תהליך המעבר ממנועי שריפה פנימית להנעה חשמלית כבר יצא לדרך. בצד יצרני רכב המתמחים בכלי רכב חשמליים, כמו טסלה, כל יצרני הרכב המסורתיים מציגים אף הם כלי רכב חשמליים. מרגע שהיצרנים החליטו על המעבר אין דרך חזרה והשאלה היחידה היא הקצב. ישראל כמובן מושפעת באופן ישיר ממה שקורה בעולם. היא יכולה להאט את הקצב או לחילופין להאיץ את הקצב. ההערכה היא כי בזמן הקרוב נראה את ישראל מאיצה את תהליך המעבר ומה שיקבע הוא המצאי אצל היבואנים.


"ישראל היא המקום המושלם לפיתוח תחבורה חשמלית", אומר אודי אליהו, מנכ"ל אפקון תחבורה חשמלית. "הקהל הישראלי ידוע ביכולת האימוץ המהירה של טכנולוגיות חדשות. גם הנתונים הטבעיים של ישראל כ'מדינת אי', טווחי הנסיעה הקצרים יחסית, תשתיות חשמל איכותיות ונגישות, עלות חשמל נמוכה ועלות דלק גבוהה, כל אלה יאיצו לדעתנו את התהליך".
האם ישנה מספיק תמיכה מהמדינה בפיתוח התשתית?
"משרד האנרגיה והמנהלת לתחליפי דלקים נתנו את הדחיפה הראשונה לשוק באמצעות 'קולות קוראים' שיצאו בתחילת 2019 והיו מאוד מוצלחים. באמצעות מימון ראשוני להקמת עמדות טעינה, רשויות מוניציפליות רבות וכל חברות הדלק בישראל התחייבו להשקיע בתשתיות טעינה בשטחן. בזכות המוטיביציה שייצרו הקולות קוראים אנחנו מקדמים היום עשרות רבות של עמדות טעינה בהרבה מאוד מקומות וזה מתחבר לרשת ארצית גדולה ואיכותית לכלל הנהגים.


"לדעתי, עיקר התמיכה של המדינה בשלב זה צריך להיות מופנה לנושא הרכב החשמלי. אנחנו מחכים שהמכוניות יגיעו, אבל המדינה צריכה לעשות הרבה יותר בכדי שזה יקרה וזה ידחוף את כל השוק קדימה. אנחנו היום מקימים את הרשת הבסיסית הראשונה, עם מאות נקודות טעינה בפריסה ארצית, וככל שקצב החדירה של המכוניות יגדל כך גם אנחנו נגדיל את הרשת. זאת התוכנית".
"עמדת מובילות מאוד משמעותית"
אפקון תחבורה חשמלית היינה חברת בת של אפקון אחזקות, אחת החברות המובילות בישראל בתחום התשתיות, ניהול חניונים, בנייה רווית טכנולוגיות, תחנות כוח, ערים חכמות ועוד. על בעלי השליטה בחברה נמנית גם קבוצת שלמה (חברת הליסינג הגדולה בישראל). החברה מתמחה בתחום תשתיות החשמל כבר למעלה מ-70 שנה והיא מעסיקה באופן ישיר מעל ל-300 מהנדסי חשמל, לצד אלפי עובדים וקבלנים, שמעורבים בכל פרויקט תשתיות טכנולוגי מתקדם ומשמעותי שיש בישראל.
"אפקון תחבורה חשמלית נמצאת בעמדת מובילות מאוד משמעותית וברורה עם ניסיון של שנים רבות בשני עולמות התוכן שעד לפני כמה שנים לא נפגשו - תחבורה וחשמל", מציין אודי אליהו. "עם הניסיון העשיר של חברות האם בשני התחומים והניסיון המקצועי מאוד שלנו, אנחנו יודעים בדיוק מה צריך לעשות היום בכדי להיות מוכנים בזמן. אנחנו נפרוס את רשת הטעינה האיכותית ביותר בישראל בכל מקום, ונאפשר מעבר חלק לרכב חשמלי, ללא חרדת טווח ועם שקט לאורך כל הדרך, תרתי משמע. אנחנו מאמינים שאנחנו עושים הרבה טוב ובזכות השותפים שלנו והמשקיעים שלנו נהיה גם כאן המובילים בעולם, ונעזור בצורה משמעותית לבניית עתיד טוב יותר עם אוויר נקי יותר לכולנו".
מהי ההערכה שלכם לגבי היקף החדירה שלכם לשוק הישראלי?
