חיפוש

מלחמה. אבל קודם שלום

כעורכת דין וכמגשרת מנוסה בתחום דיני המשפחה, עו"ד שירה שואף-דגן מובילה זוגות רבים למתווה של הסכמות שיטיבו איתם ועם הילדים לאחר הגירושים. יחד עם זאת, במקרים שמגיעים אל בית המשפט היא מגלה יכולות אסטרטגיות ומתמסרת כולה להגנת הלקוחות

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
עו"ד שירה שואף-דגן | צילום: רונן טופלברג
עו"ד שירה שואף-דגן | צילום: רונן טופלברג
עו"ד שירה שואף-דגן | צילום: רונן טופלברג
עו"ד שירה שואף-דגן | צילום: רונן טופלברג
יפעת נחמני בשיתוף עו"ד שירה שואף-דגן
תוכן שיווקי

אחד מתחומי המשפט שהשתנו ללא הכר בשנים האחרונות הוא תחום דיני המשפחה. שלא כמו בתחומים אחרים בהם השינויים שנגזרו מפסקות תקדימיות לא הובילו למהפכה של ממש, בתי המשפט הובילו לשינוי מהותי בכל הנוגע לילדים ולדמי מזונות – שני מרכיבים נפיצים שעומדים בליבם של מאבקי הגירושים ודורשים התייחסות אחרת, המחייבת רגישות ויכולת למצוא דרכים יצירתיות וחכמות יותר כדי להגיע להסכמה בין בני הזוג.

כמי שחיה ופועלת בשדה המאוד מורכב של דיני משפחה זה יותר משני עשורים, עורכת הדין והמגשרת שירה שואף-דגן מתווה את הדרך ללא מעט זוגות שמבקשים להיפרד באופן שיותיר כמה שפחות צלקות למעורבים, בוודאי לילדים. "האתגרים כיום הם הרבה יותר גדולים לנוכח השינויים הדרמטיים בכל הנוגע לחלוקת זמני שהיה ואחריות הורית שהחליפו את ההגדרה הרחבה של משמורת על הילדים, לצד מהפכת המזונות. רק באחרונה בתיק בו אני מייצגת את האב, קבע בית המשפט כי האם היא זו שתשלם לידיו את המזונות, שכן היא פוגשת את הילדים רק פעמיים בשבוע ובכל סוף שבוע שני, ועל רוב הטיפול בילדים אחראי האב. בית המשפט פסק מזונות לאב. זהו פסק דין שאינו מקובל בנוף המשפטי ואני גאה מאוד על ההצלחה הזאת. אבל עוד לפני ההצלחה והפסיקה, יש דרך ארוכה לעבור ולכן, כשאני מלווה צד בתהליך המאוד אמוציונלי והרגיש של פרידה, אני לפני הכול אשקף לו את המצב כפי שהוא ואסביר לעומק את המשמעות ואת ההשלכות".

לא רק פסיקת המזונות ממחישה את השינוי ואת המורכבות בתחום דיני המשפחה. "לאחרונה, בתיק שבו הייתי מעורבת וייצגתי את האם, התקבל פסק דין שבו אב לילד עם צרכים מיוחדים, תבע מהאם הפסקת מזונות, אך בית המשפט מחק על הסף את תביעתו ואף חייב אותו בהוצאות שכר טרחה של 55,000 ש"ח בגין פיצוי הוצאות משפט ועוגמת נפש, זאת כדי להדגיש בפני ציבור המתדיינים שהוא מוקיע תביעות מסוג זה, ועליהם לחשוב היטב לפני דרישה שכזאת", מספרת עו"ד שואף דגן.

