלל האוכלוסייה, על בסיס שכר טרחה גלובלי ופריסת תשלומים נוחה. כ–90 אחוז מהתביעות הכספיות הן עד 200 אלף שקל, שטרם זכו לתשומת הלב הראויה. דוגמה לחיסכון המשמעותי היא של תיק בהיקף של 160 אלף שקל, שנפתר במודל בוררות 200 בשלושה שבועות בלבד והסתכם בעלות של 3,600 שקל פלוס מע"מ לכל צד. בבית המשפט זה היה עולה הרבה יותר".
במקרה אחר הליך בוררות סביב סכסוך בנייה בהיקף של מיליוני שקלים, הסתיים בשלושה חודשים בניהול הבוררות על ידי עו"ד סטי עם מהנדס בכיר, במקום ארבע שנים.
החזון: שירות פרטי ומפוקח
עו"ד סטי אומר כי מושב הדין עתיד להיות מעין "אסותא" — המייצגת את עולם הרפואה הפרטית — של בתי המשפט ולפעול עמם ועם לשכת עורכי הדין וארגונים רבים נוספים בשיתוף פעולה. "אחרת העומס בבתי המשפט ישבור את אמון הציבור וזו דווקא שעת חירום לצאת מן הקופסה ולהתוות דרך מוסכמת על הצדדים ולנצח את הסכסוך", הוא מסכם.
לסיום, מצהיר עו"ד סטי כי החליט, אחרי 20 שנה שנבחר לכהן כיו"ר הפורום הארצי ו/או הוועדה המחוזית לבוררות ויישוב סכסוכים בלשכת עוה"ד, לאמץ את תחום הבוררות כמפעל חייו.
על החידוש מספרים מספר בוררים מדיסציפלינות שונות במושב הדין ומחוצה לו. עו"ד סטי שיתף בשיתוף הפעולה בין מושב הדין ובין ארגון להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל בראשות עו"ד רועי כהן, נשיא להב: "פתרון סכסוכים מחוץ לבתי המשפט העמוסים, הוא חשוב ומשמעותי. שימוש במומחים מקשת רחבה של ענפים, עשוי לסלול את הדרך לארגונים השותפים בלהב, להמשיך את מסלול החיים העסקי של חבריהם תוך שמירת שקט תעשייתי. לכן החלטנו לפתוח למושב הדין דלת פתוחה לכלל הארגונים השותפים לשתף פעולה על דרך הקנית שירותי מושב הדין כמעין 'בית משפט' פרטי, לצד הכשרות מקצועיות, הרצאות והדרכות ושילוב חברי הארגונים המאוגדים בלהב כמומחים בהליכי גישור ובוררות ושילובם בפעילות מושב הדין".
עו"ד אילן שרקון, מומחה בתחום הנדל"ן והבנייה, הנמנה על קבוצת בוררי העלית, מוסיף כי "בתקופת המשבר שבה נמצא תחום הנדל"ן, אין ספק שהליך הבוררות חיוני. ההליך הוא קצר יותר משמעותית ודיסקרטי, שכן יזמים אינם מעוניינים להיחשף עם סכסוכים שונים. היתרון היחסי שמספק צוות בוררים של עו"ד ומהנדס משביח את הליך הבוררות ומביא לתוצאה מקצועית ביותר".


עו"ד גדי טיכו, שותף בכיר במשרד כספי ושות', שניהל משפטים מתוקשרים בתחום הבוררות אומר כי כללי "מושב הדין" עשויים לחסוך בזמן ועלויות: "'מושב הדין' מייעל את הליך הבוררות וחוסך עלויות וזמן רב. בבוררות רגילה, מביא כל אחד מהצדדים מומחה או מומחים. לאחר מכן הבורר ממנה בורר מומחה מטעמו. בבוררות המובנית של 'מושב הדין' לצד הבורר נמצא כבר המומחה כבורר נוסף דבר שיכול לסייע לצדדים להגיע להסכמה ובהעדרה להכרעה מהירה".
המהנדס אדי קורן, יו"ר אפשטיין ניהול פרויקטים מהחברות המובילות בישראל, מצביע גם הוא על היתרונות של הבוררות במסגרת "מושב הדין": "בוררות בשניים, בשיתוף עו"ד ומהנדס בהכרח מקצרת את משך הבוררות, מייעלת את התהליך ומביאה לתוצאה טובה יותר, תוך שילוב הצד המשפטי וההנדסי. לדעתי, במקרה של בוררות בשניים ניתן להתחייב על משך הבוררות כמו בכל פרויקט הנדסי ותוך מתן גיבוי משפטי מלא ואיכותי".
רו"ח דורית קסוטו, הנמנית על הבוררים המוסמכים ב"מושב הדין", משתפת גם היא: "בעיניי, 'מושב הדין' מייצג את שבירת הסטטוס קוו בניהול סכסוכים בישראל. האפשרות של הצדדים לתפור לעצמם חליפת בוררות המתאימה להם ספציפית, לרבות מינוי בורר או צוות בוררים מתאים, מייצגת קדמה ופריצת דרך. אני לא רואה לנגד עיניי שופט בבית משפט ולצדו רואה חשבון, אך זה בדיוק מה שכן קורה ב'מושב הדין'. לכן אני מאמינה ששיתוף פעולה של הנהלת בתי המשפט ומשרד המשפטים – הוא הכרחי".
עו"ד רונן סטי – "מושב הדין"
כתובת: מגדל VTOWER, בר כוכבא 23, בני ברק
טלפונים: 03-8023000 | 058-6090707
למעבר לאתר >>
לפנייה במייל >>
בשיתוף עו"ד רונן סטי





