חיפוש

תכנון

תכנון איכותי לעתיד מיטיב וחדשני

בעתיד שבו גגות יהפכו למנחתים וחניונים למרכזי פנאי ובילוי נדרשת היערכות אסטרטגית עירונית, המחייבת תכנון סביבות מגורים איכותיות ליצירת צמיחה, חוסן, משמעות ותקווה לדורות הבאים

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
דינה ואנונו ישי
תוכן שיווקי

"תוך עשור לא נצטרך את בני האדם לרוב הדברים", הכריז ביל גייטס במרץ 2025, והצביע על עתיד שבו הבינה המלאכותית מעצבת מחדש את שוק התעסוקה. חזון זה, שאולי נתפס כדיסטופי, כבר מתגשם סביבנו ודורש היערכות אסטרטגית.

2035 – אתם ביום חופש (אחד מתוך שלושה קבועים בשבוע), יושבים על גג הבניין, שותים קפה ורחפן מנחית לכם מאפה חם. לפני רגע נפרדתם מהילדים שנסעו במונית האוטונומית לבית הספר. זה לא תרחיש בדיוני – זה קורה כבר עכשיו בטקסס – מוניות אוטונומיות ומשלוחי רחפנים משרתים את הציבור.

מהפכת הבינה המלאכותית
ההתקדמות הטכנולוגית – אוטומציה, רובוטים הומנואידיים, רחפנים ורכבים אוטונומיים – משנה במהירות את תחומי התחבורה, התעסוקה והדיור.

סנוניות ראשונות: מוניות אוטונומיות פועלות בארה"ב ובסין, לאחרונה הונפק בסין רישיון למוניות מעופפות ובדובאי יושק ב-2026 צי מוניות אוויריות. תחבורה ציבורית אוטונומית ורחפנים לשליחויות יהפכו לנורמה, ויצריכו תכנון תחבורתי חדשני.

דו"ח מקנזי (2023) צופה כי עד 2030, כשליש משעות העבודה בארה"ב יעברו אוטומציה. המשמעות: צורך מופחת במשרדים, במפעלים ובחניונים, שישליך על ירידה בהכנסות הערים ממיסוי. שינויים אלה מחייבים תכנון גמיש עם תוכניות בנייה כפולות, שיאפשרו הסבת מבנים לשימושים עתידיים מגוונים ופיתוח מודלים כלכליים עירוניים חדשים.

החדשנות המשבשת הזו לא מחכה לאישור ועדת התכנון. היא כבר פה. האם אנחנו מוכנים? האם נהיה ערוכים לשימוש המוני בה?

בעשורים הקרובים נחיה בעיר שבה רחפנים מטיסים מזון ותרופות, רובוטים מנקים את הרחובות ואת הבתים ומתניידים ממקום למקום בהליכה ובנסיעה. רחפנים ירחפו ממעל תדיר. זה יהיה מופלא, מפחיד, ובעיקר – שונה מכל מה שאנחנו מכירים.

האתגר הישראלי
בישראל האתגרים מורכבים יותר, בשל צפיפות אוכלוסין גוברת, הזדקנות האוכלוסייה, משברים סביבתיים, צפי למחסור במים, במזון ובחול ואירועי חירום תכופים. תכנון אסטרטגי יעיל דורש ראייה מתכללת המשלבת את כלל האתגרים הללו, תוך ניצול הזדמנויות לעיצוב עתיד חסין ומייטיב.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock

גגות וחניונים: המרחב הבלתי מנוצל

האדריכל לה קורבוזיה סבר שיש לאזן פיתוח עירוני כך ששטח שנלקח לבנייה יקבל פיצוי פונקציונלי בגג לפי עקרון גג־גן. בישראל, העתידה להיות הצפופה במדינות ה-OECD, זו לא עוד תיאוריה או Nice to have – זו התוויה הכרחית.

גגות וחניונים, שנתפסו עד כה כשטחים פונקציונליים לדודי חשמל ולחניות, יהיו בעתיד משאבים מעורבי שימושים:

מרכזי תחבורה: גגות ישמשו כמנחתים לרחפנים ומוניות אוויריות, עם עמדות טעינה ותכנון אקוסטי למזעור הפרעות רעש.

חניונים תת־קרקעיים יוסבו למרכזי לוגיסטיקה רובוטיים, לחקלאות ולמרחבי פנאי.

ריאות ירוקות וביטחון תזונתי: גגות ירוקים וגינות קהילתיות יפחיתו זיהום ואת אפקט אי החום, ויספקו מזון באמצעות חקלאות אנכית. במצבי חירום, גינות אלה יהוו מקור מזון חיוני.

מרחבי קהילה ותרבות: גגות וחניונים יכולים להפוך למרכזי ספורט, תרבות ואירועים קהילתיים, ולענות על צרכים חברתיים בעידן של שעות פנאי מרובות.

תשתיות חירום: חניונים תת־קרקעיים ישמשו כמקלטים בחירום וכמרכזי לוגיסטיקה, וגגות כנקודות פינוי ואספקה במשברים.

אנרגיה עצמאית: פאנלים סולאריים על גגות יבטיחו אספקת אנרגיה בשגרה ובחירום, ויפחיתו תלות ברשת החשמל.

