חיפוש

טבילת האש של עולם העסקים החדש

משבר הקורונה חשף את נקודות התורפה של עסקים, מדינות וארגונים, והדגים באופן ברור את היתרון שיש לאלה מביניהם המתקדמים מבחינה דיגיטלית. אלה שעמדו באתגר ייצאו מתקופת השפל חבולים פחות

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
טרנספורמציה דיגיטלית
טרנספורמציה דיגיטלית
מגיפת הקורונה הייתה (ועדיין) אבן בוחן משמעותית עבור עסקים רבים שמצאו את עצמם בצומת דרכים צילום: Shutterstock
מגיפת הקורונה הייתה (ועדיין) אבן בוחן משמעותית עבור עסקים רבים שמצאו את עצמם בצומת דרכים צילום: Shutterstock
דניאל מלכה, תוכן מקודם
תוכן שיווקי

מגיפת הקורונה הייתה (ועדיין) אבן בוחן משמעותית עבור עסקים רבים שמצאו את עצמם בצומת דרכים - אם לא יוכלו להסתגל למצב החדש ייתכן שיישארו מאחור. כעת, כשאנחנו מתחילים לראות את האור בקצה המנהרה, האנושות כולה ממנפת מחדש את העוצמה של הטכנולוגיה ותפקידה בשעות משבר. שיחות וידיאו ועבודה מרחוק היו חלק מנוף העסקים גם קודם, אבל מעולם לא היו האמצעי העיקרי להמשכיות עסקית כפי שקרה בתקופה האחרונה. גם אם הקרב עדיין נמשך בכמה חזיתות, אפשר כבר לומר שהטכנולוגיה המתקדמת הייתה מכונת ההנשמה, שסיפקה תוספת חמצן חיונית לעולם העסקי בחודשים האחרונים.

משבר COVID-19 חשף את נקודות התורפה של עסקים, מדינות וארגונים, והדגים באופן ברור את היתרון שיש לאלה מביניהם המתקדמים מבחינה דיגיטלית. היכולת לבצע במהירות את ההתאמות הדרושות למציאות חסרת התקדים של הקורונה, להתמודד עם פרדיגמות שבעבר הוסטו הצידה ולבצע קפיצת מדרגה במינוף דאטה להפקת תובנות, הייתה טבילת האש של עולם העסקים החדש. אלה שעמדו באתגר ייצאו מתקופת השפל חבולים פחות.

מינוף דאטה ושימוש ב-AI

עם פרוץ המשבר, וככל שהתגברו המגבלות האישיות והעסקיות, עסקים רבים נאלצו להתארגן מהר לעבודה מרחוק, לשינוי נהלים ותהליכים, ולעיתים גם לשינוי המיקוד העסקי. תשתיות ארגוניות לא היו מוכנות להיקפים כאלה של חיבורים מרחוק, יישומים ארגוניים לא התממשקו עם כלי שיתוף מתקדמים וכל סביבת העבודה הפכה מאובטחת פחות. התהליך היה ספורדי ולא יסודי ואנו רואים עד היום כיצד גם ארגונים גדולים עדיין מתקשים לתת מענה ראוי לצרכים המשתנים של לקוחותיהם.

לקח ברור מהמשבר הזה הוא שבכלכלות מבוססות דאטה לא ניתן להתמודד עם אירועים גדולים בלי ענן, בלי אוטומציה של תהליכים ובלי כוח ניתוח משמעותי (כמו AI). אלה כבר אינן מותרות, אלא הכרח של כל חברה שרוצה המשכיות עסקית. בנאום המרכזי בכנס THINK לאחרונה אמר המנכ"ל החדש של IBM, ארווינד קרישנה: "לפני למעלה מ-20 שנה, מומחים חזו שכל חברה תהפוך לחברת אינטרנט. אני חוזה היום שכל חברה תהפוך לחברת AI - לא בגלל שהיא יכולה, אלא בגלל שהיא חייבת".

דניאל מלכה
דניאל מלכה
דניאל מלכה צילום: אור קפלן
דניאל מלכהצילום: אור קפלן

אחת הדוגמאות למינוף של דאטה ושימוש בבינה מלאכותית הייתה מערכת מידע עדכנית על בריאותם ומיקומם של אנשי הצוות הרפואי במדינת ניו-יורק, יכולתם להעניק טיפול לחולים מרותקי בית והיקף ציוד המיגון הזמין עבורם. מכיוון שמדובר באלפי אנשי צוות רפואי, הוקם בסיוע IBM מערך איסוף מידע בסקר אלקטרוני שהממצאים שלו נותחו והוצגו על גבי הענן כ"מפות חום" מקוונות. הנתונים המעודכנים על מיקום וזמינות הצוות הרפואי איפשרו למקבלי ההחלטות לנהל את המשבר ביעילות רבה יותר ולשפר את תיפקוד הצוותים.

דוגמה נוספת הייתה בצ'כיה ופולין, שם נדרשו מערכות הבריאות לספק לאזרחים תשובות ברורות על הנחיות הבריאות והבטיחות לתקופת הקורונה, ולהתמודד עם מידע המתעדכן לעיתים תכופות.IBM, במאמץ מרוכז של מספר ימים, הקימה צ'אטבוט שאיתר את השאלות הנפוצות ביותר, מצא להן את התשובות המתאימות, עדכן את המידע המשתנה באופן שוטף ונתן מענה יעיל לאלפי פניות של אזרחים מדי יום.

