חיפוש

הגנת סייבר בעולם המתפתח: המסע של המדענים לתיקון עולם

מדע וטכנולוגיה הם המפתח לתיקון עולם. הגנת סייבר מקיפה וזולה היא המפתח להנגשת שירותים חיוניים למאות מיליוני בני אדם במדינות מתפתחות. הוכחנו את זה כעת במחקר יישומי באסיה ואפריקה, ואנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו למסע תיקון עולם

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
צילום: אוניברסיטת תל אביב
צילום: אוניברסיטת תל אביב
נשים מפעילות מתקן שאיבת מים צילום: USAID
נשים מפעילות מתקן שאיבת מים צילום: USAID
ד"ר ליאור טבנסקי, עינן ליכטרמן
תוכן שיווקי

רבות דובר על לוחמת סייבר. אין לטעות: כמו בכל מהפכה טכנולוגית, היכולות החדשות מתווספות על הישן ואף פעם לא מחליפות אותו. מטבע הדברים, בתנאים הפוליטיים והקרבה הגיאוגרפית - הטרור הרצחני מעזה לא זקוק בסייבר. אנו במלחמה שפתחו עלינו מרצחים אכזריים מעזה. כשננצח, נחזור להוביל את האנושות כולה במדע וטכנולוגיה מישראל.

רוב אוכלוסיית העולם חיה בעולם המתפתח. הדרך לכל אחד מ-17 יעדי פיתוח בר-קיימא של האו"ם עוברת במחשוב. בזכות המחשוב, פותחו ונפרסו תשתיות חדשות שהעניקו שירותים חיוניים למיליארדי בני אדם. מיליונים רבים יוצאים מעוני קיצוני. אולם הציפיות שטכנולוגיות מידע יניעו שיפור מקיף, רחב ויסודי שכה נחוץ לעולם המתפתח - לא מומשו. מדוע ה"דיווידנד דיגיטלי" לא מגיע לרוב אוכלוסיית העולם?

הצד השני של מטבע הטרנספורמציה הדיגיטלית

אמון דיגיטלי נבנה תמיד בהקשר חברתי, תרבותי ופוליטי נתון. ברחבי המדינות המתפתחות הצורך באמון דיגיטלי זינק, בעוד שהגישה המערבית אינה מתאימה בעיקר בגלל אילוצי משאבים.

בני אדם יאמצו חדשנות - מערכת סינון מים מבוקרת מחשב, תשלומים מבוססי סלולר, רפואה מרחוק - רק אם יתנו במערכות החדשות אמון. חוסר היכולת של המממנים והמפעילים לנהל את הסיכון במערכות תשתית - קרי, חוסר ביטחון סייבר - הוא הסיבה הסמויה לכך שאזרחי העולם המתפתח אינם מקבלים "דיווידנד דיגיטלי". כיצד נוודא שהצד החיובי של המחשוב יניע את צמיחת הכלכלות המתפתחות?

אנחנו באוניברסיטת תל-אביב נענינו לאתגר האדיר לפני ארבע שנים. עלינו למנף מומחיות מקיפה בביטחון סייבר לשיפור חייהם של מיליארדי בני אדם במדינות המתפתחות. הצוות בראשותי במרכז למחקר סייבר רב תחומי פיתח מודל ייחודי אשר מאפשר לראשונה לבנות חוסן ואמון דיגיטלי ברמת מגזר כלכלי, במקום ברמת ארגון בודד. המודל מבוסס על התשתית המדעית של Complex socio-technical systems מחד ועל הידע והניסיון המבצעי הייחודי שצברנו בישראל מאידך.

עינן ליכטרמן | צילום: עודד קרני
עינן ליכטרמן | צילום: עודד קרני
עינן ליכטרמן צילום: עודד קרני
עינן ליכטרמןצילום: עודד קרני

בניית חוסן רב-ממדי

עבדנו ב-11 מדינות באפריקה ואסיה יחד עם המטה והאגפים השונים של הבנק העולמי, המשקיע בהקמת תשתיות ושירותים חיוניים מגוונים. התמודדנו עם אתגרים מגוונים: מחשוב שירותי בריאות, הכנסת מערכות בקרה תעשייתית מודרניות ברשת הולכת חשמל באסיה, בניית תשתית לשירותים ומודרניזציה של תקשורת קווית וסלולרית באפריקה. בזכות השיטה החדשנית, הפקנו תוכניות עבודה להגנת תשתיות חיוניות וחוסן סייבר המותאמות לאילוצים הפרטניים.

