"משמו של המרכז למורשת יהדות תימן אפשר להבין גם את חזונו", אומר חנניה קורש, מנהל מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל. "החלק המוזיאלי על יהדות תימן מרכזי מאוד, אבל המרכז עצמו הוא רב תרבותי ורב קהילתי. נערכים בו מופעים מוזיקליים רב תרבותיים, ימי עיון וכנסים אקדמיים בנושאים הנוגעים לעולם היהודי כולו, ואנחנו משתדלים מאוד לגשר בין היהדות והישראליות, במיוחד בימים אלו שבהם המתח החברתי-פוליטי גואה".
קורש הוא בן למשפחה תימנית ותיקה משכונת שעריים, שבה נחנך המרכז לפני שש שנים. כחלק מחזונו האישי, וכמי שדחף להקמתו עוד מימיו כסמנכ"ל בעיריית רחובות, הוא גם רואה במרכז תיקון היסטורי לתרומת יהודי תימן לארץ במגוון תחומים.
העירייה השקיעה במרכז קרוב ל-30 מיליון שקלים בבניין ששטחו 3,000 מ"ר. הקמתו לוותה ע"י ועדה אקדמית של חוקרים מדיסציפלינות שונות, יועצת אוצרותית של המוזיאון הגב' אסתר מוצ'בסקי-שנפר. מוצגיו המוזיאליים נתרמו ע"י יורשים מבני הקהילה התימנית בארץ ובעולם ומאספנים בני קהילות אחרות. מלבד גודלו והיקפו, מתגאה המרכז באיכות התערוכות שהוא מציג ובמדריכי הסיורים שלו, מרביתם גמלאי מערכת החינוך. מגיעים אליו בתי ספר, ארגונים, ועדים, קבוצות גמלאים וקבוצות מיישובים שונים, ומתקיימים בו אירועים, הצגות, מופעים, כנסים, קורסים וסדנאות.


בימים אלה מוצגת במרכז תערוכת הצלמת הצרפתייה מרים טנג'י, שביקרה בתימן באמצע שנות ה-80 וצילמה את הקהילה היהודית טרם עלייתה לארץ בשנות ה-90. סטודנטית מבצלאל, קשת כהן, מציגה תערוכה על פרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן, ובינואר תעלה תערוכה של אספנית, אתנוגרפית אמריקאית, מרג'ורי ראנסום, שתרמה אוסף גודל של בגדים ותכשיטים לאחר ששהתה בתימן עם בעלה בשליחות דיפלומטית.
במרכז המורשת יפגוש המבקר בתערוכות הקבע של המרכז בתחום הציור, הצילום, הרקמה התימנית, כתבי היד התימניים, דמויות מופת מיהדות תימן בארץ וביצירות ומייצגים שונים של אמנים. תערוכות אחרות מציגות צורפות תימנית עם תכשיטים, כלי בית ותשמישי קדושה מיוחדים ובנוסף מוצג מודל של בית כנסת תימני על סמך צילום של מבקר בצנעא בתחילת המאה הקודמת. בתחום עולם הרוח הוקם במרכז מתחם אינטראקטיבי המביא בפני המבקר את עולם הרוח של יהודי תימן כולל הגות, תפילה, שירה ועוד.
קידום מחקר התרבות והמורשת
המוזיאון משתרע על פני שלוש קומות: קומת חניון ומנהלות; בקומה הראשונה משרדים, אודיטוריום ל-250 מקומות, מתחם אינטראקטיבי וחללים מוזיאלים. בקומה השנייה ספרייה וארכיון, חללים מוזיאלים, מודל בית כנסת ומתחם אינטראקטיבי על תרומת יהודי תימן בארץ בתחומים שונים, וכן אולם הרצאות וגלריה לתערוכות מתחלפות לקהילות ישראל, שייפתח בדצמבר הקרוב.
מרכז מורשת ועמותת "אעלה בתמר" בראשות ד"ר רחל ידיד, הקימו מכון לחקר יהדות תימן "בואי תימן", בנשיאותו של פרופ' אהרן גימאני. המכון מקיים מפגשים חודשיים קבועים של קבוצת המחקר, בעלי תואר דוקטור ודוקטורנטים, העוסקים במורשתה ותרבותה של יהדות תימן, ופעם בשנה מתקיים כנס בינלאומי בו מוענקות מלגות לחוקרים. בכנס זה מציגים החוקרים את פרי מחקריהם. "אנחנו בין הקהילות הבודדות שמעודדות חוקרים צעירים לקדם את המחקר ההיסטורי, תרבותי, מורשתי של הקהילה מבחינה הגותית, אנתרופולוגית, גיאוגרפית וחברתית-פוליטית", מוסיף קורש. לאחרונה חזרנו מכנס באוניברסיטת קיימברידג', שם נועדנו עם 30 חוקרים מהארץ ומהעולם בנושא מורשת יהדות עדן, ובקרוב מתוכנן כנס נוסף בארצות הברית בשיתוף "אעלה בתמר" וארגונים נוספים.
בשיתוף מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל, רחובות