גם הלקוחות לימדו אותנו לקחים חשובים בתקופת המשבר. עסקים שהיו שם כשההרגלים והתנאים השתנו, שהקשיבו לצרכים שלהם, שעמדו לצידם, תוך שמירה על סטנדרטים של איכות ושירות חרף מגבלות הבטיחות ומצוקת כוח האדם - כבר קוטפים את הפירות. הלקוחות יזכרו מי המשיך לתמוך בהם ברגעי המשבר ובמי אפשר לתת אמון.

אלא שהתהליך ברוב הארגונים איטי מדי והמציאות לא תחכה לנו. כיום רק כ-20% מהארגונים בעולם עברו טרנספורמציה דיגיטלית והחלו להשתמש באופן מובנה ועמוק בענן. הפוטנציאל של השוק נותר גדול מאוד ולא בכדי הודיע האיחוד האירופי, כי יוציא 9.2 מיליארד אירו בין השנים 2021-2027 לתמיכה בתהליכי טרנספורמציה דיגיטלית של החברה והכלכלה ברחבי היבשת.

מה יהיה מחר?

תשתיות המחשוב של ארגונים יצטרכו להשתנות ולהתעדכן. הענן יהפוך לנתיב מרכזי של עולם העסקים ויכניס מתודות חדשות וכלים חדשים. חברות אינטגרציה יחוו פריחה, כשהן מטמיעות כלים מתקדמים בארגונים שלא היו מורגלים אליהם קודם לכן, בעיקר פתרונות ניהול ובקרה על תהליכים, אוטומציה ובינה מלאכותית וכמובן - סייבר.

העתיד יהיה מבוסס על דאטה ו-AI, טכנולוגיות זיהוי שפה טבעית, צ'אטבוטים חכמים וכלי ניתוח מתקדמים. אלה יבטיחו שארגונים יוכלו לעבוד גם כשהיקפי כוח האדם אינם יציבים ולפנות את העובדים למשימות מורכבות הדורשות מגע אנושי. הטרנספורמציה הדיגיטלית הזו חשובה גם משום שהיא מקנה לעסקים יכולת להרחיב או לצמצם שירותים באופן מהיר, כפי שנדרש בתקופה של אי-ודאות עסקית. החנות סגורה - נתגבר את שירות המשלוחים ; קבלת הקהל מוגבלת - נפרוש צ'אטבוט ונפעיל מערך שירות לקוחות מהבית. זוהי הדרך היחידה כמעט לשרוד בעולם שבו ברגע אחד צריך לפתע לשמור מרחק של שני מטרים זה מזה.

"מה שהשתנה כעת זה הקצב בו חברות מאמצות טכנולוגיה מתקדמת", אמר קרישנה בכנס THINK. "מהלכי טרנספורמציה דיגיטלית שהיו אמורים להימשך מספר שנים עוברים דחיסה לחודשים.... חברות מחפשות תשובות לגבי הדברים שהן יכולות לעשות עם הטכנולוגיה, בין היתר כדי לטפל בסוגיות המפתח שהעלתה המגיפה".

הנורמלי החדש

התפרצות הקורונה מלמדת את כולנו שיעור חשוב בפריצת הגבולות של עצמנו. ארגונים שלא האמינו שהם יכולים לפעול באופן דיגיטלי בענן, בגלל סוגיות של אבטחת מידע, רגולציה או רק בגלל שהיו רגילים לקונספציה אחרת - מגלים מחדש ובאופן מהיר את הפוטנציאל האדיר שבטכנולוגיה, שמאפשרת המשכיות עסקית גם בימים קשים.

ככל שמתחדדת ההבנה שייתכן והנגיף עדיין לא אמר את מילתו האחרונה, התובנות הללו הופכות ברורות יותר: זהו ה"נורמלי" החדש, והוא כרוך בתהליך עמוק של טרנספורמציה דיגיטלית, הישענות רבה יותר על משאבי ענן, דאטה ואוטומציה. מנהלים הבינו שבעת משבר, ארגון צריך להיות חכם, יעיל, זריז וחסין מפני זעזועים - ואת זה אפשר להשיג רק כשליבת הפעילות היא דיגיטלית וגמישה. הם גם מבינים שצריך להניח תשתית ולהיות מוכנים למצב דומה בעתיד. חברות שיעמדו באתגר יוכלו להיענות לדרישות הלקוחות ולתנאי השוק החדשים. החברות הגמישות, שלא יחששו מ"ברבורים שחורים", יוכלו להתאושש מהר יותר כשיגיע הגל, הנגיף או המשבר הגלובלי הבא.

הכותב הוא מנכ"ל IBM ישראל

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    ישראלים שנתקעו בקפריסין מתכוננים לעלות לשיט חילוץ בנמל לימסול, במהלך מבצע "עם כלביא" בשנה שעברה

    רגב רצתה להחזיר ישראלים באונייה מקפריסין, וגילתה ש"הצוות פרו־פלסטיני"

    יפעת ראובן
    מצר הורמוז באיראן, תמונה אווירית מדצמבר 2023

    המלחמה מאיימת להמיט משבר גלובלי על הכלכלה העולמית

    ניו יורק טיימס
    כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי עם ג'רום פאואל, יו"ר הפד, 2019

    בעקבות המלחמה עם איראן: הסיכון שמרעיד את השווקים ברחבי העולם

    דפנה מאור
    IRAN-CRISIS/

    המלצה יוצאת דופן, באמצע הלילה, רגע לפני המתקפה: לקנות דולר, למכור שקל

    איתן אבריאל
    הר יונה נוף הגליל

    "הם קובעים פה את המחירים. באים לקבלנים וקונים 100 דירות בבת אחת"

    טלי חרותי-סובר
    015960

    רק 70 איש ייהנו מ-100 מיליון שקל: העסקה שקורעת את עמק חפר