אילו אפשרויות לגיוס הון עומדות בפני סטארטאפים?
הנטייה של סטארטאפים היא לפנות למשקיעי הון סיכון בשלבים שונים. אבל חברה שסיימה את שלב הפיתוח, החלה לייצר הכנסות ונמצאת בצמיחה יכולה לפנות לכיוון של גיוס חוב ייעודי מקרנות מימון, שלעיתים אף מאפשר גיוס בסכומים גבוהים יותר מהמסלול ההוני, מבלי שהמייסדים נדרשים לדלל את אחזקתם בשלב שבו שווי החברה נמוך מהפוטנציאל שלה.
מהם היתרונות של גיוס חוב לעומת גיוס הון?
היתרון העיקרי הוא שהמייסדים לא מוותרים על מניות בחברה בתמורה לכסף כמו בגיוס מקרנות הון סיכון. לרוב מדובר במחויבות לזמן קצוב, קצר או בינוני, כשמבחינת המייסדים זאת אינה "חתונה קתולית". בנוסף, החוב מגויס לצורך מטרה מסוימת, למשל עסקה, פעילות שיווקית, חדירה לשוק ומימון מלאי. גיוס החוב לא בהכרח מחליף את גיוס ההון, אלא מאפשר השבחה והגדלת השווי של החברה טרם גיוס ההון.
למה מייסדים לא משתמשים יותר בכלי הזה?
ברוב תחומי ההייטק, ובעיקר בישראל, עולם החוב עדיין פחות מוכר ליזמים ומייסדים. בנוסף, עד 2020 שוק ההייטק העולמי שם דגש על מדדי הסקייל והצמיחה, ולכן כלי זה לא התאים לחברות המימון. כיום יש יותר ויותר סטארטאפים עם תזרים הכנסות ברור.
לאילו סוגי סטארטאפים המסלול רלוונטי?
המודל מתאים במיוחד לחברות שמייצרות הכנסות של מעל 10 מיליון שקל בשנה, ובעלות מודל עסקי יציב וצפי תזרימי סביר. מדובר בעיקר בחברות שהשלימו את שלב המו"פ ושזקוקות לדחיפה נוספת לצמיחה. אנחנו, למשל, סגרנו לאחרונה גיוס של 20 מיליון שקל עבור חברת פינטק שרבץ עליה חוב שהכביד על התזרים והצמיחה שלה. העמדנו לחברה חוב חכם שמותאם לתזרים ולאופי הפעילות שלה, עם גרייס על הקרן שאיפשר לה לתמוך בתוכנית האסטרטגית שלה. החלופה המקורית הייתה גיוס הון שהיה מדלל את בעלי המניות, אבל בזכות הפתרון הם נשארו עם האחזקות המקוריות שלהם.
הכותב הוא שותף מייסד ב-TAYSO FUNDS - גוף מימון המתמחה בליווי חברות עם מחזור של עשרות מיליונים עד מאות מיליוני שקלים. צוות החברה כולל רואי חשבון, כלכלנים ובנקאים לשעבר, ומתמחה בהשגת מימון אסטרטגי לחברות מכל ענפי המשק.
TAYSO FUNDS
למעבר לאתר >>
בשיתוף TAYSO FUNDS




