כאשר מנחם לייבה, מדבר על חיי המסחר והשווקים בעיר הוא מתקשה להסתיר את התלהבותו. המנכ"ל הוותיק של עיריית תל אביב-יפו, מבין כי אחד האתגרים החשובים העומדים בפני הנהלת העירייה הוא הסיוע לבעלי העסקים בעיר.


"המציאות החדשה שיצרה הקורונה מעמידה בפנינו משימות רבות בלתי שגרתיות ומחייבת אותנו לתפקד תוך כדי תנועה", אומר לייבה.
"צריך לומר בכנות וביושר שיש עדיין סימני שאלה רבים. תחום ההסעדה לדוגמה נמצא נכון להיום בירידה עם פחות סועדים שפוקדים את המסעדות, אנשים שוב חזרו לעבוד מהבית ורבים נמצאים בבידוד. אזור רמת החייל לדוגמה, שבדרך כלל נהנה מתנועה ערה של עובדים וצרכנים והיום הפעילות בו הואטה משמעותית ויש עוד דוגמאות רבות אבל צריך לומר שיש גם הבדלים בין העסקים".
אז כיצד לאור המצב מסייעת העירייה לבעלי עסקים בתקופה זו?
"השאלה הזאת קיבלה רק החודש מענה משמעותי מוועדת הכספים של העירייה. בהנחיית ראש העיר רון חולדאי ביצענו מהלך מאוד משמעותי לסיוע לעסקים, כשהוועדה אישרה מתווה למתן סדרת הקלות למען העסקים בעיר בשל משבר הקורונה המתמשך והמצב הקשה אליו נקלעו עסקים רבים. המתווה כולל התקנת חוק עזר שיאפשר מתן פטור לעסקים מאגרות שילוט, אגרת היתרי לילה, אגרת שולחנות וכיסאות ואגרת פרגודים.


כמו כן, יצרנו מתווה דחיית מועד תשלום הארנונה. החלת המתווה מותנת כמובן באישור מועצת העיר ומשרד הפנים והוא יובא לאישור מועצת העיר כבר בימים אלה. במקביל לאישור צעדים אלה תצא העירייה בימים הקרובים בקמפיין עירוני נרחב לעידוד קניות בעסקים המקומיים ועידוד פעילות, תוך סבסוד הטבות דרך מועדון התושבים העירוני 'דיגיתל'".
מרחבים עירוניים מרובי שימושים
העיר תל אביב-יפו מלאה בשווקים ססגוניים המציעים לקהל הרחב חוויות קנייה וקולינריה ייחודיות. החל מהשווקים הוותיקים יותר, כמו שוק הכרמל, שוק התקווה, שוק לוינסקי, ועד לשווקים החדשים יותר כמו שוק שרונה ושוק צפון.
שווקי העיר תל אביב-יפו הם ללא ספק מהנכסים המסחריים החזקים של העיר. איזו פעילות מבצעת העירייה לעידוד המסחר בשווקים אלו?
"שמם של שווקי תל אביב-יפו הולך לפניהם בכל המדינה. אלו שווקים תוססים, עם היצע מגוון והיקף תנועה גבוה ואנחנו מצדנו מנסים כל הזמן לשפר ולשדרג יחד עם הסוחרים את המוקדים האלו.
"בשוק הכרמל לדוגמה אנחנו הולכים למהלך שבסופו של דבר יסדיר את העניין הקנייני מול הסוחרים, אך חשוב מכך יחדש את השוק תוך שמירה על האופי המיוחד שלו. בהחלט לא להפוך אותו לסוג של קניון אלא לשמור על האופי הצבעוני והתוסס של השוק.


"דוגמה מצוינת לשוק ששומר לאורך השנים על אופיו היא שוק התקווה, בו מתבצעות עבודות שיפוץ ושדרוג יסודיות ששומרות על אופיו האוטנטי. צריך לזכור ששני השווקים, התקווה והכרמל, יושבים בדיוק על נתיבי מערכות הסעת המונים עתידיות שיעברו בסמוך אליהם. לדוגמה, הקו הסגול שעובר בדרך ההגנה יביא לשוק תנועה של אלפי אנשים שלא יצטרכו להגיע ברכב. זה מכפיל כוח עצום לשוק ועל זה אנחנו מדברים.


"שוק לוינסקי, שהפכנו אותו למדרחוב, הוא דוגמה לסיפור הצלחה מרשים - שוק מתפקד שעובד בצורה מדהימה, מחזק את העסקים, מייצר מרחב ציבורי תוסס ואפילו בתקופת הקורונה עובד בצורה חזקה מאוד".