הילדים במרכז
כדי להבין את הגישה המקצועית של עו"ד שואף-דגן, כדאי לחזור לראשית ימיה כעורכת דין. כבר במהלך הלימודים היה לה ברור שתעסוק בדיני משפחה דווקא מתוך ההבנה שמדובר בתחום שאינו מתחיל ומסתיים בפן המשפטי. "זה אחד התחומים הבודדים שמשלב כמה מרכיבים, לרבות היכולת להבין את נפש האדם ולהיות שם עבור הזוגות המתגרשים באחד הרגעים הקשים והמשמעותיים בחייהם. לא פעם מגיעים אליי תיקים קורעי לב, שבהם מעורבים ילדים. יש הרבה אמוציות, הרבה פגיעות, שברון מעצם פירוק הנישואים ואת כל אלה חייבים להבין, להכיל ולקחת בחשבון כדי להגיע בסופו של דבר לתוצאה המיוחלת".

מאז ההחלטה שקיבלה בעת לימודי המשפטים הספיקה עו"ד שואף-דגן ללוות זוגות רבים בתהליך המאוד לא פשוט, לעיתים כמגשרת שהובילה בהצלחה להסכמות ולעתים כעורכת דין שמנהלת הליכים נוקבים בבית המשפט. כך או כך, היא רואה לנגד עיניה את התמונה כולה מתוך הכרה בהשלכות וראיית העתיד. "הסיטואציה של גירושים היא מאוד מורכבת, לכן לפני הכול צוות המשרד שלי ואני עוטפים, מכילים, מבינים ומחזקים כדי שנוכל לצאת ביחד למסע המשותף שבסופו נוכל להבטיח את עתיד הלקוחה או הלקוח ואת עתיד הילדים", היא אומרת. "זאת הסיבה שאנחנו מקפידים על זמינות 24/7, הרי לא פעם הצדדים זקוקים לא רק לעצה מקצועית, אלא גם לאוזן קשבת ולגורם מאזן שיכול להכיל את סערת הרגשות שמלווה את תהליך הפרידה".

ההקשבה היא מרכיב מהותי במסע של "פירוק החבילה", הכולל גם שיתוף פעולה מלא בין עו"ד שואף-דגן לבין לקוחותיה, התייעצות ושקיפות ולא פעם גם הצגת הנזקים שעלולים להיגרם בעקבות המאבק וההתבצרות בעמדה שאינה מוכנה לכל פשרה. כך גם בכובעה כמגשרת. "כאשר מגיע אליי זוג לגישור אני נכנסת לעומקם של דברים ומבקשת לקבל תמונה ברורה בנוגע לכל אחד מהצדדים, לאחר מכן אני מנתחת ומפרקת עם כל אחד מהם את המצב, מציבה את הפערים מול המציאות שלא פעם מנמיכים את גובה הלהבות, ובכך מובילה אותם להסכמה", היא מגלה. "אין ספק שמדובר בתהליך שמצריך הבנה רבה והרבה סבלנות, אבל בסופו של דבר הגישור חוסך הרבה זמן וכסף שמאפיינים את המאבקים הארוכים בבתי המשפט. לכן אני מחויבת לעשות את כל המאמצים כדי להביא ללקוחות, לילדיהם ולמשפחתם תוצאות ללא מלחמות ומאבקים מיותרים, באמצעות תהליך ודיאלוג הוגן שתואם לציפיות".

יחד עם זאת, לא תמיד את חוסר ההסכמה ניתן לפתור באמצעות גישור. "התפקיד שלי הוא להוביל את מי שפונה אליי לחוף מבטחים, שבמידה רבה ישפיע על חייו וחיי ילדיו בעתיד, אז כמובן שהמטרה היא להגיע להסכמות שמקובלות על שני הצדדים, אבל בלא מעט מקרים שבהם המרכיב של הפגיעה הוא המרכזי, כמו למשל לאחר בגידה, הצד הנפגע אינו מסוגל להיכנס למסע המשותף ואין ברירה אלא לנהל את התהליך בבית המשפט", מסבירה עו"ד שואף-דגן. "ברור בכמעט מכל הבחינות גישור עדיף על דיונים בבית המשפט ובמקרים רבים הליך שמתחיל בבית המשפט מסתיים בגישור, אבל גם פעמים רבות הגישור אינו אפשרי משום שאינו מתאים לכל זוג. ישנם מצבים בהם קיימים פערים גדולים מדי בין הרצונות של שני הצדדים, וכשלתוך זה מתווספים משקעים שונים מן העבר שהביאו לרצון לסיים את הקשר וכאשר כל אחד מהצדדים פונה לייעוץ משפטי בנפרד במטרה להיאבק על עמדתו - אין מקום לגישור".

