חיפוש

מרחבי למידה יכולים לעודד תלמידים ללמוד

המעצבת רונית בירן טוענת כי על מנת שתלמידים יפיקו את המיטב מהמידע שאליו הם נחשפים, יש להפוך את חללי הלימוד למעניינים יותר. "צריך שהתכנים יהיו משמעותיים, עם מסרים שמעודדים העצמה אישית"

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
39626
39626
חדר מורים, ישיבה תיכונית למדעים ואומנות, קרית אתא
חדר מורים, ישיבה תיכונית למדעים ואומנות, קרית אתא
שחר אמאנו, בשיתוף רונית בירן עיצוב חזותי
תוכן שיווקי

המעצבת רונית בירן מאמינה שלילדים יש רצון טבעי ללמוד, ורק צריך לדעת איך להנגיש להם מידע בצורה הנכונה והמזמינה ביותר. הרציונל הזה מתורגם על ידי בירן כבר 22 שנה במרחבי הלמידה שעיצבה במוסדות חינוך בישראל. בכל מוסד חינוכי העיצוב של בירן מבטא היטב את החזון של המנהל או המנהלת והמורים, ומאפשר לחומר הנלמד להפוך למעניין יותר. במילים אחרות, במקום שבו הלוח, הגיר והלימוד הפרונטלי הפכו מזמן ללא רלוונטיים, התלמידים מקבלים חוויה לימודית מעשירה.

"כמות המידע שזורם אלינו כיום עצומה, בין אם משיעורים בכיתות או דרך התקשורת והמחשבים. מצד אחד התלמיד רק צריך לבחור מהיכן לשאוב את המידע, אך מצד שני אנחנו חייבים לעורר בו סקרנות", אומרת בירן ומוסיפה: "הכוונה בעיצובים שלי היא לעורר את אותה סקרנות באמצעות מסרים חזותיים ואפשרויות למידה שונות. מרחבי הלמידה מאפשרים לתלמיד ולתלמידה לתרגם את המידע שהם נחשפים אליו למיומנויות שייקחו הלאה — להמשך חייהם".

המשימה המרכזית של מערכת החינוך

בעשורים האחרונים הפיכת הלמידה למעניינת יותר היא המשימה המרכזית של מערכת החינוך. ברבים ממוסדות החינוך עדיין מלמדים באופן שאינו מזמין, והתוצאה הכמעט מיידית היא איבוד קשב אצל הלומדים. כתוצאה מכך קיים קושי אמיתי אצל מורים להעביר את החומר הנלמד ולמשוך את תשומת הלב של התלמידים.

39628
39628
מרחב למידה וחקר, ביה"ס דורון, רמת השרון
מרחב למידה וחקר, ביה"ס דורון, רמת השרון

הפתרון למצב הבעייתי הוא, בין היתר, לוחות קיר מעניינים ודידקטיים. "מרחבי למידה שמעוצבים בצורה נכונה מסייעים לתלמידים להפיק מהשיעורים מידע שישפר את הסביבה שבה הם חיים, לדעת עליה יותר. הם גם יוכלו להשתמש באותה פיסת מידע בצורה מיטבית יותר, לתרגל ולהתנסות בזמן אמת בחומר הנלמד, ולפתח יכולות טובות יותר לקראת היציאה לחיים האמיתיים", מסבירה בירן.

"גם צורת הישיבה צריכה להשתנות", מוסיפה בירן. "כיום תלמיד לא יכול לשבת על כיסא אחד במשך שמונה שעות. הוא חייב תנועה ושינוי של זווית ראייה. בגלל זה אני מייצרת מספר מקומות ישיבה עם כיסאות בר, כיסאות תלמיד וספות רכות, שמוצבים בפינות חשיבה ותרגול ומאפשרים גם ללמוד בקבוצות קטנות".

סביבה מגוונת ומלאת חיים

בירן מסבירה כי היא משתמשת במאפיינים של עיצוב מודרני בעבודתה, תוך התחשבות בתוכני הלמידה שנדרשים במוסדות חינוכיים, על מנת שהחוויה הלימודית של המורה והתלמיד תהיה ברמה הגבוהה ביותר. היא מספרת שעיצבה מאות סביבות למידה במוסדות חינוך ברחבי ישראל, ובהן כיתות לימוד, חצרות של בתי ספר, חדרי מתמטיקה ומחשב, חדרי מורים, ספריות וסביבות מחקר. העבודה המגוונת שלה ניכרת בשוני שקיים בכל אחד מהחללים שעיצבה לאורך השנים.