כל תוכנית עבודה כוללת היבטי מדיניות, ארגון ואחריות, לצד היבטים טכנולוגיים. הבנק העולמי הממשלות המקומיות אימצו כולם את המלצותינו הארגוניות והטכניות ברמת תכניות עבודה ממוקדות, מעשית ומותאמת.

שותפות לצורך שיפור יכולות סייבר

פיתוח לא יהיה בר-קיימא ללא היכולת לנהל את סיכוני הסייבר. המודל שפיתחנו באוניברסיטת תל-אביב מאפשר לראשונה שיפור יכולות סייבר והגנה על תשתיות חיוניות ברמת המגזר. הגישה שפיתחנו מעניקה מענה מקיף תוך שיתוף הגופים העיקריים שמייצרים את השירות החיוני, הרגולטור המגזרי, יכולות ברמה הלאומית, ושרשרת האספקה של שירותי מחשוב. המסגרת הכוללת מתאימה להכיל כל מגזר כלכלי. הניתוח המערכתי מספק מענה יעיל בהתאם אילוצי משאבים.

אימוץ המודל למטרות פיתוח בר-קיימא יתרום לביסוסה של מדינת ישראל כמובילה עולמית בתחומי הסייבר ומהפכת המידע במובן השלם, כלומר מעבר לצד הטכנולוגי. נציג את המודל PROGRESS ואת הממצאים שהפקנו בשטח לאלפי משתתפי כנס שבוע הסייבר הבא באוניברסיטת תל אביב. אמון דיגיטלי וחוסן סייבר מגזרי יהיו הנושאים המרכזיים בשבוע הסייבר, אחרי המלחמה, בסוף יוני 2024.

ליאור טבנסקי | צילום: כפיר זיו
ליאור טבנסקי | צילום: כפיר זיו
ליאור טבנסקי צילום: כפיר זיו
ליאור טבנסקיצילום: כפיר זיו

רק בשותפות בין כלל הגורמים - המגזר הממשלתי, המגזר העסקי, האקדמיה והמגזר השלישי - נתעלה מעבר לאינטרסים הייעודים לכדי תיקון עולם ממשי. אנו קוראים לעסקים ישראליים ורב-לאומיים –הצטרפו אלינו למסע הזה לתיקון עולם שיצא מאוניברסיטת תל-אביב.

ד"ר ליאור טבנסקי מכהן כראש מעבדת חוסן סייבר וחוקר במרכז בלווטניק למחקר סייבר רב תחומי באוניברסיטת תל-אביב.עינן ליכטרמן הוא CTO סייבר ב"ליאקום מערכות". ליאור ועינן הם יועצים להגנת תשתיות חיוניות לבנק העולמי.

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    שכונת נופי בן שמן בלוד

    "מכרתי דירות בהמון שכונות חדשות. כזה דבר לא ראיתי, שום דבר לא עובד"

    סימי ספולטר
    עופר מושקוביץ (פושקו)

    מאחורי הטרגדיה בקיבוץ מתחבא סוד על הבעיה הטכנולוגית של צה"ל

    חגי עמית
    הקונדיטוריה של מיקי שמו

    רק מאפיות לחם: תביעה של עובדת נגד קונדיטוריה שמו הביאה לפסיקה תקדימית

    אפרת נוימן
    שטר דולר מזויף עם דמותו של נשיא ארה"ב טראמפ. המשקיעים חושבים שהסיכוי להסכם גבוה, למרות הרטוריקה של טראמפ

    שער הדולר טס לעבר קידומת 2: אלו הסיבות לכך שחזרנו 30 שנה אחורה

    איתן אבריאל
    בנייה במעלה אדומים. בעיר יוצעו 1,663 דירות בהגרלה הקרובה

    הדירה יקרה מדי, גם אם תביאו כסף מהבית: כל מה שצריך לדעת על דירה בהנחה

    סימי ספולטר
    הילה ברוקר

    "המניה הזאת השיאה לי 188%, היא ההצלחה הגדולה של התיק שלי"