בנובמבר האחרון ערך משרד המשפטים את "יריד ההתמחויות" השנתי שלו, תחת הכותרת "שותפים לדרך 2021 - אירוע ההתמחויות הגדול של משרד המשפטים", שהיווה את יריית הפתיחה של המשרד לשנת ההתמחות הקרובה. על אף שהאירוע כולו נערך זו השנה השנייה ברציפות באופן מקוון לאור מגבלות הקורונה, נרשם בו מספר שיא של משתתפים – כ-1,800 סטודנטים וסטודנטיות מרחבי הארץ, שנרשמו מראש ולקחו חלק בהרצאות של בכירי המשרד ובהם היועץ המשפטי לממשלה והמנכ"ל.


"משרד המשפטים הוא מקום ההתמחות המבוקש ביותר לא רק בגלל שמדובר במשרד עורכי הדין הגדול, המעניין והמשפיע במדינה, אלא בעיקר בזכות המשמעות וההשפעה שיש למתמחים בעבודת המשרד הנמצאת בלב העשייה המדינית-ציבורית היום-יומית", אומר עו"ד ערן דוידי, מנכ"ל משרד המשפטים. "התמחות במשרד המשפטים נחשבת למעניינת ואיכותית במיוחד והיא כוללת עניין מקצועי רב, עיסוק בעניינים משמעותיים ואקטואליים וניסיון מעשי. היא מאפשרת נקודת מבט רוחבית וחשיפה לתהליכי קבלת החלטות של הגורמים הבכירים ביותר במערכת המשפט ולא פחות חשוב מכל אלו, היא מלווה בתחושת שליחות".
אחריות ועצמאות
כבכל שנה, גם השנה מציע משרד המשפטים מאות משרות התמחות (כ-545 משרות) בתחומי משפט שונים ומגוונים ביותר מ-40 יחידות של המשרד, הפרושות בכ-70 אתרים ברחבי הארץ. יש לציין כי בשל הארכת ההתמחות ל-18 חודשים ולמרות שמשרד המשפטים הוא גוף ציבורי, נעשה מהלך לגיוס תקני גישור על מנת לגייס מתמחים בשני המועדים, גם במרץ וגם בספטמבר. בין שלל היחידות המציעות משרות התמחות אפשר למצוא את הפרקליטות, ייעוץ וחקיקה, הסנגוריה הציבורית והסיוע המשפטי, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, הרשות להגנת הפרטיות והאפוטרופוס הכללי, הממונה על חדלות פירעון ואף יחידות קטנות יותר, כמו היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני אדם, היחידה הממשלתית לחופש המידע ורשות הפטנטים.
"המשמעות של התמחות במשרד המשפטים היא אחריות ועצמאות לכל מתמחה ויכולת להשפיע בתהליכי קביעת המדיניות הציבורית והמשפטית במדינת ישראל", אומר דוידי. "כך למשל, המתמחים במרבית יחידות המשרד לומדים את עבודת הליטיגציה מקרוב וזוכים ללוות את העשייה היום-יומית בניהול תיקים, בהופעה בבתי משפט ובכתיבת חוות דעת משפטיות הקובעות הלכה למעשה את סדר היום ציבורי". בדיקת אחוזי המעבר בבחינות הלשכה להסמכה לעריכת דין מעלה כי גם השנה מתמחי המשרד מובילים את הטבלה: בקרב מתמחים בפרקליטות המדינה ובמחוזות, שיעור מעבר בחינות הלשכה עומד על 69% לעומת 35% מעבר בלבד בשוק הפרטי (נכון לאוגוסט 2021).
דור העתיד של המשפטנים בשירות הציבורי
ורד, המתמחה בימים אלו בסנגוריה הציבורית (מחוז חיפה), אומרת כי "הסנגוריה הציבורית הוא דוגמה למקום שבאמת מאפשר למתמחים שלו ללמוד. אם יש נושא או תחום מסוים שמעניין אותנו ואנחנו רוצים לעסוק בו, יאפשרו לנו לעשות את זה, וכמעט אף פעם לא יגידו לנו 'לא'. נותנים לנו לקפוץ למים העמוקים, להיות שותפים מלאים בתיקים השונים, להופיע בדיונים ולהביע את דעותינו והשקפותינו המשפטיות. התמחות בסנגוריה הציבורית, ובכלל במשרד המשפטים, מתאימה למתמחים, שתחושת השליחות מהווה עבורם ערך עליון. כאלה שחושבים מחוץ לקופסה, בעלי מחויבות לזכויות אדם ונכונות לעשייה חברתית ומשפטית משמעותית. כאלה שיודעים לקבל ביקורת וללמוד ממנה, ושואפים למצוינות".