"אנו בוחנים את התפתחות שוק הרכב החשמלי באירופה ומבינים שהעובדה שאנחנו כמה שנים מאחור לא תמנע מאיתנו לסגור את הפער כבר בשנים הקרובות. אנו צופים שבשנת 2025 נגיע לשיעור חדירה הקרוב ל-10%, בדומה למה שקרה בשנה שעברה (2020) במדינות רבות באירופה כגון צרפת, גרמניה, פורטוגל, שוויץ ועוד. אנחנו גאים להיות מהגורמים המשמעותיים ביותר לכך שזה יקרה בצורה נכונה. זה יקרה בזכות ראייה לטווח ארוך של הנהלת החברה והשקעות משמעותיות בטכנולוגיות המתקדמות בעולם. אנחנו כבר היום עם פריסה משמעותית של רשת טעינה בישראל, מקריית שמונה ועד אילת, שמאפשרת את המהפכה הכל כך חשובה הזאת".
מתי לדעתכם נגיע למצב שבו נראה בכבישים רכבים חשמליים כאחוז ניכר מכלל הרכבים במשק?
"החלפת כל מצבת הרכב תיקח כמובן זמן, אולם אנחנו מעריכים שבשנים הקרובות כבר נראה מאסה קריטית של כלי רכב חשמליים על הכביש. זה תלוי במספר גורמים. אני מאמין שברגע שהיבואנים יביאו דגמים אטרקטיביים ובכמויות גדולות כולנו נראה את זה קורה. חבר מעולם הרכב סיפר לי פעם: כל המכוניות שמגיעות לישראל בסופו של דבר נמכרות ועולות על הכביש, ולא ידוע על יבואן שהחזיר אוניות עם מכוניות לחו"ל. אנחנו מניחים שאם לא תהיה התערבות רגולטורית מעכבת, כבר ב-2025 נראה בערך 300 אלף כלי רכב חשמליים על הכבישים, כלומר קרוב ל-10% ממצבת הרכב, ומכאן תהיה קפיצה אקספוננציאלית לעבר החזון של מדינה נקייה מדלק".
מעורבים בפרויקטים ראשונים מסוגם בישראל
על מנת להבטיח את רמת השירות הגבוהה אותה מעוניינת אפקון להעניק ללקוחותיה היא משלבת שימוש במטענים המיוצרים על-ידי היצרנים המובילים בעולם, כמו למשל מטענים מהירים מתוצרתABB . הרשת מנוהלת על-ידי מערכת ממוחשבת אליה מחוברים כל המטענים ומאפשרת ניהול מרחוק כולל הפעלה של המטען על-ידי האפליקציה של החברה המאפשרת איתור תקלות והפעלה מרחוק של כל מטען בכל רחבי הארץ. לכל זה מצטרפות, מדגישים בחברה, היכולות הטכנולוגיות של אפקון שהיא מהחברות המובילות בישראל בעולם האלקטרו-מכני והבקרה.
ספר לנו קצת על עמדות הטעינה שלכם.
"אנחנו משתפים פעולה עם ענקיות טכנולוגיה מכל העולם. עמדות הטעינה שלנו מגיעות מטורקיה, גרמניה, ספרד, סין פורטוגל ועוד, ואנחנו כל הזמן בוחנים טכנולוגיות חדשות בחו"ל. התחום הזה כל הזמן מתפתח ואנחנו רוכשים ומצטיידים בטכנולוגיות המובילות ביותר בעולם. בנוסף, אנחנו מפתחים יכולות וניסיון בתחום ניהול האנרגיה, אגירה, אינטגרציה עם כלל מערכות הבניין ועוד".
אילו פרויקטים עשיתם לאחרונה?
"אנחנו מקימים רשתות טעינה פרטיות מנוהלות בהרבה מאוד בניינים בישראל, מגורים ומסחר, אנחנו מקימים רשתות ציבוריות בלמעלה מעשר רשויות מובילות בישראל ומובילים את תחום טעינת האוטובוסים החשמליים, שיתקדם ראשון וישפיע מאוד על הרחובות שלנו כבר בשנה הקרובה. אנחנו מעורבים בפרויקטים ראשונים מסוגם בישראל בתחום הטעינה המהירה, ניהול אנרגיה, אגירת אנרגיה ושילוב כל התחומים".
מהו החזון שלכם?
"אפקון תחבורה חשמלית הוקמה לפני ארבע שנים בכדי להיערך לחדירת רכב חשמלי לישראל. היינו הראשונים בישראל ששיתפו פעולה עם יבואני הרכב המובילים בהיערכות לכניסת רכב חשמלי והתקנו את העמדות האולטרה-מהירות, בהספק של 175 קווט"ש, לפני למעלה משנתיים. מאז התקנו ואנחנו מתקינים עשרות עמדות אולטרה-מהירות בכל הארץ. למעשה, אנחנו החברה היחידה בישראל עם ניסיון בתחום שאכן מפעילה עמדות כל כך מתקדמות. החזון הוא להיות רשת הטעינה הגדולה בישראל שכל רוכש של כלי רכב חשמלי ישתמש בה".