פתרונות אסטרטגיים

כדי לעצב עתיד מיטיב וחדשני עלינו לאמץ:

מרכזי פיתוח ומחקר רב־תחומיים: המגה שינוי והאתגרים העירוניים המורכבים דורשים הערכות מוקדמת תוך שיתוף פעולה בין אדריכלים, מהנדסי בינה מלאכותית, מהנדסי תחבורה, מתכנני מדיניות, מומחי תכנון עירוני ואחרים. השיתוף הרב־תחומי יאפשר פיתוח פתרונות פורצי דרך לאתגרים מורכבים.

תכנון מודולרי וגמיש: פרוגרמות ותוכניות המאפשרות הסבה מהירה של תשתיות לשימושים עתידיים.

רגולציה דינמית: מדיניות שמאפשרת אימוץ טכנולוגיות חדשות תוך שמירה על ביטחון, פרטיות וחדשנות.

היערכות דינמית בהתחדשות עירונית – כאן ועכשיו

התחדשות עירונית היא הזדמנות ייחודית לעצב במהירות את המרחב העירוני, הציבורי והפרטי, כך שיהיה ערוך לאתגרי העתיד. אחד האתגרים המרכזיים הוא אתגר הזיקנה, הנובע מעלייה בתוחלת החיים כתוצאה מפיתוחים טכנולוגיים ומדעיים. דירות נגישות ומודולריות, המשלבות טכנולוגיות מתקדמות, יאפשרו התאמה למצבי בריאות משתנים, הן בשגרה והן בחירום. לכך יש להיערך בחקיקה ובתוכניות, במטרה להבטיח שכל דירה בישראל תהיה נגישה בחלקה או במלואה.הצורך בסביבות מגורים מותאמות התעצם בעקבות המלחמה. המחסור בדירות נגישות לנכי צה"ל מעיד על חוסר בהבנת האתגר ובצרכים המשתנים. לו היו נערכים מראש לזיקנה, או מקבלים החלטות מהירות ופרואקטיביות בתחילת המלחמה, יכלו לספק מאות ואלפי דירות נגישות במהירות ובעלות נמוכה בהרבה מהנגשת דירה קיימת. הדבר מדגיש את הצורך הבוער בניהול תכנון יעיל של גופי התכנון, המותאם לצרכים המשתנים. אם לא נפעל במהירות ובזמן, נחמיץ הזדמנויות קריטיות שישפיעו באופן ניכר על איכות חיינו ועתידנו.תכנון עתיד עירוני ערכי, מיטיב ואיכותי מצריך היערכות אסטרטגית שתאפשר להתמודד עם מגה־אירועים, הכוללים חדשנות משבשת על איומיה והזדמנויותיה. אתגרים אלו, יחד עם יתר הצרכים המתפתחים, חייבים להיות מתוכללים באופן מתמיד. באמצעות תכנון יעיל ואיכותי, המתבסס על בחינה מעמיקה של היבטים שונים ומתייחס להשפעות ישירות ועקיפות, תוך שיתוף פעולה רב־תחומי, שילוב ממד החירום, רגולציה דינמית וטיפול בפתרונות הטקטיים, נצלח את האתגר הטכנולוגי ונוכל להבטיח סביבות מגורים איכותיות שמשלבות צמיחה, יצירה, חוסן, משמעות ותקווה לדורות הבאים.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, בוגרת החוג למדיניות ציבורית למנהלים אוניברסיטת ת"א

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    גיא מנור

    "החזר המשכנתא הוא 12 אלף שקל. אם הייתי שוכר דירה הייתי משלם סכום דומה"

    מיכל פלטי
    אילוסטרציה. "מרגע שמספרי ההגירה יעברו סף מסוים – שינוי הכיוון יהיה קשה עד בלתי אפשרי"

    רובם מעל גיל 40 ולמדו בישראל: "קפיצה דרמטית בעזיבת רופאים"

    שיר אנגל
    אולפן ערוץ 13

    קבוצת ההייטקיסטים, התכוננו: לא רק קניתם ערוץ, אלא גם פתחתם חזית

    עידו באום
    אילוסטרציה. הלקוח ישלם פחות על תהליך הפקת התשובות המשפטיות, ויותר על איש המקצוע שיעמוד מאחורי התוצאה ויגן עליה בבית המשפט

    מהפכת שכר הטרחה: מה קורה במשרדי עורכי הדין?

    עידו באום
    אבי מלכה. "אילולא הסיפור עם אופיס דיפו, לא היה סיכוי בעולם שאתמוטט. ב–2012 הרווח הנקי שלי היה 12 מיליון שקל"

    הוא היה "מלך העולם" בעסקים וקרס: "לקחו ממני הכל. עכשיו אני מחפש צדק"

    ענת ג'ורג'י
    פיראס גועבה, מנהל סניף מחסני השוק בקטמון, עם העובדים החדשים: "כל דבר שאני מבקש הם אומרים לי 'כן בוס'"

    "הם באים לעבוד, בלי סיגריות וטלפונים כל היום. אף פעם לא מחסירים ימים"