"אזרחות אירופאית היא כמו תעודת ביטוח מצד אחד, כזו שטוב להחזיק בכיס; ומצד שני היא פתח להזדמנויות שנקרות בדרך", מסביר עו"ד עמית שטיין, מייסד פספורט גרופ יועצים בע"מ, את השקפת עולמו. "האזרחות הפורטוגלית היתה פתוחה לזרים למשך כמה שנים ונסגרה, כך גם האזרחות הספרדית. באותה צורה, אין לדעת מה יקרה עם האזרחות הגרמנית בשנים הבאות".
בפספורט גרופ מציעים שירות מלא להגשת בקשה לאזרחות גרמנית או רומנית וכן מסייעים לבעלי אזרחות פורטוגלית לאזרח את בני משפחותיהם – בני זוג או ילדים קטינים. כמו כן המשרד מסייע במימוש ההזדמנויות הטמונות באזרחות האירופאית. למעוניינים צוות המשרד מציע שירותי איתור, ליווי וניהול של רכישת נדל"ן מעבר לים, בדגש על נכסים בפורטוגל, כולל ליווי בקבלת מימון מהבנקים המקומיים והקמת חברה מקומית על פי צורך.
המסלול לאזרחות האירופאית
התיקון בחוק האזרחות הגרמנית השפיע באופן ניכר על מגישי בקשות ישראלים שבעבר הגישו בקשת אזרחות וסורבו, וכעת יכולים להגישה בשנית. עו"ד שטיין מציג את השתלשלות האירועים: "בתחילת המאה ה-20 היגרו יהודים רבים ממדינות מזרח אירופה לברלין ("אוסט יודן"), שהיתה כמו אמריקה עבורם, וקיבלו מעמד של נתין זר. הם למדו, הקימו משפחות, שילמו מסים, פתחו בתי עסק, עד לתפנית הקשה שחלה בינואר 1933 עם עליית הנאצים שעצרה את מסלול ההתאזרחות שלהם. חלק גדול מהם ברח למדינות שונות, וחלקם עלו לארץ ישראל. הקהילה הזו מנתה בזמנו כ-530 אלף יהודים ועד לאחרונה סירבו להכיר בהם כאזרחים גרמנים. גם נשים בעלות אזרחות גרמנית ספגו סירוב מתמשך מצד הממשל הגרמני, ובמקרה שלהן ההסבר נשען על הגישה הנוצרית, שמבוססת על העברה דורית - מאב לבן, ולא מאם לבנה. שני המקרים האלה תוקנו בשנים האחרונות. התיקון המגדרי נעשה בעקבות עתירה לבית המשפט העליון בגרמניה; והתיקון השני נתן מענה ליהודים שחיו בגרמניה ללא מעמד של אזרח, וכיום מכירים בזכותם לאזרחות על בסיס תיעוד שמוכיח שניהלו באותן שנים את מרכז חייהם בגרמניה. למרבה המזל, הגרמנים מסודרים להפליא, ולרוב נמצאת דרך לאתר את המסמכים הנדרשים". מכאן ניתן פתח לחדש את תהליך הגשת הבקשה גם עבור בני משפחתם של אותם 530 אלף מהגרים יהודים. "חלק מהפונים מגיעים אלינו מלכתחילה עם המסמכים הנדרשים. אבל כשאין ברשותם את הנדרש, נכנסת המחלקה הגנאלוגית שלנו לעבודת חקר, ומאתרת את התעודות הנדרשות, כמו תשלום מסים, או שילומים שקיבלו מהממשלה הגרמנית".
הוא מציין שכל ישראלי יכול לבצע בעצמו את תהליך הגשת הבקשה, כולל איתור המסמכים. אולם יש לקחת בחשבון שמדובר בתהליך ארוך ומסורבל: "ללקוחות שפונים אלינו אין עניין להתרוצץ ולחפש את המסמכים, לתרגם אותם, להחתים נוטריון וכן הלאה. במקום זאת, הם מגיעים למקום אחד, ממלאים שאלון, מקבלים הסבר, וכשאין בידיהם מסמכים אנחנו 'חופרים' בארכיונים, אוספים מסמכים מהרשויות ומתרגמים את הנדרש. בנוסף, הגשת הבקשה חייבת להיעשות בגרמנית בנוסח קבוע על פי חוק. זאת אומרת, הכל ברור ומדויק".