טלי ציטרון, סטודנטית שנה ב' לתואר ראשון במשפטים-ממשל באוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי) בהרצליה, יודעת כבר היום, כי את ההתמחות שלה היא מעוניינת לעשות במגזר הציבורי, וספציפית במשרד המשפטים. "העבודה המעשית שמתמחים מבצעים במגזר הציבורי הרבה יותר משמעותית ומכינה לעבודה שלאחר ההתמחות, אני רואה אנשים שלומדים שנה מעליי בבינתחומי שמתמחים בפרקליטות והם כבר טוענים בדיונים של טיעונים לעונש והוכחות", מספרת ציטרון. "אני רוצה לעסוק בעריכת דין גם אחרי ההתמחות וכמקצוע לעתיד ואני חושבת שהמגזר הציבורי מכין אותך לזה באופן הטוב ביותר, בטח בכל מה שקשור לניסיון ולפרקטיקה".
"אנו רואים במתמחי המשרד את דור העתיד של המשפטנים והפרקליטים בשירות הציבורי", מסכם ערן דוידי. "לכן, אנו פועלים כדי לייעל את הליכי קליטת המתמחים המצטיינים כעורכי דין במשרד לאחר השלמת ההתמחות ומעבר בחינות הלשכה. אנו מקפידים על כך שהמתמחים יהוו חלק בלתי נפרד מצוותי העבודה ביחידות השונות, תוך נטילת חלק ממשי ומשמעותי במשימות המשרד. המתמחים משמשים כשותפים שווים לאתגר, למחשבה, לעשייה ולדרך. תחושת השליחות שמלווה את המתמחים בעבודתם היא זאת אשר הופכת את ההתמחות במשרד לחוויית למידה מעצימה ומתגמלת במיוחד".
זרקור על היחידות במשרד המשפטים
פרקליטות המדינה
היחידה שקולטת את מספר המתמחים הגדול ביותר היא פרקליטות המדינה, בהתאם להיותה היחידה הגדולה ביותר במשרד המשפטים. תחומי עבודת הפרקליטות כוללים נושאים מעניינים, חשובים מרכזיים וכמובן - אקטואליים. לדוגמה, הפרקליטות היא זו שמייצגת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה ואת עמדת משרדי הממשלה בכל סוגיה ובכל תחום פלילי (ארגוני פשיעה, עבירות מין, עבירות צווארון לבן, עבירות שוד ואלימות ועוד) או אזרחי (תיקי נזיקין, מקרקעין, מעמד אישי ועוד). המתמחים בפרקליטויות השונות לוקחים חלק בלתי נפרד בניהול התיק ואף מייצגים בעצמם בתיקים ייעודים.
ייעוץ וחקיקה
ייעוץ וחקיקה היא יחידת המטה המשפטית המרכזית בממשלה, בה ניתן להשתלב כמתמחים. בראש היחידה עומדת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, ותחתיה שישה משנים בחלוקה לתחומי משפט שונים. היחידה אחראית על ליווי משפטי של כל הליך החקיקה בממשלה ובכנסת ועל הייעוץ המשפטי לממשלה ולכל גורמי הרשות המבצעת. המתמחים בייעוץ וחקיקה מועסקים בעבודה המשפטית על כל גווניה, בשורה ארוכה של תחומים המשפיעים על חיי היום-יום של אזרחי המדינה. עדות לכך היה ניתן לראות בשנתיים החולפות כשעבודה רבה של היחידה הושקעה בתיקוני חקיקה לשעת חירום בעקבות התפשטות מגפת נגיף הקורונה והמגבלות השונות שביקשה הממשלה להטיל על הציבור.
הסניגוריה הציבורית
המתמחים בסניגוריה הציבורית מהווים חלק אינטגרלי בעבודה המשפטית ביחידה על כל גווניה. המתמחים מוצמדים לעורכי הדין המופקדים על ייצוג לקוחות הסניגוריה בהליכים בפני בית המשפט העליון, בדגש על הליכים עקרוניים (ערעורים פליליים, בקשות רשות ערעור, בקשות לדיון נוסף, ידיד בית משפט וכדומה). מתמחי הסניגוריה הציבורית, אף מסייעים לעורכי הדין העוסקים בתחומים ייחודיים, כגון הליכי חקיקה, זכויות עצורים ואסירים, קטינים בהליך הפלילי ומשפטים חוזרים. במהלך המחצית השנייה של ההתמחות, רשאים המתמחים להופיע בעצמם בבית משפט השלום בתיקים מסוימים ובכפוף לקבלת האישורים המתאימים ובליווי המאמן.
הסיוע המשפטי
מתמחים בסיוע המשפטי מתייצבים מידי יום בזירות השונות בהן מתקיים מאבק על זכויות אדם בסיסיות, ומגנים על הפונים והלקוחות שרובם משתייכים לאוכלוסיות מוחלשות בחברה. לצד עורכי הדין של הסיוע המשפטי, המתמחים ביחידה משמשים פה ללקוחות הסיוע, שקולם במקרים רבים כלל אינו נשמע. הסיוע המשפטי מעניק ייעוץ, סיוע וייצוג בשלל תחומי המשפט האזרחי ובקשת רחבה של ערכאות משפטיות שונות, בהם ענייני משפחה ומעמד אישי, הגנה על קורבנות אלימות, אפוטרופסות, חובות, זכויות לאנשים עם מוגבלות, סיוע לנפגעי עבירות מין ומשפחות של נפגעי עבירות המתה, זכויות ניצולי שואה ועוד.





