חברת פפטיקום (Pepticom) מביאה בשורה שעשויה להיות מהפכנית עבור עולם האימונולוגיה: החברה פיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה כדי לגלות פפטידים רפואיים (חלבונים קצרים) במטרה לקצר את זמני הפיתוח תרופות פפטידיות המיועדות לטיפול במגוון מחלות, בשלב הראשון בעיקר לטיפול פומי (אוראלי) במחלת העור פסוריאזיס.
"לפפטידים יש תכונות הדומות לתכונות של נוגדנים הניתנים בהזרקה לטיפול במחלות מסוימות", מסביר ד"ר עמנואל לרנר, מנכ"ל ומייסד החברה. "אנחנו מתמקדים בפפטידים חדשניים לחלוטין הניתנים לנטילה דרך הפה, הפועלים בדרך דומה לנוגדנים הניתנים בהזרקה – כך שאנו פועלים בפרויקטיים בהם יש צורך להחליף תרופה בהזרקה לתרופה הניתנת בצורה אוראלית. הבעיה המרכזית היא שקשה מאוד לחוקרים כיום לגלות את הפפטידים המעגליים הללו. אנו מצליחים לעשות זאת באמצעות הפלטפורמה החדשנית שלנו שבעתיד עשויה לגלות תרופות למחלות נוספות.
Pepticom ממוקמת בכפר ההייטק שבגבעת רם בירושלים, ומעסיקה כ-11 עובדים. בין המשקיעים בה לאורך השנים ניתן למצוא את Chartered Group ומשקיעים נוספים.
מענה לאוכלוסיות שלא יכולות לקבל תרופה בהזרקה
כחלק מהתמקדות החברה, החליטה החברה להשתמש בפלטפורמה שלה בפיתוח פרויקט ראשוני למתן מענה למחלת העור פסוריאזיס. "זוהי מחלה נפוצה מאוד, עם שוק של למעלה מ-20 מיליארד דולר בשנה, וניתנים בה טיפולים טובים מאוד בהזרקה. הנוגדנים הניתנים בהזרקה לטיפול במחלה מעכבים חלבון ששמו חלבון IL 17 שהוא מרכזי ומשמעותי מאוד למחלת הפסוריאזיס. אך יש כיום קבוצות שלמות של חולי פסוריאזיס שאינן מסוגלות לקבל את התרופות הללו בגלל ההזרקה, כמו למשל חולים בדרגות חומרה פחותות. כרגע בעולם הרפואה יש מרוץ שבו רוצים להגיע למולקולות שמעכבות את החלבון הזה, אך ניתן יהיה להעבירן דרך הפה ולא בהזרקה. פפטיקום נמצאת בחזית המרוץ יחד עם חברות פארמה מובילות בתחום".
באיזה שלב אתם נמצאים כרגע?
"כעת אנחנו נמצאים בשלב הניסויים הפרה-קליניים, והשגנו תוצאות יפות ומעניינות. חשוב לציין שפפטידים שיכולים להינתן דרך הפה הם לא דבר טריוויאלי, וברגע שנצליח להשיג את מטרתנו בתחום הפסוריאזיס, נוכל לעסוק גם במחלות רבות אחרות".
ומה היתרון של הפלטפורמה שלכם?
"על אף שיש עניין גובר בתעשיית התרופות בפיתוח תרופות פפטידיות, תהליך הגילוי של פפטידים חדשים עדיין יקר מאוד וארוך מאוד. הפלטפורמה שלנו נעזרת בבינה מלאכותית כדי להאיץ ולייעל את עבודת החוקרים כשהם באים לגלות מולקולות פפטידיות לטובת תרופות חדשות. כך, למעשה, הטכנולוגיה שלנו מאפשרת לגלות את התרופות הפפטידיות המתקדמות ביותר, באמצעות חיפוש יעיל יותר במערך גדול של פתרונות אפשריים. אין היום כלים בשוק שמאפשרים להגיע באמת לכימיה המורכבת הזו".
ד"ר לרנר מסכם כי "חברות הפארמה רבות וגם המשקיעים הגדולים בתחום הפארמה מתעניינים מאוד בתחום הזה של האימונולוגיה ופיתוח הפפטידים, זה יאפשר דור חדש של תרופות שלא נראה כאן קודם".
לאתר>>>
בשיתוף Pepticom