אילו מרחבים עירוניים נוספים אתם מקדמים?
"אנחנו רואים בבירור שכל מרחב ציבורי שפיתחנו באופן איכותי ומיוחד, הופך להיות מקום שאלפי אנשים פוקדים אותו ומייצרים את האווירה הכיפית ואת הקסם התל אביבי שקשה להסביר אותו במילים. כך גם אזור כיכר דיזנגוף שהוא בהחלט מקום שמאפשר תנועה, הליכה, קניות ובילוי בעירוב שימושים.


"דוגמא נוספת, רצועת הים והטיילת הנפלאה שיש לנו, שגם היא מהווה דוגמה מוחשית לפיתוח סביבתי שגם בתקופת הקורונה מייצר הרבה הנאה להרבה מאוד בני אדם.


"זהו בהחלט הכיוון שאנחנו מובילים בעירייה - לאתר מקומות נוספים ולייצר מנופים אורבניים ועירוב שימושים שכוללים: תרבות, קהילה, מסחר, מגורים ומבקרים היוצרים את האווירה המיוחדת הקיימת בעיר".


העיר עוברת היום שינויים רבים כחלק מתוכנית התחבורה של העירייה.
"מערכת הסעת המונית שתשנה את העיר, בשילוב שימוש מוגבר בדו גלגלי עם מערכת שבילי אופניים מקיפה, קידום ההליכתיות - כל אלה מרכיבים עיר מודרנית, שאנו מאמינים שזו עירנו תל אביב-יפו. יחד עם זאת, העיר כולה חפורה, בעיקר עקב עבודות הרכבת הקלה בשלושה קווים בו זמנית. זה דורש הרבה מאוד סבלנות, אך שמערכת הסעת ההמונים תסתיים, זה ישתלם לכולנו".
בוא נדבר קצת על תשתיות בדגש על דרום-מזרח העיר. מה אתה יכול לספר על שכונות הדרום והמזרח שעוברות בימים אלו תמורות אדירות?
"השכונות בדרום ובמזרח העיר עוברות שינויים פיזיים רבים ומשמעותיים ומשנות פניהן ללא היכר, וזה רק יילך וישתפר וכמובן ישליך משמעותיות על חיי התושבים ועל היקף המסחר.
"העיר מתפתחת דרומה, וניתן לראות אזורים שלמים שעומדים לפני תנופת פיתוח משמעותית.נדע להתמודד גם עם אתגרים נוספים שעומדים לפתחנו כמו סוגיית כפר שלם שאני בטוח שתתקדם לפתרון מוסכם לרווחת כולם, והתחנה המרכזית החדשה, שתקבל את המענה הנדרש ושתשרת את הפיתוח האיזורי ולא תיפגע בו.
"גם בצפון מערב העיר יש התחדשות עירונית משמעותית עם היקפים גדולים מאוד של אלפי יחידות דיור - דיור מכליל ובר השגה - שיקדם את תפיסתנו באשר לגיוון אוכלוסייה המייצר עיר יותר בריאה ומאוזנת.
"לשמחתנו, משפחות בוחרות לגדל את ילדיהן בעיר, דבר שהצריך מאיתנו לבנות מבני חינוך בהיקפים המתאימים לעיר בהקמה ולא לעיר שקיימת מעל 113 שנים.
השקעה במבני חינוך הינה חסרת תקדים ועומדת על יותר ממיליארד שקלים. בנוסף, העירייה משקיעה מתקציבה מאות מיליונים בשנה כדי לחזק את העיר ולספק חינוך מיטבי לילדינו. במקביל, העירייה משקיעה תקציבי עתק בתחום הקהילה והשירותים החברתיים מתוך הבנה שהנושאים החברתיים הם המרכיב החשוב לאיכות חיים ולעיר המקדמת את ערך השוויון".
מילה על החזון שלכם?
"בתל אביב-יפו יש קסם מיוחד של ישן עם חדש. עירוב של הכל עם הכל, בכל שעות היממה בקצב בלתי נתפס, סוג של בלאגן שקשה להגדיר אותו, אך עושה את העיר למה שהיא.
זה ה-DNA העירוני שאותו אנו רוצים לשכפל באזורים החדשים שנבנים בעיר, כמו למשל באזור צפון מערב העיר, בו ייבנו עשרות אלפי יחידות דיור עם עירוב שימושים בקונספט העירוני המזוהה עם מרכז העיר".
בשיתוף עיריית ת"א-יפו






