חיפוש

ברשת "עתיד" נותנים משמעות חדשה לחינוך

כחלק מתפיסת החינוך החדשנית שלה, מובילה בימים אלה רשת "עתיד" תוכנית חדשה שתהפוך את התלמידים, המורים ואנשי הצוות לקהילות עם משמעות. רו"ח יוסי ממו, מנכ"ל הרשת: "בכל אחד מאיתנו יש גם שחקן וגם מנהיג, בזכות התוכנית החדשנית נוכל למקסם את היכולות של כל אחד מעשרות אלפי התלמידים, המורים והמנהלים שלנו"

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
נותנים משמעות גם לתלמידים וגם למורים. כיתה ברשת החינוך עתיד | צילום: ארז חיים
נותנים משמעות גם לתלמידים וגם למורים. כיתה ברשת החינוך עתיד | צילום: ארז חיים
נותנים משמעות גם לתלמידים וגם למורים. כיתה ברשת החינוך עתיד | צילום: ארז חיים
נותנים משמעות גם לתלמידים וגם למורים. כיתה ברשת החינוך עתיד | צילום: ארז חיים
ענת יפה, בשיתוף רשת עתיד
תוכן שיווקי

"אנשי החינוך בישראל מתמודדים עם לא מעט שאלות ודילמות לאורך השנה", מספר רו"ח יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד. "מצד אחד ישנן התוכניות הרשמיות של משרד החינוך, מהצד השני ישנם האתגרים היומיומיים שאנחנו חווים ובין לבין ישנם החיים עצמם – והחובה שלנו כרשת מובילה להתעדכן ולהתפתח כל הזמן ולא לשקוט על השמרים. ככל שאנחנו מעמיקים בתהליכים החינוכיים שלנו, אנחנו מגלים שיש איזשהו אקס פקטור – משהו שחסר בדרך ושייתן משמעות נוספת לתלמידים, להורים וגם לצוות החינוכי".

יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד | צילום: יחסי ציבור רשת החינוך עתיד
יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד | צילום: יחסי ציבור רשת החינוך עתיד
יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד | צילום: יחסי ציבור רשת החינוך עתיד
יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד | צילום: יחסי ציבור רשת החינוך עתיד

בחודשים האחרונים פיתח הצוות הפדגוגי המוביל ברשת החינוך "עתיד" תוכנית מיוחדת שצפויה לשנות את כל תפיסת החינוך בעשרות בתי הספר של הרשת ברחבי הארץ. התוכנית, שפותחה בשיתוף פעולה עם איש החינוך המוביל ד"ר שמעון אזולאי, נועדה לשנות את התפיסות הרווחות במערכת החינוך ולתת "משמעות" חדשה לצוות התלמידים, המורים, המנהלים ואנשי המטה ברשת. "אין כזה דבר בעיות משמעת אלא יש כזה דבר בעיות משמעות", אומר ד"ר אזולאי, "בדרך כלל מערכת החינוך רוצה לתת לתלמידים כנפיים, אבל בעזרת התוכנית החדשה שפיתחנו הקהילה נותנת להם שמיים וזה משמעותי הרבה יותר".

שחקנים ומנהיגים
המודל החדש שנבחר הוא "קהילות משמעות" ויש מאחוריו מאות שעות של חשיבה פדגוגית וחברתית מעמיקה, שחוצה רוחבית את כל רבדי הפעילות החינוכית. "כל אחד מאיתנו הוא גם שחקן וגם מנהיג", אומר ממו, "אלא שאנחנו לא תמיד נמצאים בשני התפקידים ולפעמים נשארים רק באחד מהם. המטרה שלנו היא להראות לכל אחד מהתלמידים, המורים ואנשי הצוות את הדרך שלהם למקסם את היכולות שלהם גם כשחקנים וגם כמנהיגים. לתת להם את הכלים והדרכים להבדיל ביניהם, להיכנס בכל רגע לתפקיד הנכון ולתת לסביבה את הכלים למצוא בהם את שני התפקידים".

כחלק מהתוכנית הייחודית תוקם בכל בית ספר קהילת משמעות שתעבוד על פי תוכנית עבודה ועקרונות מנחים. "כאשר אנחנו לא פועלים מתוך תחושת משמעות, ולא רואים עצמנו כחלק מקהילה משמעותית, נוצרות באופן בלתי נשלט גם תופעות שליליות כמו אלימות פיזית או מילולית", אומר ממו. "כאשר נוצרת קהילה משמעותית פתאום נוצרות באופן טבעי ערבות הדדית, שייכות ועזרה אחד לשני".

