"הרבה יותר קשה להרוג רוח רפאים מאשר להרוג את המציאות", אמרה וירג'יניה וולף, סופרת פמיניסטית אנגליה. בדבריה היא ביקשה לשחרר את הנשים ולגרום להן להביט במראה ולראות את עצמן ולא מציאות שקרית אחרת.
אמנם דבריה נאמרו לפני כמעט 100 שנים, אבל הם מתאימים לגמרי גם לעידן הסלפי, האינסטגרם, הפילטרים, המציאות המדומה, השקרית, המוגזמת והמזויפת.
שיווק טיפול
מודל היופי בעידן הסלפי, האינסטגרם והרשתות החברתיות, משתמש בפילטרים ובאפליקציות מחטבות, ומטשטש את האמת. הפנים חלקות, ללא צלקות, קמטים או כתמים. השפתיים גדולות, העיניים פתוחות, המותן דקה וצרה. הכל מתוזמן, מוגזם, מפולטר.
אמנם גם בעבר, טרום עידן הרשתות החברתיות, כשחלקה המכריע של המדיה הופיע על נייר עיתון או על מסך הטלויזיה, לא חסרו הגזמות, אבל הן היו בודדות, וברור היה שעל שער עיתון כזה או אחר, מתנוסס צלום של דוגמנית שעברה את שיפוץ וטיפול תחת קסמי הפוטושופ.
היום, אין גבול למשרעת הצילומים, המופיעים בכל רגע, מועלים על ידי כולם, בלי סינון וללא כל אזהרה: הדמות עברה פילטרים, שינוי פרופורציות וזוויות צילום. את העובדות האלו המוח יודע, אבל התודעה רוצה להאמין לפנטזיה.
בשנים האחרונות, מגיעות אליי מטופלות רבות, כשהן מצוידות בצילומים מפולטרים, לא אנושיים, של עצמן ומכריזות בביטחון: "כזה אני רוצה". "כאלה שפתיים". "כזה עור חלק ומבריק". מודל היופי הופך קיצוני, לא אמיתי ולא מתאים לכל אחת. בסופו של יום, השיווק המזויף ברשתות החברתיות הופך את המטרות האסתטיות לבלתי מושגות, ואת המטופלות והמטופלים ללא מרוצים. המטופלות והמטופלים מבקשים להשיג לעצמם מראה מפולטר ולא את המראה האמיתי המתאים להם. כזה שמחד נראה טבעי, ומאידך ממקסם את היופי האפשרי.
זרקתי על עצמי משהו ובאתי
סלבים ואושיות רשת, מעלים פוסטים וצילומים, שנראים כאילו נלקחו באקראי, כאילו המצלמה "תפסה" אותם בלי להתכונן או להתכוון. אלא שמסתבר כי אין דבר שקורה סתם ברשת החברתית. גם אם אושיית רשת נראית כאילו היא עומדת באופן טבעי בתור בקופת החולים, אין כאן תמימות או מקריות, הכול מתוכנן מראש, עשוי פילטרים, לשיווק מסרים מאד מסוימים.
מחקרים שבדקו את השפעת הצילומים האקראיים ברשתות על הקהל מגלים שצילומים שנראים מושלמים מידי בסיטואציות נורמליות, גורמים לנו להיות אנשים מתוסכלים שאינם מרוצים מהמראה שלהם ומעלים את שיעורי הפרעות מצב הרוח והחרדה.
המדע האינטרנטי והמדע האמיתי
מאז פרצו הרשתות החברתיות לחיינו, כולנו חיים בין ה"מדע" האינטרנטי, המתקיים בהן, לבין המדע האמיתי, ואין קשר או מתאם בין השניים. אפשרו לכל זב חוטם להשמיע את דעתו, ואם יש לו ריבועים בבטן – אז הוא בוודאי מבין. ה"מדע" האינטרנטי מציג דעות ואמירות, שאינן בהכרח נכונות ולעיתים עלולות לסכן את מאמץ ההמלצות. מצב כזה משפיע מאד על תחום האסתטיקה ועל מדע היופי, על מגוון הטיפולים הניתנים ועל התוצאות שהן יכולות להניב.