היא מוסיפה כי כמגשרת ומתוך ראיית טובת הילדים והצדדים המעורבים, היא לפני הכול פועלת כדי לסיים את המלחמות בדרכי שלום ולהגיע להסכמות, אבל במקרים שלא נותרת ברירה היא מגייסת את הניסיון והידע הרבים שצברה כדי לייצג נאמנה את הלקוחות בבית המשפט: "כשצריך אני לא מוותרת והולכת עד הסוף למען הלקוחות שלי".

ברגישות ובנחישות
על תפיסתה האנושית שמעניקה רוח גבית ליכולות המקצועיות שצברה, ניתן ללמוד במידה רבה מאתר האינטרנט של משרד עו"ד שואף-דגן. באתר היא פונה ברגישות גם למי שחווים בתוך המערכת הנישואים את הקשה מכל: אלימות בתוך הבית. "יש לא מעט מקרים, לצערנו הרב, של אלימות בתוך המשפחה, כך שבסופו של דבר לא מעט אנשים חיים בבית שלא טוב להם בו", כך היא כותבת. "לכן, חשוב שתדעו שאם גם אתם סובלים מאלימות במשפחה, רוצים להתגרש או צריכים להגיע להחלטות שונות בנוגע למשמורת על הילדים, אתם לא לבד".

היא עצמה נשואה באושר ואם לארבעה ילדים, ואין ספק שמצבה המשפחתי תורם להבנת הסיטואציות המאוד לא פשוטות של פירוק המשפחה – גם בפן הרגשי והאנושי. "אני תמיד ממליצה להורים להיוועץ באיש מקצוע הן עבור הילדים, בין אם זה פסיכולוג או כל גורם רלוונטי אחר, והן עבורם באמצעות הדרכת הורים וטיפול, למשל. חשוב להבטיח שמול הילדים ההורים ישמרו על חזות 'המבוגר האחראי' עם כל הקושי שאיתו הם מתמודדים", היא אומרת.

ואולם, לעו"ד שואף-דגן ברור שהנחישות לא פחות חשובה מהרגישות, בפרט כאשר מדובר על מאבקים שכוללים אמוציות, כסף ולא מעט אגו. לכן, היא שבה ומבהירה שלפני שיוצאים למסע של גישור או מאבק בבית המשפט, יש טעויות שחשוב להימנע מהם: "יש כמה דברים שמאוד חשוב להקפיד עליהם והם אלה שעשויים להקל עבור כולם את הפרידה הסופית. ראשית, כמו שכבר ציינתי אני תמיד שבה ומזכירה להורים שחשוב לשים את הילדים במקום הראשון ולזכור שהם עתידים לעבור תהליך מאוד מטלטל ומאוד קשה. גם אם מבחינת ההורים הגירושים הם הדבר הנכון לעשות, הרי עבור הילדים מדובר בשינוי משמעותי, ולכן חשוב לתווך להם את המצב בצורה הנכונה לפי יכולת ההבנה שלהם".

במקביל היא מציעה לאמץ חשיבה אסטרטגית, ממוקדת ומקצועית. "החלטתם להתגרש? תתייעצו עם איש מקצוע מוביל ותנו לו לנהל את התיק בצורה נכונה מבחינה אסטרטגית. לדוגמה, היכן לפתוח את תיק הגירושים. סוגיית מירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה חיה ונושמת. אלה דברים שרק עורכת או עורך דין מקצועיים יכולים להמליץ עליהם ולהתנהל בתוכם", היא מסבירה.