ואיך יוצרים קהילה משמעותית כזאת?
"כאשר אנחנו מסתכלים רק על הציונים של התלמיד ולא על החוזקות האישיות שלו אנחנו פוגעים במשמעות האישית ולא יכולים ליצור קהילה. באותה המידה אם נסתכל על המורה רק ככלי להעברת ידע ולא כמכלול הכישורים והחוזקות שלה, לא נאפשר לה להשאיר את החותם על הקהילה. כדי לייצר את המשמעות נדרש שינוי בחשיבה, נדרשת ההבנה שהכול קשור בהכול – מהרגע בו התלמיד או המורה מגיעים לבית הספר ועד לחוויות שלהם אחר הצהריים ובכל מקום נעצים את השחקן ואת המנהיג שבהם".

כדי להוציא את החזון למציאות ולהפוך את הרעיון לפרקטיקה בשטח חילקו ברשת "עתיד" את "קהילת המשמעות" לחמש זירות עיקריות.

בזירה הראשונה, המיועדת לתלמידים, יחוו 22,000 בני הנוער הלומדים בעשרות בתי הספר של הרשת כ-40 תוכניות שונות ("שבילים" בשפת הרשת) שממקסמות את הכישורים שלהם ומלמדות אותם בין היתר כיצד לנהל שיח פורה מול ההורה והמורה כשחקן ומנהיג פעיל. "בזירה הזאת יש לא מעט תוכניות שונות", מספר ממו. "החל בתוכניות מנהיגות לנוער, פיתוח יכולות עבודה בצוות, האקתון יזמות שמלמד את התלמידים לכתוב רעיון, להוביל אותו ואף למכור אותו כמוצר משמעותי ותוכניות רבות נוספות".

בזירת המנהלים בונים את עשרות מנהלי בתי הספר ברשת כמנהיגי "קהילת המשמעות" ובמקביל כשחקנים בתוך הזירה הניהולית של הרשת. בין היתר יפגשו המנהלים שלוש פעמים בשנה לכנסי למידה והעמקה במודל וימי עיון נוספים הפזורים לאורך השנה לטובת בניית קהילה.

זירות נוספות הן זירת "המטה" בה יהפכו את אנשי המטה ברשת החינוך לחלק מהקהילה ויעודדו אותם להטביע חותם, זירת "המורים" שם המורים נבנים להיות שחקנים משמעותיים בחדר המורים ומנהיגים מול התלמידים. "אנחנו מלמדים את המורים לשתף פעולה ולעבוד יחד כצוות", מסביר ממו, "ובמקביל מקימים קהילות פיתוח בהן המורים מפתחים את המודלים והכלים שלהם בתהליך שיתופי".

כמו כן תוקם גם זירת "ההורים" שם הם יפעלו כמנהיגים בבית וכשחקנים בבית הספר כחלק מוועדי ההורים ובפעילויות שונות. "בכל אחת מהזירות האלה יש ראייה שונה ועדיין האתגר שלנו הוא לייצר שיח וקשר בין כל הקהילות", מדגיש ממו. "אנחנו רוצים לגייס את ההורים והתלמידים לתהליכים גדולים מצד אחד, אבל התהליכים האלה לא יוכלו לקרות בלי המורים והצוות איתנו. לשם כך אנחנו זקוקים לאמון במערכת והענקת האפשרות לפעול ולקדם את הקהילות השונות להישגים גדולים".

בשיתוף רשת עתיד

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    ישראלים שנתקעו בקפריסין מתכוננים לעלות לשיט חילוץ בנמל לימסול, במהלך מבצע "עם כלביא" בשנה שעברה

    רגב רצתה להחזיר ישראלים באונייה מקפריסין, וגילתה ש"הצוות פרו־פלסטיני"

    יפעת ראובן
    מצר הורמוז באיראן, תמונה אווירית מדצמבר 2023

    המלחמה מאיימת להמיט משבר גלובלי על הכלכלה העולמית

    ניו יורק טיימס
    כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי עם ג'רום פאואל, יו"ר הפד, 2019

    בעקבות המלחמה עם איראן: הסיכון שמרעיד את השווקים ברחבי העולם

    דפנה מאור
    IRAN-CRISIS/

    המלצה יוצאת דופן, באמצע הלילה, רגע לפני המתקפה: לקנות דולר, למכור שקל

    איתן אבריאל
    הר יונה נוף הגליל

    "הם קובעים פה את המחירים. באים לקבלנים וקונים 100 דירות בבת אחת"

    טלי חרותי-סובר
    015960

    רק 70 איש ייהנו מ-100 מיליון שקל: העסקה שקורעת את עמק חפר