שיווק ברשת
בואו נבחן לרגע כיצד נבחר רופא, טיפול אסתטי או מוצר קוסמטי. על מה אנחנו מסתכלים וכיצד אנחנו מחליטים, למשל, לאיזה רופא או מטפל לגשת. ובכן, המחקרים מראים כי הפרמטרים העיקריים שיניעו אותנו לבחור הינם: מספר העוקבים שיש לרופא, בכמה סלבים הוא מטפל, צילומים של "לפני" ו"אחרי" והמחשבה: אבל הוא טיפל בחברה שלי, ויצא מצוין.
ולהלן העובדות
* אין קורלציה בין הידע המקצועי של הרופא, שנות לימודי הרפואה, ההתמחות ותת ההתמחות לבין מספר העוקבים שלו. אל תמירו ידע וניסיון ב-499 . כן, היום ניתן לקנות אלפי עוקבים ב-499 .
* לעניין הסלבריטאים – כשנזדקק לצנתור לבבי, האם נבחר את הרופא המצנתר לפי רשימת הסלבריטאים המטופלת אצלו? ברור שלא! ואגלה לכם – הסלבריטאים לא מעלים או מרשים להעלות את התמונות בחינם. חלקם עוברים בין המרפאות השונות ובכל מרפאה מבקשים טיפול חינם או טיפול בהנחה משמעותית תמורה סטורי או פוסט. האם עכשיו אתם יכולים לסמוך על האמינות, על הידע, על היכולות של הרופא או המרפאה?
* צילומי ה"לפני" ו"אחרי" שינו את כללי המשחק, בשיווק מודל היופי והאסתטיקה. אלא שאלוהי הפוטושופ, משחקי התאורה, בחירת זוויות הצילום, האיפור וההעמדה הכללית, מייצרים במרבית המקרים תרמית אחת גדולה. תסתכלו טוב טוב על כל הפרמטרים לפני שתחליטו האם יש אמת בתמונות. ואל תאמינו.
* ולעניין ה"טיפל בחברה שלי...", "הקוסמטיקאית המליצה" – ראשית, לעולם לא תדעו מה מקבל הממליץ. יש מרפאות רבות שמבטיחות הנחה או טיפול חינם, אם תביאו חבר או לקוחה. ויותר מכך, מה תגידי אם תגלי שהרופא המטפל חדש בתחום, ושחברתך הייתה המטופלת השלישית שבצעה אצלו טיפול?
היופי בעיני המתבונן
הרשתות החברתיות הן כאן כדי להישאר ויש להן גם הרבה מאד יתרונות. אלא שכשמדובר באסתטיקה ובבריאות, חשוב להסתכל לאמת בפנים, תרתי משמע. העור שלנו הוא האיבר הגדול ביותר בגוף ואחד המשמעותיים. לכן, בדיוק כמו שבכל תחום רפואי אחר, נפנה לאנשי מקצוע, נקדיש מחשבה, נתייעץ ונברר היטב מי עתיד לטפל בנו, כך נכון יהיה לנהוג גם בענייני העור.
גם כשמדובר בדור האינסטגרם, המבקש פתרונות מהירים, קלילים, זמינים ולא בהכרח מקצועיים, מומלץ לא להתפתות למרפאות בגלל מספר עוקבים, תמונות סלבריטאים, תמונות שקריות של "לפני -אחרי" ותמונות המשווקות את המראה המושלם עם אשליות מוגזמות.
בעידן שבו אין שומרי סף, כל אחד יכול להיות פרזנטור ואיש שיווק, שמעלה צילומים ופוסטים, ממליץ ומעביר מסרים שאין להם ביסוס מדעי. לכן חשוב שנזכור שהמידע לא מזוקק, האמת קיצונית ומוגזמת, והאחריות חלה גם עלינו הצרכנים, כי קשה יותר להרוג את רוח הרפאים מאשר את המציאות.


ד"ר אופיר ארצי הוא מומחה ברפואת עור, מנהל המרכז המשולב לאסתטיקה, מערך העור, איכילוב