בנוסף, מציעה עו"ד שואף -דגן להתכונן מראש לכל תרחיש, כדי להיות ערוכים לטענות שיעלו מהצד השני. "חשוב לאסוף חומרים עד כמה שניתן ועל כל דבר, בין אם זה מצב כלכלי או בגידות וכן הלאה. יתרה מזאת, יש פעמים שבהם אני ממליצה להיעזר בחוקרים פרטיים, כי ברגע שגיבשתם החלטה להיפרד - כל המידע שאספתם יכול לשרת אתכם ברגע המתאים".

בסופו של דבר, גיבוש האסטרטגיה יכול להיעשות רק באמצעות אנשי מקצוע הבקיאים בתחום. "חשוב לבחור היטב את איש המקצוע שילווה אתכם, הקפידו לבחור מישהו שיהיה לכם נוח איתו, אם מדובר בעורך דין - חפשו מישהו שבאמת יהיה שם בשבילכם לאורך כל הדרך, בפרט בתהליך כל כך מורכב", היא מבהירה. "אני גם ממליצה לא לוותר על מלווה שאפשר לסמוך עליו. חשוב שתגיעו לשיחות ייעוץ עם אדם נוסף שאתם סומכים עליו ושיוכל להעניק חוות דעת נוספת ללא מעורבות רגשית. לעיתים מגיעים אלי לקוחות שהתחילו את התהליך עם עורך דין שבשלב מסוים במקום לקבל ממנו תמיכה, הם ניהלו מולו חזית נוספת לזאת המתנהלת מול בן או בת הזוג".

"עורך או עורכת הדין חייבים להיות באותה החזית עם הלקוחות, בטח בשעה הקשה של חייהם. אני חיה את המשפט ואהיה זמינה בכל שעה בין אם מדובר בלקוחה שחוותה אלימות או לקוח שנעצר באמצע הלילה".

לא קצת מתיש ושוחק?
"יש בי המון תשוקה ואהבה למקצוע, כל דיון שאני מופיעה בו הוא מבחינתי עולם ומלואו וכל הצלחה של לקוח היא גם שלי. כשאני מייצגת לקוח אני עושה את זה עד הסוף, עם כל הקושי שבהתמסרות. מלבד החשיבה האסטרטגית, אני שואבת הרבה כוחות מצוות עורכות הדין המקצועיות במשרדי ומנהלת המשרד שהן יד ימיני וכמובן השילוב הנכון בין המשפחה והקריירה שנותנים איזון בחיים והרבה עוצמה".

עו"ד שירה שואף דגן - משרד עורכי דין
בר כוכבא 23, מגדל ווי טאוור בני ברק 054-6612299 | לאתר

בשיתוף עו"ד שירה שואף-דגן

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    אריה דברט. "המידע היה שקוף למשקיעים"

    איש העסקים גייס 100 מיליון ש' בלי רישיון, ו-28 חברות נדל"ן בדרך לקריסה

    סימי ספולטר
    מפתח תוכנה. הטכנולוגיה מאפשרת ליצור כמויות אדירות של קוד באמצעות סוכני AI שפועלים במקביל

    יעילים מתמיד, ומותשים: מתכנתים מתחילים לדבר על הצד האפל בעבודה עם AI

    שגיא כהן
    לב אזור הביקוש למשרדים לאורך נתיבי איילון

    בשוק המשרדים המוצף מבינים: המכה הכואבת מכולן נחתה

    הדר חורש
    נטע דויטש

    "אני מגיעה ל-30 אלף שקל בחודש, ולא תקועה במשרד בין 9 ל-17"

    מיכל פלטי
    צחי ארבוב וברק רוזן

    הטיסה לפריז, הפגישה בהרצליה פיתוח — והאיש שיקבל 800 מיליון שקל

    מיכאל רוכוורגר
    אישה עובדת במשרד (אילוסטרציה). "העבודות האלה נעלמות כי הכי קל להחליף אותן"

    כל הצוות הוחלף בתוכנת AI: "העבודות האלה נעלמות, הכי קל להחליף אותן"