הסיפורים הנלווים לתהליך הבירוקרטי שופכים אור מרגש על סיפורים משפחתיים. "אנחנו זוכים לשמוע סיפורי בריחה מרתקים, שלא שומעים כמותם היום", מספר עו"ד שטיין. "במסגרת חיפוש מסמכים, התברר שהסבתא שהלכה לעולמה היתה נשואה לאדם אחר לפני שנישאה לסבא. המשפחה התעוררה עם המון שאלות - מי הוא היה, ואולי היו אחים למחצה שנספו בשואה. לא פעם מתגלה גם פער בשנים, חשבו שהסבתא נפטרה כשהיתה בת 87, אבל אז מגלים שהיא היתה בת 92 בלכתה. אלה חלק מפיסות המידע המרגשות שמתגלות במקריות דרך המחקר, ולנו יש את הזכות לחשוף אותן".
להיחשף להזדמנויות חדשות
עו"ד שטיין (46), נשוי ואב לשניים, מספר על ההזדמנות שנפתחה בפניו לפני שנים בזכות האזרחות האירופאית. "אבא שלי התנגד במשך שנים לאזרחות אירופאית, ורק אחרי שאחי עבר ללונדון השתכנע שזה יכול להועיל לנו. כשסיימנו את התהליך הרגשתי כאילו הרווחתי מוצר יוקרתי. בהמשך, כשנפתחה האופציה לדרכון פורטוגלי, ביקש השותף שלי שאעזור לו בתהליך. מפה זה התגלגל לכ-100 בקשות שהגשנו במהלך השנה הראשונה. היום יש לנו 5,000 לקוחות שהגישו דרכנו בקשות שונות לאזרחות אירופאית".
הוא מונה את היתרונות שטומנת בחובה האזרחות האירופאית: "האזרחות מאפשרת לימודים כמעט בחינם בכל האוניברסיטאות הציבוריות בכ-27 מדינות האיחוד האירופאי. באוניברסיטת ברלין יש מגוון גדול של פקולטות, הלימודים חינם ובחלקן אפילו בשפה האנגלית, ולאזרחים יש זכות לדיור מסובסד, כשהסטודנטים יכולים להתחיל לרכוש ניסיון בעבודה בתחומם תוך כדי הלימודים".
השקעה בנדל"ן במדינות אירופה היא הזדמנות נוספת, שמקבלת חיזוק כשמדובר באזרחים אירופאים. עו"ד שטיין מדגיש את יתרונותיה של פורטוגל כיעד להשקעה: "משקיעים שמעוניינים לגוון את סל ההשקעות מסמנים כיום את פורטוגל כיעד מבוקש. דווקא מכיוון שהיא בקצה אירופה, עם כלכלה יחסית חלשה, קיימת מדיניות שמעודדת השקעות זרות. זו מדינה ששוכנת לצד הים, בעלת מזג אוויר נוח, והקסם שלה מושך תיירים מכל העולם והביקושים בהתאם. "למשקיעים בעלי אזרחות אירופאית נפתחות אפשרויות כלכליות רבות, כמו פנייה ל"מדען הראשי" באירופה וקבלת מענקים להקמת עסק ברחבי היבשת. בנוסף, אזרחים אירופאים יכולים לפתוח בקלות חשבון בנק ולהקים חברה. אמנם ניתן לעשות זאת גם ללא אזרחות, אבל אז מדובר בתהליך ארוך וקשה. אני יודע שמאחורי האזרחות האירופאית יש עוד הרבה מאוד הזדמנויות שכדאי מאוד לחבק בשתי ידיים".
בשיתוף פספורט גרופ