כאשר היא מתבקשת להתייחס להשפעת עבודת העיצוב על עבודת ההוראה היא אומרת: "מורה יכול להיות עילוי בתחומו, אבל אם הסביבה שבה הוא מלמד תהיה משעממת ונטולת צבע, התלמידים יאבדו עניין מהר מאוד כי הם יתמקדו רק במורה עצמו. במציאות מלאת הגירויים החזותיים של היום התלמידים צריכים משהו שונה, שיעורר חשיבה ורצון להתעניין מעבר לתכנים שעליהם לשנן.

"יש כוח עצום לצבעים ולצורות שמייצרים חוויית לימודים אחרת, שמעניקה הבנה מעמיקה יותר של התכנים. סביבה מגוונת, מלאת צבע וחיים, מובילה לביקורת ושאילת שאלות".

בירן אומרת כי היתרון של הסטודיו שלה הוא במתן ליווי צמוד עד השגת המטרה של העיצוב — החל בפגישות חשיבה עם צוות המורים, תוך יישום המטרות והיעדים של בית הספר. העבודה מול בתי הספר כוללת גם הדמיה בתלת ממד שמציגה מיקום של כל אלמנט עיצובי שמשרת את מטרת העל של בית הספר. רוב העבודות נעשות בהדפסה ישירה על פי־וי־סי מוקצף, אך לעתים בשילוב של גופים תלת ממדיים מפרספקס, פיסול בחומרים שונים, משחקי תאורה וכדומה.

צורך לשנות את מרחבי הלמידה

בירן, בעלת חברה לעיצוב מרחבי למידה, סיימה בהצטיינות תואר ראשון בתולדות האומנות מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, תואר שני בתולדות האומנות מטעם אוניברסיטת חיפה, והיא בוגרת המדרשה למורים לאומנות. היא מגיעה מתוך מערכת החינוך, שבה שימשה בתחילת דרכה כמורה לאומנות. בתקופתה כמורה זיהתה את הצורך בשינוי מרחבי הלמידה, שלשיטתה לא מעוצבים בהתאם לעידן המודרני. כיום היא בעלת סטודיו מוביל לעיצוב חללי למידה.

רונית בירן עיצוב חזותי
טלפון: 050-2643982
למעבר לאתר האינטרנט >>

בשיתוף רונית בירן עיצוב חזותי

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    אילוסטרציה. הארווי הוא כיום הסטארט-אפ המוביל בעולם בכל הנוגע לפיתוח כלי AI לעורכי דין

    הסטארט-אפ שמשנה את עבודת עורכי הדין שווה כבר 11 מיליארד דולר

    אופיר דור
    מירב סדיקוב

    "אני מסיימת לעבוד ב-3:00, מגיעה למעונות ב-4:00 וב-8:00 אני כבר בשיעור"

    יעל בלקין | תקופת ההשכלה
    מוצרים של חברת אונדס תעשיות צבאיות

    ענק חדש? "יש להם המון כסף. החברות הביטחוניות הגדולות בישראל בפאניקה"

    חגי עמית
    שיינדי לנדאו, יוסי שינובר וחיים וניט

    לאן נעלמו 100 מיליון שקל? השיטה נחשפת - וטיפ הזהב שקיבלו הנחקרים

    ליאת לוי
    טיל איראני מוצג לראווה בפארק בטהראן, איראן, השבוע. הלוחמה של איראן בעזרת טילים וכטב"מים זולים מצליחה לרסן את המעצמה האמריקאית

    היא שלפה קלף מנצח - ועכשיו ידה של איראן על עליונה

    אקונומיסט
    מתן חודורוב

    "מי שחושב שהמתקפות יפילו העסקה, לא מכיר את אסף והמוטיבציות שלו""מי שחושב שהמתקפות יובילו לנפילת העסקה, לא מכיר את אסף והמוטיבציות שלו"